Ako si vybrať správnu kosačku

27. 05. 2018
Zdieľať

Aj vy radi relaxujete na záhrade s dokonale upraveným trávnikom? Skúsení záhradkári vedia, že údržba takého trávnika nie je žiadna maličkosť. Pre dosiahnutie perfektného výsledku je dôležité zvoliť dobrý typ záhradnej techniky. Záhradná kosačka by mala byť výkonná, ľahko ovládateľná a zanechať po sebe dobrý výsledok.

1. Veľkosť pozemku

Pri výbere kosačky je potrebné brať do úvahy v prvom rade  veľkosť pozemku, jeho povrch a terén, ktorý plánujete kosiť. Do 200 metrov štvorcových vám stačí jednoduchá kosačka bez pojazdu, do 500 metrov štvorcových sa už poobzerajte po kúsku s pojazdom, prípadne si zvoľte benzínovú kosačku, aby ste za sebou nemuseli ťahať predlžovaciu šnúru. Viac ako 1 000 metrov štvorcových najlepšie zvládnete s trávnym traktorom. Pozrime sa spolu na ďalšie parametre, ktoré by ste si mali pred kúpou kosačky všímať.

Pred kúpou kosačky si zistite dostupnosť náhradných dielov.

Overte si, ako ľahko sa dá v prípade potreby zaistiť servis.

2. Výkon

Výkon každej kosačky závisí od výkonnosti motora. Majte na pamäti, že kvalitný motor by mal byť ľahko naštartovateľný, výkonný, čo najtichší a nesmie sa zasekávať. Pomerne podstatná je aj životnosť.

Kosačka s lepším výkonom sa bude dobre pohybovať aj v náročnejšom teréne, akým je hustá, vlhká alebo mierne vyrastená tráva. Počítajte s tým, že kosačka s pojazdom vyžaduje väčší výkon motora, rovnako ako kosačka s väčším záberom, aby dokázala dlhým nožom otáčať v stálom rytme.

Nezabúdajte, že s väčším výkonom narastá i hlučnosť kosačky a tá nie je práve zanedbateľná.

 

3. Šírka záberu

Čím širší záber kosenia zvolíte, tým menej prejazdov po trávniku vás v priebehu kosenia čaká. Väčšia šírka záberu teda výrazným spôsobom pomáha skrátiť čas kosenia. 

Šírka záberu sa udáva v centimetroch a v podstate udáva, aký široký bude pokosený pruh trávy. Kosačka so širokým záberom však bude nielen drahšia, ale logicky i širšia. Je potrebné myslieť preto na to, či prejdete medzi domom a kríkmi, či sa kosačkou zmestíte medzi stromami, ako zvládnete pokosiť rohy záhrady atď.

Odporúčaná veľkosť kosenej plochy podľa šírky záberu:
záber 32 cm do 200 m2
záber 40 cm do 350 m2
záber 40 – 45 cm do 500 m2
záber 45 – 53 cm do 1 000 m2
záber 53 cm nad 1 000 m2

4. Zberný kôš

Pokiaľ nekupujete kosačku, ktorá vysypáva pokosenú a rozomletú trávu naspäť na trávnik, no zároveň nechcete po každom kosení posekanú trávu zbierať ručne, je pre vás ideálny zberný kôš. Ten je pri väčšine kosačiek štandardným vybavením. Na výber máte textilný alebo plastový kôš. Textilný sa prevetráva a tráva v ňom nezhnije, ak ho zabudnete vysypať. Ľahko sa však zafarbí (od trávy) a poškodí. Plastový kôš sa ľahko umýva, je odolnejší, no ak ho nevysypete, tráva v ňom môže zahnívať. Aby ste ušetrili čas a nemuseli trávu často vysypávať, vyberte si čo najväčší kôš. 

Jednou z vecí, ktorá pri výbere kosačky hrá veľkú úlohu, je jej značka.

Produkty veľkých firiem bývajú spoľahlivejšie a majú všeobecne väčšiu životnosť.

