V podkroví môže byť príjemne celý rok

14. 06. 2018 Zdieľať

Podkrovie v minulosti nepatrilo k obytným častiam domov, preto nebola podstatné, či sa v lete prehrievalo alebo nie. Dnes bežne slúži na bývanie celý dom vrátane podkrovia a preto je potrebné hľadať nové riešenia, aby v ňom bola príjemná klíma po celý rok.


Ing. Julius Síč, technický poradca Ytongu

Ing. Julius Síč, technický poradca Ytongu
Xella Slovensko, spol. s r. o.

Ako sa brániť prehrievaniu podkrovia bez klimatizácie? Odpovedá Ing. Julius Síč, technický poradca Ytongu.

Aké nároky by sme mali mať na strechu pri výbere projektu a materiálu? 

Dobre navrhnutá a vyhotovená strecha by mala užívateľom zabezpečiť celoročne prostredie s takmer stálou vnútornou teplotou, minimom prachu, optimálnou vlhkosťou a dostatkom čerstvého vzduchu. Podkrovné priestory by nemali ani v letných mesiacoch presahovať vnútorné teploty nad max. 26° C bez potreby energeticky náročného chladenia. Klasický drevený krov túto požiadavku v našich klimatických podmienkach nesplní. 

Masívna strecha – riešenie zo systému Ytong

Ak chceme odolnosť proti prehrievaniu zvýšiť efektívne, je veľmi dobrým riešením  „siahnuť“ po konštrukcii „ťažkej“ strechy Ytong Komfort. Montuje bez nadbetonávky, oceníte aj pohodlné krátenie strešných vložiek pílou či jednoduché vytvorenie polí s neštandardnou šírkou, napríklad pri komíne. Najväčším prekvapením pre stavebníkov, ktorí majú stavbu strechy Ytong Komfort za sebou, bola jednoduchosť montáže. K úspešnému zvládnutiu iste prispelo aj to, že úskalím založenia konštrukcie ich previedol zakladací majster. Túto službu poskytuje výrobca bezplatne. Konštrukcia Ytong Komfort sa preto presadila aj pri stavbách svojpomocou, pretože na rozdiel od drevených striech nevyžaduje spoluúčasť tesárov. Jednoduchú sedlovú strechu s plochou 100 m2 zmontuje dvojica zručných pracovníkov počas troch dní. Ďalšou nezanedbateľnou úsporou v porovnaní s „klasickým“ krovom predstavuje, že strecha Ytong Komfort je difúzne otvorená a nevyžaduje preto parozábranu. 

www.ytong.sk 

Kategória: Strecha, podkrovie
Tagy: strecha
Zdieľať článok