6 krokov k výberu správnej klimatizácie

04. 06. 2018
Zdieľať

Účinný prostriedok na udržanie príjemnej klímy v interiéri v letných horúčavách je dobre známy – klimatizácia. Na trhu sú rôzne typy, ktoré sa od seba líšia výkonom i funkciami. Kým niektoré len chladia, iné dokážu vzduch aj ohriať, zvlhčovať alebo filtrovať a odstraňovať z neho peľ či vírusy. Ako si vybrať tú správnu klimatizáciu?

1. Mobilnú alebo stacionárnu?

Najskôr by ste si mali položiť otázku, kde a ako často budete klimatizáciu používať a čo všetko od nej očakávate. Všeobecne sa totiž nedá povedať, ktorá je najlepšia. To závisí od vašich potrieb a preferencií. Začnime teda tým najzrejmejším rozdielom, a to rozdelením na mobilné a stacionárne jednotky. Mobilnú klimatizáciu jednoducho kúpite, doma zapojíte do zástrčky a hotovo.

Cena mobilných zariadení je podstatne nižšia a môžete ich presúvať z miestnosti do miestnosti. Ich funkcie sú však obmedzené a teplo z jednotky je nutné odvádzať pružnou hadicou von, či už cez okno, cez dvierka pre psa alebo pootvorené dvere. Tie sú však zároveň cestou, ktorou môže prúdiť teplo zvonka dnu. Aj vzhľadom na vyššiu spotrebu a hlučnosť sú mobilné klimatizácie vhodné na občasné využitie tam, kde ekonomicky nemá zmysel montáž stacionárnej jednotky, teda napríklad na chate.

Do celoročne využívaného bytu či domu sú však určite vhodnejšie stacionárne systémy.

Klimatizácia funguje na princípe tepelného čerpadla vzduch-vzduch. 

Na jednej strane teplo z okolitého vzduchu odoberá, na druhej ho odovzdáva. 

Ako to funguje

v chladivovom okruhu klimatizácie (teda v princípe tepelného čerpadla) cirkuluje chladivo, ktorého teplota vyparovania je nižšia než teplota okolitého vzduchu. Kvapalné chladivo preto prirodzene odoberie teplo (energiu) zo svojho okolia, čím sa ohreje a vyparí. Energiu potom prenesie podľa zvoleného režimu do exteriéru alebo do interiéru. Tam sa pri stlačení pár v kompresore chladivo znova skvapalní, čím sa ochladí, a teda odovzdá teplo do okolia.

 

2. Vyberte si typ stacionárnej klímy

Pevne zabudované jednotky sú v ponuke v rôznych vyhotoveniach. Kompaktné riešenie predstavujú okenné (parapetné) klimatizácie, ktoré sú zabudované priamo do okna. Hodia sa tam, kde nie je priestor na umiestnenie jednotky typu split, napríklad do bytov v staršej zástavbe. Práve splitové klimatizácie sú najčastejšou voľbou, ich ponuka je najširšia a najväčšia je aj ich variabilita z hľadiska výkonu a funkcií.

Zároveň predstavujú najdrahšie riešenie z hľadiska obstarávacích nákladov, čo však vyvažuje nielen úsporná prevádzka, ale najmä vysoký užívateľský komfort. Ide o systém zložený z vnútornej jednotky (výparník) a vonkajšej jednotky (kompresor/výmenník). Na jednu vonkajšiu jednotku pritom možno pripojiť aj viacero vnútorných (napr. v každej miestnosti jednu) – toto riešenie sa nazýva multi-split. Rozhodnutie medzi splitom a multi-splitom pritom ovplyvňuje nielen konečná cena, ale aj možnosti na umiestnenie vonkajších jednotiek. Podľa umiestnenia vnútornej jednotky ďalej hovoríme o nástennom, kazetovom, kanálovom či podstropnom modeli. 

V domácnostiach sa najčastejšie využívajú klimatizácie typu split alebo multi-split.

Ide o systémy zložené z vonkajšej a vnútornej jednotky (alebo jednotiek).

3. Zvážte možnosť kúrenia

Letné chladenie, pochopiteľne, zvládnu všetky klimatizácie, no niektoré moderné klímy dokážu aj vykurovať. Pracujú totiž na princípe tepelného čerpadla ­vzduch-vzduch, takže dokážu vzduch v miestnosti nielen chladiť, teda odoberať z neho teplo, ale ho aj energeticky úsporne ohrievať. Výhodou takýchto zariadení je možnosť  celoročného využívania, prípadne sa uplatnia v prechodnom období, kedy nie je výhodné zapínať hlavný vykurovací systém.

