Chalupu napadnutú drevokazom museli zbúrať a postaviť nanovo. Výsledok stojí za to!

05. 06. 2020
Zdieľať

Mnohým moderným chatám a chalupám verejnosť vyčíta, že pôsobia chladne, nehodia sa do prírody, jednoducho, že im chýba to, čo niekdajšie chalúpky v horách mali.

Vôňa dreva, čaro stavby, na ktorú sme v horách zvyknutí a harmonický interiér, pripomínajúci minulosť. Svetlou výnimkou je chalupa v Orlických horách, ktorá pôsobí priam rozprávkovo.
drevená chalupa

Akoby tu vždy stála

Príjemná chalupa, ktorej základ tvorí kamenné murivo a drevo – ako v exteriéri, tak aj v interiéri, pôsobí akoby na pozemku uprostred horského prostredia stála odjakživa. Má však len niekoľko rokov. Nepôsobí majestáte, malé tabuľové okná sú protikladom dnes tak často používaných celostenových presklení, rozhodne však majú svoje čaro i význam.

Prečítajte si tiež
Ako môže vyzerať tradičná chalupa v modernom prevedení

interiér chalupy

Plne komfortná, ba ešte viac

Zvonku tradičná zrubová chalupa je postavená pôvodnými postupmi. Pôsobí skromne, ale vo vnútri ukrýva komfort, aký nenájdete ani v mnohých vilách: domáce wellness s vírivkou a saunou.

Navyše, túto saunu si môžu majitelia rozohriať už na diaľku, ešte pred príjazdom do chalupy. Nemenej moderné a pôsobivé je vybavenie interiéru, kde kraľuje kontrast kamenných múrov s drevenými trámovými konštrukciami a oceľovými prvkami, vrátane schodiska.
interiér chalupy

Každá stavba skrýva príbeh

Tento začal kúpou starej a zanedbanej chaty, ktorá však mala svoje čaro. Kúpil si ju kamarát architektov Ivany Dombkovej a Rosťa Černíka pre svoju päťčlennú rodinu. Vyzeralo to na skvelú investíciu, plán bol urobiť pár nevyhnutných opráv a chalupu využívať. Všetko sa však zmenilo výsledkami mykologických prieskumov. Celá chalupa bola napadnutá drevokazom a bolo ju nevyhnutné zbúrať.
interiér chalupy

Boj o projekt

Architekti preto navrhli novú chalupu, ktorá sa bude podobať na tú pôvodnú, aby vzdali hold starej stavbe a nezmenili vzhľad prostredia. Ako to už býva, vzhľadom na prírodné prostredie musela stavba spĺňať určité pravidlá. Nastalo obdobie pokusov a dohadov a nechýbalo veľa, aby sa architekti vzdali. Nakoniec sa však podarilo pôvodný návrh presadiť. Celá stavba trvala dva roky.
interiér chalupy

Čo všetko sa v chalupe skrýva?

„Napriek tomu, že sa pri návrhu počítalo s piatimi obyvateľmi, jej dispozícia je flexibilná. Môže tu prenocovať dokonca až 15 ľudí. Spať sa totiž dá aj na galérii,“ vysvetľuje Ivana Dombková.

Na prízemí sa nachádza obývacia spoločenská miestnosť s funkciami jedálne i kuchyne. Na prvom poschodí sú tri spálne, kúpeľňa a jedna menšia izba, z ktorej sa dá vyjsť na povalu, kde je tiež možné prespať. Vykurovanie je riešené podlahovým kúrením, zdrojom tepla je elektrokotol. Veľkú výhrevnosť má tiež krb.
Chalupu napadnutú drevokazom museli zbúrať a postaviť ju nanovo. Výsledok stojí za to!

Chalupa v Orlických horách

Architektonický ateliér: I.D.ARCH

Architekti: Ivana Dombková a Rosťa Černík

Lokalita: Orlické hory, ČR

Sabína Zavarská
Zdroj a foto: I.D.ARCH

Kategória: Návšteva
Tagy: chalupy chata drevené konštrukcie rekonštrukcia chalupy
Zdieľať článok

Diskusia