10 tipov, ako vybrať vhodnú chladničku

31. 05. 2018 Zdieľať

Chladnička patrí medzi spotrebiče, ktoré používate každý deň a je v neustálom neustálej prevádzke. Aby slúžila k vašejste s ňou boli maximálnej spokojnostispokojní, pripravili sme pre vás desať tipov, ktoré vám s jej výberom pomôžu.

Chladnička patrí medzi spotrebiče, ktoré používate každý deň a je v neustálej prevádzke. Aby ste s ňou boli maximálne spokojní, pripravili sme pre vás desať tipov, ktoré vám s jej výberom pomôžu.

Vyberte vhodný typ

Na trhu sú dostupné tri hlavné typy chladničiek, medzi ktorými môžete vyberať. Každý z typov je vhodný pre iné použitie a záleží len na vás a vašich požiadavkách. Základné typy chladničiek sú:

  • Kombinované chladničky ktoré spájajú chladničku aj mrazničku do jedného spotrebiča. Chladiaca i mraziacu časť je oddelená a vďaka dostatočnému objemu sa jedná o najpredávanejší druh chladničiek.
  • Americké chladničky, alebo tiež „side by side“ využijete predovšetkým v prípade, že je vás v domácnosti viac. Ponúka množstvo vnútorného priestoru a často tiež komfort v podobe domáceho baru, dávkovače ľadu, alebo nápojového automatu. Je však potrebné počítať s vyššou spotrebou a samozrejme rozmery.
  • Monoklimatické chladničky nie sú vybavené mrazničkou. Ak máte samostatný mraznička a potrebujete iba chladiaci priestor, sú vhodné práve pre vás.

Dvakrát meraj, raz rež

Že musíte poznať rozmery chladničky, aby sa do vašej kuchyne vošla, je úplne jasné. Že chladnička nemá byť umiestnená v blízkosti spotrebičov vydávajúcich teplo, ako je rúra, sušička bielizne a podobne, je tiež všeobecne známe.

Majte však na pamäti, že umiestnenie chladničky vyžaduje medzery po stranách, ktoré dovolia prúdenie vzduchu. Ani tesne k stene nie je vhodné spotrebič priraziť, takže vždy majte pre istotu aspoň 5 cm rezervu po každej strane. Chladnička pritlačená na stenu totiž výrazne zvyšuje svoju spotrebu.

Tip: Ak to dispozícia vašej kuchyne dovolí a potrebujete veľa miesta v chladničke spolu s modernými vychytávkami, pozrite sa na ponuku amerických chladničiek „side by side“ od známeho výrobcu Gorenje. Dostatok priestoru, oceňovaný dizajn a množstvo funkcií vás prekvapí.

Bude vám stačiť?

Pre bežné užívanie sa odporúča 50-70 litrov v chladiacom priestore a približne 25 litrov v mrazničke na 1 osobu. Výber ale nemusí závisieť od počtu osôb v domácnosti, ale aj na veľkosti bežných nákupov. Vnútorný objem preto nikdy nepodceňujte.

Vstavaná, alebo voľne stojaca?

Obaja z typov ponúka svoje špecifické výhody a hodí sa do iných typov kuchýň. Ak máte ďalšie spotrebiče vstavané, pravdepodobne siahnete aj po takomto type chladničky. Vstavaná chladnička navyše bude menej hlučná, vďaka tienenie skrine. Vyžaduje však inštaláciu.

Voľne stojace chladničku môžete postaviť kamkoľvek v kuchyni bez nutnosti inštalácie. Dá sa umiestniť v podstate kdekoľvek v domácnosti a podľa potreby s ňou ide ďalej manipulovať.

Tip: Tip: Chcete si zachovať čistý dizajn vašej kuchynskej linky a schovať chladničku priamo do nej? Okrem neporušeného dizajnu získate aj výhody v podobe nižšej hlučnosti. Pozrite sa preto na vstavané chladničky s mrazničkou od výrobcu Mora.

