Hybrid medzi rodinným a bytovým domom na Priekopníckej ulici. Žeby projekt budúcnosti?

12. 06. 2018
Zdieľať

Najnovším dielom architekta Martina Vojtu je rezidencia na Priekopníckej ulici v Bratislave. Tvoria ju dva domy, ktoré predstavujú novú hybridnú formu bývania na pomedzí dvoch obytných foriem: samostatného rodinného domu so záhradkou a bytového domu. Celkovo sa v nich nachádza šesť samostatných bytov.

Prekvapivo šikmé strechy

Dva domy na Priekopníckej ulici v Bratislave, v severnej časti Podunajských Biskupíc, prekvapujú výraznými šikmými strechami. Hravá geometria, ktorá je pre architekta charakteristická, nie je len prvoplánová, ale vychádza z viacerých pravidiel. Okrem začlenenia domov do prostredia, poskytuje interiéru dôležité svetlo, priestor a pozitívne ovplyvňuje aj svoje okolie.


Rezidencia Priekopnícka

Rezidencia Priekopnícka
MV ARCHITECTURE

Súkromie s vlastným pozemkom

Hlavnou úlohou pre architekta bolo navrhnúť domy, ktoré by efektívne využívali parcelu v prospech svojich obyvateľov. Nachádza sa v nich celkovo šesť bytových jednotiek. Výhodou tohto nového hybridného typu bývania je vlastná záhradka, alebo časť pozemku slúžiaceho ako dvor.  Spolu s domami sa nachádza na oplotenom pozemku, ktorý je  neprístupný verejnosti. Takéto rodinné bývanie poskytuje mladým rodinám súkromie a pohodlie.

 


Rezidencia Priekopnícka

Rezidencia Priekopnícka
MV ARCHITECTURE

Medzi rodinnými domami a panelákmi

Novostavby sú na pomedzí medzi rodinnými a bytovými domami aj z hľadiska finálneho riešenia vzhľadu. Prirodzene dopĺňajú okolitú zástavbu individuálnych rodinných domov a tvoria spojivo medzi rodinnými domami a viacpodlažnými bytovými domami v tesnom susedstve. Oba domy pritom vďaka svojej geometrii pôsobia inovátorsky a netradične. Oba pracujú s rovnakou priestorovou logikou, avšak nie sú rovnaké.


Rezidencia Priekopnícka

Rezidencia Priekopnícka
MV ARCHITECTURE

Na prízemí jeden, na poschodí dva

V každom dome sa nachádzajú tri dvojizbové bytové jednotky. Na prízemí oboch domov sa nachádza totožný štandardný byt so záhradou, len v zrkadlovom usporiadaní. Ostatné byty sú atypické a každý je iný. V každom nájdete podkrovný mezanín a strešnú terasu, každý byt má svoj funkčný exteriér. Oba domy spája vonkajšie schodisko, ktoré vedie k bytom na poschodí.


Rezidencia Priekopnícka

Rezidencia Priekopnícka
MV ARCHITECTURE

 

Rezidencia Priekopnícka v skratke

Autor:  Martin Vojta, MV ARCHITECTURE

Spolupráca: Rado Zelenák, Ján Pieš

Adresa: Priekopnícka ulica, Bratislava, Slovensko

Investor:  Sikimič  s.r.o.

Projekt: 10 / 2015 – 07 / 2016

Realizácia: 03 / 2017 – 11 / 2017

Úžitková  plocha: 312 m2

Zastavaná plocha: 171 m2

Obostavaný priestor: 1 568 m3

Sabína Zavarská

Zdroj a foto: MV ARCHITECTURE

Kategória: Návšteva
Tagy: bytové domy rezidencia rodinný dom
Zdieľať článok

Diskusia