5. Pojazd

Pojazd na kosačke je vcelku dobrá pomôcka, ktorá uľahčuje prácu. Časť výkonu motora sa spotrebuje na to, aby sa poháňali kolesá dopredu a niekedy aj dozadu. Kosačka vám tlačenie značne uľahčuje a v niektorých prípadoch dokonca nie je vôbec potrebné kosačku pred sebou tlačiť. Ale aby to kosačka umožňovala, je potrebné vybrať si model s dobrým výkonom.

Pri mulčovaní sa krátke stonky trávy dostanú do porastu, rozpadnú sa, pohnoja trávu a udržia vlhkosť.

6. Mulčovanie

Kosačka s funkciou mulčovania odkosenú trávu rozomelie na čo najmenší rozmer bez zberu a posekané malé stonky sa v poraste rozpadnú, pohnoja trávu a udržia vlhkosť. Pokiaľ je však posekanej trávy príliš, začnú sa tvoriť mechy a prekysľuje sa pôda. Mulčovanie sa preto odporúča počas suchších mesiacov a rozhodne ho striedajte so zbieraním.

Porovnajte si veľkosť vašej záhrady a šírku záberu kosačky.

Okrem ceny zvážte aj hlučnosť, hmotnosť a ovládateľnosť.

7. Podvozok

„Podvozok kosačky – tzv. „šasi” – sa vyrába z rôznych materiálov. Kosačka s plastovým podvozkom je ľahšia ako kosačka s kovovým podvozkom. Najväčšou výhodou plastu je, že nehrdzavie a nelúpe sa z neho farba. Životnosť plastového podvozku je krátka, kvalitnejšie plasty sa označujú ako ABS plasty. Hliník je pomerne mäkký kov, a hoci odoláva korózii, ľahko sa poškodí. Je však odolnejší než plast. Veľmi odolný podvozok bude vyrobený z ocele, ktorá mu poskytuje vysokú životnosť. 
Ak však nemá nerezovú úpravu povrchu, má tendenciu korodovať, preto si vyžaduje starostlivú údržbu. Podvozky sa vyrábajú i z rôznych zliatin kovov. Bývajú ťažké a tiež veľmi drahé, no dosahujú vysokú životnosť.

Obrovskou výhodou je, ak sa dá nastaviť výška kosenia pomocou páky alebo tlačidla.

Vyhnete sa zložitému skrutkovaniu na podvozku.

8. Rukoväť

Zvyšok konštrukcie kosačky, a to vrátane rukoväte, býva najčastejšie plastový alebo kovový. Plast je lacný, ľahký, ľahko sa zahreje (takže v chladnom počasí nechladí ruky) a je jednoduché ho udržiavať. Ale ak sa vám taká rukoväť zlomí, je potrebné vziať kosačku do servisu. Navyše, takto ľahký materiál ľahko prenáša vibrácie a ruka vás skôr rozbolí. Kovová rukoväť je síce ťažšia a o niečo menej pohodlná do ruky, ale vibrácie prenáša horšie. Navyše je odolnejšia voči poškodeniu.

9. Kolieska

Hoci na kolieska kosačky kupujúci často zabúdajú, je potrebné si všímať aj tie, pretože aj od ich materiálu závisí životnosť kosačky. Kolieska s plastovými puzdrami sú ľahké. Rozhýbu sa v teréne raz-dva, no majú tendenciu sa lámať alebo preraziť a nehodia sa do ťažšieho terénu. Kolieska s guľôčkovým ložiskom lepšie držia smer, sú odolnejšie, no aj drahšie. V každom prípade platí, že čím väčšie má kosačka kolieska, tým ľahšie sa s ňou jazdí.