Tie najvýkonnejšie klimatizácie dokážu efektívne pracovať až do vonkajších teplôt nižších než –20 °C (to je možné vďaka veľmi nízkej teplote, pri ktorej sa chladivo vyparuje), takže sa ani v zimných mesiacoch nemusíte obávať straty komfortu. 

Letné chladenie zvládnu všetky klimatizácie, niektoré však dokážu aj vykurovať – keďže pracujú na princípe tepelného čerpadla vzduch-vzduch, vedia teplo z miestnosti nielen odoberať, ale ho aj energeticky úsporne dodávať. Výhodou takýchto zariadení je, že sa uplatnia nielen v lete, ale aj v prechodnom období, prípadne ich možno využívať celoročne.


Okrem príjemného chladenia dokážu klimatizačné jednotky vytvárať zdravšie vnútorné prostredie tým, že odstraňujú prachové častice, alergény a pachy.

Okrem príjemného chladenia dokážu klimatizačné jednotky vytvárať zdravšie vnútorné prostredie tým, že odstraňujú prachové častice, alergény a pachy.
Daikin

4. Čo ponúkajú doplnkové funkcie?

Najnovšie klimatizácie majú v ponuke aj technológie na ionizáciu a čistenie vzduchu – dokážu odstrániť mikroorganizmy, ako sú baktérie, vírusy a plesne, čo uvítajú najmä domácnosti s alergikmi a tiež eliminovať nepríjemné pachy. K šikovným voliteľným funkciám patria aj systémy inteligentného riadenia, ktoré na základe snímania slnečného svitu alebo aktuálnej teploty v miestnosti vyhodnocujú požadovaný výkon klimatizácie.

Znížením chladiaceho výkonu v režime chladenia, keď je zamračené, alebo vykurovacieho výkonu pri kúrení v slnečných dňoch sa tak zabráni plytvaniu energiou. Inteligentné senzory detekujú i ľudskú aktivitu, počet osôb v miestnosti, ich polohu či pohyb a na základe týchto dát vyhodnotia reálnu požiadavku na výkon klimatizačnej jednotky. Chladiaci alebo vykurovací výkon sa teda upraví tak, aby sa ušetrila energia. Štandardom by malo byť ovládanie cez internet. Inteligentné zariadenia sa tiež dajú integrovať do systémov inteligentného domu.

Účinnosť klimatizácie pri chladení vyjadruje chladiaci faktor EER.

Vyššie číslo znamená vyššiu účinnosť premeny dodanej elektrickej energie na chladiaci výkon. 

5. Aký má mať výkon? 

Keď si premyslíte, čo všetko by mala klimatizácia zvládnuť, kam umiestnite vnútorné jednotky a pod., prichádza na rad to najdôležitejšie – voľba správneho výkonu. Ten treba zvoliť podľa priestoru, ktorý chcete vychladiť, prípadne vykúriť. Presnejšie povedané, v prípade chladenia musí zodpovedať množstvu odvádzaného tepla, pri vykurovaní zasa tepelným stratám, ktoré treba nahradiť. Ak je napríklad tepelná strata miestnosti 5,5 kW, na jej pokrytie nestačí 5 kW klimatizácia.

Ak bude výkon príliš malý, klimatizácia bude v prevádzke nepretržite, čo prinesie vyššiu spotrebu energie a pritom nízku efektívnosť. Vždy sa preto obráťte na odbornú firmu, ktorá vám požadovaný výkon presne vypočíta. Orientačne môžete určiť výkon klimatizácie podľa veľkosti priestoru – na ochladenie bežnej miestnosti s podlahovou plochou 10 m2 je potrebný približne 1 kW chladiaceho výkonu.

6. Ako rozpoznáte účinnejšiu klimatizáciu?

Ak si vyberiete klimatizáciu s vyššou účinnosťou, dosiahnete želaný výsledok s menšou spotrebou energie. Pri porovnávaní rôznych jednotiek by ste sa preto mali zamerať na chladiaci faktor EER a vykurovací faktor COP, ktoré hovoria o energetickej účinnosti zariadenia. Oba tieto parametre vyjadrujú, aký výkon dosiahne jednotka z jedného dodaného kW elektrickej energie.