Ako je to so spotrebou?

Spotreba chladničky je, ako u ďalších spotrebičov v domácnosti, považovaná za jedno z hlavných kritérií. Energetická trieda sa označuje písmenami abecedy (A až D). V prípade chladničiek si vyberáme predovšetkým z počtu znamienok plus (+), pretože chladničky nižšej triedy ako A sa už nepredávajú. Najúspornejšia je trieda A +++, vždy je ale lepšie porovnať konkrétne hodnoty ročnej spotreby uvedenej na energetickom štítku spotrebiča.

Vnútorné usporiadanie chladničky

Vnútorný objem chladničky sme prebrali vyššie, vnútorné usporiadanie s ním však úzko súvisí. Pokiaľ nebude vhodne riešené, ani s vysokým objemom sa do nej moc nevlezie. Naopak šikovné riešenie vnútorných políc dovolí pojať oveľa viac potravín, než by sa mohlo na prvý pohľad zdať.

Mraziaci výkon

Dôležitý je tiež mraziaci výkon, ktorý udáva koľko kilogramov čerstvých potravín je váš mraznička schopný zamraziť behom 24 hodín. Obvykle natrafíte na mrazničky s mraziacim výkonom od 2 do 33 kg / 24 h. U samostatných mrazničiek mraziaci výkon dosahuje aj viac ako 40 kg / 24 h.

Hlučnosť

Hlučná chladničky môže znepríjemniť život a asi každý vie, ako je bzukot staré chladničky nepríjemný. Vždy vyberajte chladničky s hlučnosťou pod 50 dB. Na trhu však nájdete aj typy s hlučnosťou pod 30 dB, ktoré prakticky ani nebudete počuť.

Tip: Vyberáte celú kuchynskú linku? Prečítajte si článok: Prečo je najlepšia kuchynská linka v tvare L a nechajte sa inšpirovať.


10 tipov, ako vybrať vhodnú chladničku

GORENJE Slovakia, s.r.o.

Nezabúdajte na dizajn

Na čelo voľne stojace chladničky sa budete pozerať niekoľkokrát za deň a stane sa jednou z dominánt vašej kuchyne. Na trhu dnes nájdete mnoho prevedení od moderných až po retro tvary a mnohé ďalšie. Vyberte takú, na ktorú sa budete radi pozerať.

Doplnkové funkcie poteší

Chladnička už dávno nie je len prostý hranatý box na potraviny. Moderné spotrebiče ponúka aj rad veľmi užitočných funkcií, ktoré vám výrazne spríjemnia jej používanie. Pozrite sa na niektoré z nich a budete ich chcieť aj vo svojej chladničke.

  • Technológia IonAir zabezpečí vysokú trvanlivosť a čerstvosť skladovaných potravín a zbaví vás nepríjemného zápachu. To všetko vďaka dômyselnej cirkulácii kladných iónov.
  • Technológia AdaptTech prispôsobí prevádzku chladničky vašim zvyklostiam a koordinuje teplotu vo vnútri pri otvorení dverí. Zabraňuje tak výkyvom teplôt a udržiava potraviny dlho čerstvé.
  • Technológia MultiFlow 360 aktívne vyrovnáva vlhkosť vo vnútri chladničky a udržuje stálu teplotu v celom jej priestore.
  • Technológia FrostLess výrazne obmedzuje tvorbu ľadu a odbúrava potrebu manuálneho odmrazovania.
  • ZeroZone je zásuvka so stálou nulovou teplotou, ktorú využijete pre ideálne skladovanie mäsa.
  • CrispZone je veľká zásuvka pre ukladanie ovocia a zeleniny. Drží stále nízku vlhkosť a potraviny v nej uložené dlhodobo zachovávaní svoju krehkosť a čerstvosť.
PR: článok spoločnosti GORENJE Slovakia, s.r.o.
Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: chladničky gorenje
Zdieľať článok