Šikovní pomocníci Na ŤAŽKO DOSTUPNÉ MIESTA


Strunová kosačka  Strunové kosačky sú ideálne pre sekanie vysokého porastu aj na ťažko dosiahnuteľných miestach, ako napríklad pod kríkmi, pri múroch či pod lavičkami, prípadne na dočisťovanie terénu po kosení. Vo väčšine strunových modelov sa kosačka pri kosení drží nadvihnutá za riadidlá a manuálne sa ňou pohybuje po kosenej ploche, ktorú seká cievka so strunou. Pri kosení s Bosh ART 30 sa nemusíte obávať, že by ste náhodou poškodili rastliny alebo dokonca kosačku, ak by sa dotkla plotu. Zabráni tomu sklápací dištančný oblúk, ktorý je súčasťou vybavenia. www.bosch-sk.sk

Strunová kosačka Strunové kosačky sú ideálne pre sekanie vysokého porastu aj na ťažko dosiahnuteľných miestach, ako napríklad pod kríkmi, pri múroch či pod lavičkami, prípadne na dočisťovanie terénu po kosení. Vo väčšine strunových modelov sa kosačka pri kosení drží nadvihnutá za riadidlá a manuálne sa ňou pohybuje po kosenej ploche, ktorú seká cievka so strunou. Pri kosení s Bosh ART 30 sa nemusíte obávať, že by ste náhodou poškodili rastliny alebo dokonca kosačku, ak by sa dotkla plotu. Zabráni tomu sklápací dištančný oblúk, ktorý je súčasťou vybavenia. www.bosch-sk.sk
www.bosch-sk.sk

Strunová kosačka

Strunové kosačky sú ideálne pre sekanie vysokého porastu aj na ťažko dosiahnuteľných miestach, ako napríklad pod kríkmi, pri múroch či pod lavičkami, prípadne na dočisťovanie terénu po kosení. Vo väčšine strunových modelov sa kosačka pri kosení drží nadvihnutá za riadidlá a manuálne sa ňou pohybuje po kosenej ploche, ktorú seká cievka so strunou. Pri kosení s Bosh ART 30 sa nemusíte obávať, že by ste náhodou poškodili rastliny alebo dokonca kosačku, ak by sa dotkla plotu. Zabráni tomu sklápací dištančný oblúk, ktorý je súčasťou vybavenia. www.bosch-sk.sk


Krovinorez  Je jedným z najuniverzálnejších nástrojov pre prácu v záhrade. Štvortaktný motor Honda UMR 435 T dáva krovinorezu plynulý, tichý a čistý výkon, pomocou ktorého zvládnete všetko, čo si pre vás príroda pripravila. Vďaka presnej manévrovateľnosti jednoducho upravíte rôzne typy porastu a flexibilná tyč vám poskytne mieru ovládateľnosti, ktorá pri pevnej tyči jednoducho nie je možná. Takže ak bojujete s hustým podrastom, strmými trávnatými svahmi alebo stiesnenými priestormi okolo prekážok, tento krovinorez je pre vás ideálny. Vďaka päťpalcovému priemeru dokáže hlava upraviť až o 56 % širšiu plochu ako tradičné krovinorezy. Hlavu s nylonovým lankom môžete zameniť za silný nôž a zjednodušiť tak aj náročné úlohy. www.honda.sk

Krovinorez Je jedným z najuniverzálnejších nástrojov pre prácu v záhrade. Štvortaktný motor Honda UMR 435 T dáva krovinorezu plynulý, tichý a čistý výkon, pomocou ktorého zvládnete všetko, čo si pre vás príroda pripravila. Vďaka presnej manévrovateľnosti jednoducho upravíte rôzne typy porastu a flexibilná tyč vám poskytne mieru ovládateľnosti, ktorá pri pevnej tyči jednoducho nie je možná. Takže ak bojujete s hustým podrastom, strmými trávnatými svahmi alebo stiesnenými priestormi okolo prekážok, tento krovinorez je pre vás ideálny. Vďaka päťpalcovému priemeru dokáže hlava upraviť až o 56 % širšiu plochu ako tradičné krovinorezy. Hlavu s nylonovým lankom môžete zameniť za silný nôž a zjednodušiť tak aj náročné úlohy. www.honda.sk
www.honda.sk