Napríklad COP 3 znamená, že z jedného dodaného kW elektrickej energie vyrobí tepelné čerpadlo za určených podmienok 3 kW tepla. Čím sú teda tieto hodnoty vyššie, tým lepšie. Aby boli uvádzané údaje porovnateľné, stanovujú sa pre rovnaké podmienky. Pri tej istej klimatizácii (tepelnom čerpadle) avšak rozdielnych teplotách by totiž boli hodnoty týchto faktorov odlišné. Na odhad reálnych prevádzkových nákladov sú objektívnejšie (i keď stále len približné) parametre SEER a SCOP, kde S na začiatku označuje, že ide o tzv. sezónne ukazovatele, ktoré berú do úvahy priebeh teplôt počas sezóny. Ide teda o priemerné EER a COP za rok. Ich stanovenie je definované normou a v EU sa počítajú v troch rôznych klimatických podmienkach. Pri porovnávaní týchto ukazovateľov si teda všímajte aj to, pre aké klimatické podmienky boli stanovené.

Tipy na jednoduché chladenie


Mobilná klimatizácia Jednotka Coolexpert ­APG-07AN2 je vhodná pre miestnosti s plochou 9 – 15 m2. Energetická trieda A, chladiaca kapacita 2,1 kW, ekologické chladivo R410A,hlučnosť 61/62/63 dB, funkcia odvlhčovania, 24-hodinový časovač, diaľkové ovládanie. Cena 239 € www.hornbach.sk

Mobilná klimatizácia Jednotka Coolexpert ­APG-07AN2 je vhodná pre miestnosti s plochou 9 – 15 m2. Energetická trieda A, chladiaca kapacita 2,1 kW, ekologické chladivo R410A,hlučnosť 61/62/63 dB, funkcia odvlhčovania, 24-hodinový časovač, diaľkové ovládanie. Cena 239 € www.hornbach.sk
www.hornbach.sk

Mobilná klimatizácia

Jednotka Coolexpert ­APG-07AN2 je vhodná pre miestnosti s plochou 9 – 15 m2. Energetická trieda A, chladiaca kapacita 2,1 kW, ekologické chladivo R410A,hlučnosť 61/62/63 dB, funkcia odvlhčovania, 24-hodinový časovač, diaľkové ovládanie.


Pri používaní mobilnej klimatizácie zabezpečí, aby teplo a hmyz zostali vonku. Je vyhotovená zo špeciálneho vodoodolného materiálu a vďaka upínacej páske sa dá rýchlo a jednoducho namontovať na všetky bežné okná a strešné okná. Cena 19,95 € www.hornbach.sk

Pri používaní mobilnej klimatizácie zabezpečí, aby teplo a hmyz zostali vonku. Je vyhotovená zo špeciálneho vodoodolného materiálu a vďaka upínacej páske sa dá rýchlo a jednoducho namontovať na všetky bežné okná a strešné okná. Cena 19,95 € www.hornbach.sk
www.hornbach.sk

Okenná izolácia

Pri používaní mobilnej klimatizácie zabezpečí, aby teplo a hmyz zostali vonku. Je vyhotovená zo špeciálneho vodoodolného materiálu a vďaka upínacej páske sa dá rýchlo a jednoducho namontovať na všetky bežné okná a strešné okná. Cena 19,95 € www.hornbach.sk


Ochladzovač vzduchu   Aircooler 2.0 pracuje na princípe prefukovania vzduchu cez vodné filtre, kde sa vzduch nasýti vodou a ochladí. Je vhodnou alternatívou v prípade, ak klimatizácia nie je ekonomicky výhodná a ventilátor neposkytuje dostatočné chladenie. Trieda energetickej účinnosti A, cena 69 €. www.hornbach.sk

Ochladzovač vzduchu Aircooler 2.0 pracuje na princípe prefukovania vzduchu cez vodné filtre, kde sa vzduch nasýti vodou a ochladí. Je vhodnou alternatívou v prípade, ak klimatizácia nie je ekonomicky výhodná a ventilátor neposkytuje dostatočné chladenie. Trieda energetickej účinnosti A, cena 69 €. www.hornbach.sk
www.hornbach.sk

Ochladzovač vzduchu 

Aircooler 2.0 pracuje na princípe prefukovania vzduchu cez vodné filtre, kde sa vzduch nasýti vodou a ochladí. Je vhodnou alternatívou v prípade, ak klimatizácia nie je ekonomicky výhodná a ventilátor neposkytuje dostatočné chladenie. Trieda energetickej účinnosti A.

