Tipy, ako usporiť peniaze pri rekonštrukcii bytu či domu

21. 06. 2018
Zdieľať

Obnova bytu a domu je vždy veľkou výzvou. Umenie zmestiť sa do rozpočtu je náročnou záležitosťou, najmä, ak si uvedomíte, že kedykoľvek môžete natrafiť na niečo nečakané. Ako udržať peniaze pod kontrolou, a predsa dosiahnuť želaný efekt?

Už i len pri samotnej rekonštrukcii kúpeľne môže dôjsť k rôznym neželaným prekvapeniam, ktoré navýšia rozpočet. Napríklad po odstránení pôvodného obloženia zistíte, že vodoinštalácia v stene má svoje muchy a treba ju prerobiť. Tieto záležitosti nikdy neovplyvníme, ale môžeme minimalizovať rozpočet inými opatreniami. 

Zužitkujte všetko, čo máte

Použitie upravených a ošetrených pôvodných materiálov a častí zariadenia je v súčasnosti nielen trendové, ale aj úsporné riešenie. Niekedy stačí len zmeniť funkciu. Napríklad zo starého príborníka v kuchyni sa po jeho ošetrení, otapetovaní alebo nafarbení môže stať štýlová komoda do spálne. Dokonca i úlomky starých obkladov môžete použiť. Napríklad na vyrobenie mozaiky na kúsku steny v kúpeľni, kuchyne alebo na zdobenie črepníkov, či častí nábytku. Kovania zo starých interiérových dverí sú tiež spôsobom ako ušetriť, ak majú historizujúci nádych dodajú špeciálnu atmosféru. Stačí ich len vyčistiť a upraviť.


Tipy, ako usporiť peniaze pri rekonštrukcii bytu či domu

Tipy, ako usporiť peniaze pri rekonštrukcii bytu či domu
isifa/shutterstock

Toto nikdy neodkladajte

Aj keď máte ťažké srdce, nikdy si neodkladajte kusy nábytku napadnuté hmyzom alebo plesňou. Tie musia ísť bez ľútosti preč.

 

Kúpte si polotovary

V niektorých obchodoch s nábytkom môžete dostať kúpiť kusy, ktoré sú „surové“, inými slovami je ich treba dokončiť, upraviť. Takéto skrinky a stolíky sú podstatne lacnejšie a môžete si ich dotvoriť podľa vlastnej fantázie.

Preskúmajte známosti a zručnosti okolia

Veľké percento financií pri rekonštrukciách pohltí práca. Ak máte na to náturu, môžete veľa vecí riešiť sami alebo svojpomocne. Na internete dnes získate už návody na čokoľvek. Stačí trošku odvahy, zručnosti a chute. Poobzerajte sa v okruhu svojich priateľov a známych, či nepoznajú domácich majstrov na jednotlivé aktivity. Najmä, ak si niečo z toho viete urobiť sami. Samozrejme, nepúšťajte sa do vodo- alebo elektroinštalácie, ak v tom nie ste doma.


Tipy, ako usporiť peniaze pri rekonštrukcii bytu či domu

Tipy, ako usporiť peniaze pri rekonštrukcii bytu či domu
isifa/shutterstock

Všetko podrobne naplánujte

Nenechajte sa ničím prekvapiť. Ak si to môžete dovoliť z hľadiska času, rekonštruujte postupne tak, aby ste vedeli ďalší priebeh ovplyvniť aj v prípade, že by si vyžiadal vopred viac financií. Potrebné je mať aj podrobný reálny časový plán – ideálne tak, aby čo najmenej ohrozil váš pracovný režim, aby ste kvôli rekonštrukcii neprišli o financie aj z práce.

Nepúšťajte sa do rekonštrukcie bez peňazí

Žiaľ, na Slovensku je dosť bežnou realitou, že majitelia bytov či domov si objednajú rekonštrukciu bez toho, aby mali na ňu našetrené úspory. V prípade, že nemáte financie na celú predpokladanú sumu, ani nezačínajte. Najskôr si peniaze našetrite a potom riešte. Rozhodne je to lepšie ako následne na rýchlo naháňať pôžičky či spotrebné úvery.

Pri komplikovanejšej rekonštrukcii zvážte konzultáciu s architektom

Zdá sa to ako zbytočné vyhadzovanie peňazí, ale opak je pravdou. Šikovný architekt vám dokáže v mnohom poradiť a navrhnúť aj ďalšie úsporné opatrenia. Áno, bude chcieť za to peniaze, ale pri väčších alebo komplikovanejších riešeniach je to určite tou najlepšou možnosťou. A verte tomu, že úspornou. Samozrejme, vopred ho informujte o vašom rozpočte a on vám navrhne zodpovedajúce riešenia.


Tipy, ako usporiť peniaze pri rekonštrukcii bytu či domu

Tipy, ako usporiť peniaze pri rekonštrukcii bytu či domu
isifa/shutterstock

Myslite dlhodobo

Žiadna rekonštrukcia by nemala byť robená iba na pár mesiacov. Uvažujte tak, aby vám vyhovovala aj o päť, desať rokov. Možno vám pribudne nový člen rodiny alebo začnete pracovať doma. Všetky zmeny by mali byť výsostne zamerané na praktickosť, následne estetiku. Našťastie, dnes nie je problém kúpiť zariadenie, ktoré je praktické a estetické zároveň. Na výber si doprajte čas a pokoj.

 

Sabína Zavarská

Foto: shutterstock.com

Kategória: Materiály
Tagy: rekonštrukcia rekonštrukcia bytu
Zdieľať článok

Diskusia