Krovinorez

Je jedným z najuniverzálnejších nástrojov pre prácu v záhrade. Štvortaktný motor Honda UMR 435 T dáva krovinorezu plynulý, tichý a čistý výkon, pomocou ktorého zvládnete všetko, čo si pre vás príroda pripravila. Vďaka presnej manévrovateľnosti jednoducho upravíte rôzne typy porastu a flexibilná tyč vám poskytne mieru ovládateľnosti, ktorá pri pevnej tyči jednoducho nie je možná. Takže ak bojujete s hustým podrastom, strmými trávnatými svahmi alebo stiesnenými priestormi okolo prekážok, tento krovinorez je pre vás ideálny. Vďaka päťpalcovému priemeru dokáže hlava upraviť až o 56 % širšiu plochu ako tradičné krovinorezy. Hlavu s nylonovým lankom môžete zameniť za silný nôž a zjednodušiť tak aj náročné úlohy. www.honda.sk

Mechanické (ručné) kosačky (do 200 m2)

Rozdiel v kvalite práce medzi vretenovou a rotačnou kosačkou spočíva v jej žacom ústrojenstve. Kým rotačné fungujú na princípe rotujúceho noža, vretenové kosačky sú založené na tom, že žací ústroj steblá nekosí, ale strihá. Rotačnou kosačkou v mieste, kde nôž oddelí steblo, vzniká otvorená rana, ktorú môžu napadnúť rôzne choroby a plesne. Hojenie rany pri vretenovej kosačke prebieha rýchlo, v priebehu 24 hodín tráva rastie ďalej a hustne. Obe kosačky sú vhodné na menšie plochy.

Ich prednosťou je jednoduchosť, absencia dodatočných nákladov spojených s prevádzkou a fakt, že sú prakticky bezúdržbové. Nie je potrebné sa o ne starať, maximálne ich raz za čas očistíte. A navyše sú veľmi lacné.


Vretenová kosačka AL-KO Soft Touch 38 HM Comfort

Vretenová kosačka AL-KO Soft Touch 38 HM Comfort
www.al-ko.com

Vretenová kosačka AL-KO Soft Touch 38 HM Comfort

Vretenová kosačka Soft Touch 38 HM Comfort pracuje bez emisií a potichu. Výšku kosenia možno nastaviť v štyroch krokoch od 14 do 35 mm. Vzhľadom na to, že vreteno s 5 oceľovými nožmi a spodná rezná hrana sa nedotýkajú, získavate presný a čistý zostrih. Kolesá s priemerom 220 mm majú veľmi pokojný chod aj na nerovnom podklade.

Šírka záberu: 38 cm
Kolesá: priemer 220 mm
Skelet: Plast
Hmotnosť: 7,9 kg
Nastavenie výšky kosenia: 14 –  35 mm
Zberný kôš: predáva sa osobitne
www.al-ko.com

Akumulátorové kosačky (do 500 m2)

Kosačky na batérie sú veľmi podobné tým elektrickým, no využívajú sa skôr na malých trávnikoch. Najviac ich vystihuje menší výkon, než s akým sa bežne stretávame pri kosačkách benzínových, nízka hlučnosť a väčšia mobilita (sú ľahšie a nemajú problém kosiť do kopca). Oproti elektrickým kosačkám majú veľkú prednosť – nie ste obmedzení prívodným káblom. Môžete sa pohybovať, ako ďaleko od zásuvky chcete a nemusíte dávať pozor na kábel. Ich najväčšou nevýhodou je nutné dobíjanie. 

Akumulátor má len obmedzenú kapacitu, takže po určitej dobe sa vybije a vy musíte kosačku opäť hodinu alebo dve nabíjať. Z toho dôvodu disponujú akumulátorové kosačky menším výkonom a plocha kosenia, na ktorú sú určené, je menšia.


Husqvarna LC 356V

Husqvarna LC 356V
www.husquarna.sk

Husqvarna LC 356V

Robustná a vysokoúčinná kosačka so zberným košom pre záhrady s väčšou rozlohou. Kosačka je postavená na odolnom žacom ústrojenstve zo zváranej ocele a je osadená silným OHC motorom s ľahkým štartovaním. Jednoduché a pohodlné ovládanie vďaka inovatívnemu systému ovládania jazdy AutoWalk™ 2. LC 356-series umožňuje tri metódy kosenia.