 

Odporúčame splitové klimatizácie


Vďaka inovatívnemu ventilátoru, ktorý optimalizuje prietok vzduchu, dosahuje Daikin Stylish vyššiu energetickú účinnosť pri nízkej hlučnosti. Prietok vzduchu sa optimalizuje pomocou špeciálnych lamiel na vytváranie Coanda efektu tak, aby sa zaistila jeho lepšia distribúcia po celej miestnosti. Jednotka Stylish zároveň disponuje mriežkovým snímačom. Ten zistí teplotu pri zemi a nasmeruje teplý alebo studený vzduch do potrebných oblastí. www.daikin.sk

Vďaka inovatívnemu ventilátoru, ktorý optimalizuje prietok vzduchu, dosahuje Daikin Stylish vyššiu energetickú účinnosť pri nízkej hlučnosti. Prietok vzduchu sa optimalizuje pomocou špeciálnych lamiel na vytváranie Coanda efektu tak, aby sa zaistila jeho lepšia distribúcia po celej miestnosti. Jednotka Stylish zároveň disponuje mriežkovým snímačom. Ten zistí teplotu pri zemi a nasmeruje teplý alebo studený vzduch do potrebných oblastí. www.daikin.sk
Daikin

Daikin Stylish 

Vďaka inovatívnemu ventilátoru, ktorý optimalizuje prietok vzduchu, dosahuje Daikin Stylish vyššiu energetickú účinnosť pri nízkej hlučnosti. Prietok vzduchu sa optimalizuje pomocou špeciálnych lamiel na vytváranie Coanda efektu tak, aby sa zaistila jeho lepšia distribúcia po celej miestnosti. Jednotka Stylish zároveň disponuje mriežkovým snímačom. Ten zistí teplotu pri zemi a nasmeruje teplý alebo studený vzduch do potrebných oblastí. www.daikin.sk


Táto klimatizácia disponuje technológiou Nanoe, ktorá čistí vzduch s využitím nanočastíc. Tie sú účinné proti mikroorganizmom vo vzduchu aj proti priľnavým mikroorganizmom, ako sú baktérie, vírusy a plesne. Napríklad vírus chrípky dokáže inhibovať na 99,9 %. Dokáže tiež odstraňovať pachy – intenzívny zápach, napríklad z cigariet, zníži za 120 minút o 90 %. Funkcia Econavi sleduje zmeny intenzity slnečného svetla a podľa toho upravuje výkon klimatizácie. www.aircon.panasonic.eu

Táto klimatizácia disponuje technológiou Nanoe, ktorá čistí vzduch s využitím nanočastíc. Tie sú účinné proti mikroorganizmom vo vzduchu aj proti priľnavým mikroorganizmom, ako sú baktérie, vírusy a plesne. Napríklad vírus chrípky dokáže inhibovať na 99,9 %. Dokáže tiež odstraňovať pachy – intenzívny zápach, napríklad z cigariet, zníži za 120 minút o 90 %. Funkcia Econavi sleduje zmeny intenzity slnečného svetla a podľa toho upravuje výkon klimatizácie. www.aircon.panasonic.eu
Panasonic

PANASONIC Etherea 

Táto klimatizácia disponuje technológiou Nanoe, ktorá čistí vzduch s využitím nanočastíc. Tie sú účinné proti mikroorganizmom vo vzduchu aj proti priľnavým mikroorganizmom, ako sú baktérie, vírusy a plesne. Napríklad vírus chrípky dokáže inhibovať na 99,9 %. Dokáže tiež odstraňovať pachy – intenzívny zápach, napríklad z cigariet, zníži za 120 minút o 90 %. Funkcia Econavi sleduje zmeny intenzity slnečného svetla a podľa toho upravuje výkon klimatizácie. www.aircon.panasonic.eu

Pri porovnávaní klimatizačných jednotiek si všímajte parametre EER (chladiaci faktor) a COP (vykurovací faktor), ktoré vyjadrujú ich energetickú účinnosť. Na odhad prevádzkových nákladov zasa slúžia priemerné hodnoty týchto parametrov za rok, teda sezónne ukazovatele SEER a SCOP.

PRIPRAVILA: ERIKA KUHNOVÁ
ODBORNÁ SPOLUPRÁCA: JAKUB ŠACHL
FOTO: ARCHÍV FIRIEM A ISIFA/SHUTTERSTOCK
ZDROJ: časopis Môj dom 5/2018

Kategória: Energia
Tagy: klimatizácie mobilné klimatizácie
Zdieľať článok

Diskusia