Šírka záberu: 56 cm
Príkon 2,8 kW
Hlučnosť: 84 dB
Skelet: Oceľ
Hmotnosť: 37,7 kg
Nastavenie výšky kosenia: 32 – 108 mm
Zberný kôš: 68 l
www.husquarna.sk

Elektrické kosačky (do 700 – 800 m2)

Sú určené na menšie pozemky so súvislou trávnatou plochou. Ich výhodou je mierne tichší chod, nižšie vstupné náklady a ľahšia manipulácia (nevadí im kosenie do kopca).  Oproti benzínovým kosačkám majú elektrické menší výkon. Celkové prevádzkové náklady sú však vďaka využitiu elektrickej energie podstatne nižšie než pri benzínových. Elektrické kosačky sú prijateľnejšie aj z ekologického hľadiska. Navyše, štartovanie elektrickej kosačky je, pochopiteľne, jednoduchšie: stačí zapnúť spínač.

Nevýhodou pre užívateľa je práve elektrický kábel. Kosenie je menej pohodlné, pretože je závislý na tom, či šnúra dočiahne do zásuvky. Problematická býva aj ich bezpečnosť vzhľadom na možné neúmyselné preseknutie kábla počas kosenia.


HECHT 1638 R

HECHT 1638 R
www.hecht.sk

HECHT 1638 R

Elektrická kosačka bez pojazdu s motorom s vysokým krútiacim momentom „Turbo motor“ s príkonom 1 600 W. Samozrejmosťou sú bezpečnostné prvky ako bezpečnostný spínač či odľahčovač pnutia prívodného kábla. Výška zdvihu je ľahko nastaviteľná pomocou jednej páky.

Šírka záberu: 38 cm
Príkon 1 600 W
Hlučnosť: 84 dB
Skelet: Plast
Hmotnosť: 17 kg
Nastavenie výšky kosenia: 25 – 65 mm
Zberný kôš: 45 l
www.hecht.sk

Benzínové (motorové) kosačky (do 500 – 2 000 m2

Hodia sa na kosenie väčších plôch na miestach, kde nie je elektrická sieť, ako aj v ťažkom a komplikovanom teréne. Väčšinou sa v nich používa štvortaktný benzínový motor. Benzínovým palivom dosiahnete oveľa vyšší výkon, ako je tomu pri kosačkách elektrických. Sú robustnejšie, no užívateľovi poskytujú väčšiu slobodu pohybu. Nie ste limitovaní dĺžkou záhradnej šnúry ani kapacitou akumulátoru, len množstvom benzínu, ktorý si pokojne môžete nakúpiť do zásoby. Naopak, mobilitu trochu znižuje veľká hmotnosť a počítať treba i s veľkou hlučnosťou.

Benzínové kosačky vyžadujú pravidelnú údržbu – výmenu oleja, doplňovanie paliva, kontrolu a výmenu filtrov či sviečky. Najlepšie je však ponechať tieto úkony na odborný servis.


VEGA 46 HWXV 6in1

VEGA 46 HWXV 6in1
www.v-garden.cz

VEGA 46 HWXV 6in1

Veľkou prednosťou tejto kosačky je variabilnosť použitia 6 in 1, čo znamená, že kosačka vie zbierať pokosenú trávu do koša, mulčuje, alebo môže vyhadzovať trávu bočným i zadným deflektorom von. Tieto posledné funkcie sa používajú prevažne na prerastenú trávu. Variabilné nastavenie rýchlosti pojazdu danej silným motorom od 3,0 – 4,0 km/hod.

Šírka záberu: 46 cm
Výkon: 2,6 kW
Hlučnosť: neuvádza
Skelet: oceľ
Hmotnosť: 33 kg
Nastavenie výšky kosenia: 30 – 80 mm
Zberný kôš: 70 l
www.v-garden.cz

Ridery a traktory (1 200 m2 a viac)

Ak od kosačky očakávate vyšší komfort a chcete udržiavať rozľahlé plochy, vhodným riešením je rider alebo traktor. 
Záhradný traktor vďaka širokému príslušenstvu možno používať celý rok, dokonca aj na zimnú údržbu. Príslušenstvo môžete rozšíriť napríklad o vlečky, deflektory, prevzdušňovacie valce, radlice, vozíky, rozmetadlá, snehové frézy a podobne.  Vyžadujú však vysokú vstupnú investíciu, následné investície do údržby a majú zvýšený nárok na umiestnenie. Traktory patria medzi zložitejšie stroje s veľkou silou, preto pri manipulácii s nimi treba zvlášť dbať na bezpečnosť, najmä v prípade detí.

Ridery sú jednoduchšou a lacnejšou verziou traktorov. Sú menšie a obratnejšie, a preto vhodnejšie do členitých priestorov, ktoré vyžadujú zručnú manipuláciu.


Traktor MTD LE 180/92 H

Traktor MTD LE 180/92 H
www.topnaradie.sk

Traktor MTD LE 180/92 H

Tento model vyrobený v Nemecku má dobrú dostupnosť náhradných dielov pre európsky trh. Kvalitný rám z ocele a kovová kapotáž, možnosť kosenia aj pri cúvaní. Odpružené a vyklápacie sedadlo, ergonomicky a logicky rozmiestnené ovládacie prvky. Silný motor zvládne aj náročnejší kopcovitý terén.

Šírka záberu: 92 cm
Výkon 13,3 kW
Prevodovka: automatická
Počet valcov: 2
Objem palivovej nádrže: 3,8 l
Hmotnosť: 249 kg
Nastavenie výšky kosenia: centrálna
www.topnaradie.sk

 

Robotické kosačky (do 1 200 m2)

Robotické kosačky fungujú na dobíjacie baterky. Keď skončia, sami zaparkujú do dokovacej stanice. Nemajú problém s malými ani veľkými plochami, prekážkami či so svahom. Majitelia sa o nič nestarajú, kosenú plochu vymedzuje vodiaci kábel, ktorý sa umiestňuje pod povrch trávnej plochy. Pri výbere sú okrem rozlohy kosenej plochy dôležité aj nože a batéria, ktorá stroj poháňa. Najlepším riešením sú stroje s lítiovými batériami. Pokosená tráva je veľmi drobná a stáva sa pre trávnik prirodzeným hnojivom.

Robotické kosačky bývajú vybavené aj viacerými doplnkovými funkciami, ako napríklad ovládanie smartphonom, zabezpečenie PIN kódom, poplachový systém varujúci pred krádežou či dažďovými, pádovými, nárazovými a trávnymi senzormi.


Gardena R70 Li

Gardena R70 Li
www.gardena.com

Gardena R70 Li

Na veľkom ovládacom paneli s displejom je možné nastaviť rôzne časy alebo dni kosenia. Po naprogramovaní sa R70Li spustí sama v určenú dobu aj keď prší. Má výkonný a lítiovo-ionový akumulátor 18 V/1,6 Ah s ľahkou údržbou. Vysokocitlivé senzory nárazu a ohraničujúci vodič pomáhajú kosačke R70Li vyhnúť sa rôznym prekážkam v záhrade. Disponuje i senzorom naddvihnutia a prevrátenia.

Stúpanie: do 25 % 
Systém nabíjania: automatický
Hlučnosť: 58 dB
Hmotnosť: 8 kg
Nastavenie výšky kosenia: 20 – 50 mm
www.gardena.com

TEXT: KATARÍNA PAUKEJE
FOTO: ISIFA/SHUTTERSTOCK A ARCHÍV FIRIEM
ZDROJ: časopis Môj dom 5/2018

Kategória: Záhradná technika
Tagy: mulčovanie záhradné kosačky
Zdieľať článok

Diskusia