Pravda či mýtus? Fakty o tepelných čerpadlách

28. 06. 2018
Zdieľať

Pri stavbe domu by ste sa určite nemali rozhodovať podľa toho, čo „povedala jedna pani“. Ide totiž o vaše peniaze, a to ako pri samotnej investícii, tak aj pri prevádzke. Spolu s odborníčkou z praxe sme preto uviedli na pravú mieru päť najrozšírenejších mýtov a poloprávd o tepelných čerpadlách.

1. Tepelné čerpadlo pod 5 °C nefunguje, preto nie je vhodné do chladných oblastí.

Tepelné čerpadlá systému vzduch/voda získavajú teplo z vonkajšieho vzduchu a odovzdávajú ho vode, ktorá sa využíva na vykurovanie alebo vám tečie z kohútika. „Ideálne“ pritom fungujú pri určitej vonkajšej teplote a tlaku. I keď pracujú na 100 % výkonu aj pri teplotách pod -15 °C,obvykle to vtedy nepostačuje na vykúrenie priestorov a ohriatie dostatočného množstva vody na požadovanú teplotu. Neznamená to však, že budete trpieť zimou. V takej situácii sa totiž zapína elektrická špirála, ktorá je súčasťou tepelného čerpadla, a tá vodu dohreje. Váš komfort sa teda nezníži a náklady na takéto elektrické dokúrenie nie sú vysoké – pocítili by ste ich iba vtedy, ak by mrazivé počasie trvalo dlho. Technológie sa navyše rýchlo vyvíjajú a dnes už sú na trhu tepelné čerpadlá, ktoré pracujú s vysokým výkonom až do -28 °C. Neverte teda tomu, čo možno platilo pred 15 rokmi. Pravda je, že tepelné čerpadlo je vhodné aj do chladných oblastí.

Prvé tepelné čerpadlo na svete skonštruoval takmer pred 100 rokmi Slovák, rodák z Liptovského Mikuláša, významný fyzik a technik Aurel Stodola. Jeho zariadenie z roku 1928 dodnes vykuruje radnicu v Ženeve.

2. Nie je dobré mať tepelné čerpadlo ako jediný zdroj tepla. Čo ak vypadne elektrina? 

No, ak vypadne elektrina a nemáte batérie či generátor, tak vám, žiaľ, nebude fungovať ani plynový kotol. V obehu napríklad podlahového kúrenia však máte stále teplú vodu, a tak systém udrží teplo ešte pár hodín aj pri výpadku elektriny. A ruku na srdce, ak by sme aj mali teplo z iného zdroja, napríklad z kozuba, ako dlho by sme reálne bez elektriny vydržali? 

Tepelné čerpadlá sú ekologické zdroje tepla, ktoré minimálne zaťažujú životné prostredie. 

Tepelnú energiu totiž získavajú z okolitého vzduchu, z vody alebo zo zeme bez emisií CO2

 

3. Tepelné čerpadlo je nová, a teda neoverená technológia, ktorej nemožno dôverovať.

Technológia tepelných čerpadiel je známa naozaj dávno – prvé takéto zariadenie bolo vyrobené takmer pred 100 rokmi. Skonštruoval ho Slovák, významný fyzik a technik Aurel Stodola, rodák z Liptovského Mikuláša. Jeho tepelné čerpadlo z roku 1928 dodnes vykuruje radnicu v Ženeve (odoberá na to teplo z vody Ženevského jazera). Pokiaľ ide o princíp fungovania, ten je rovnaký ako pri starej známej chladničke (tepelné čerpadlo je v podstate chladnička obrátená „naruby“ – zvonka teplo odoberá a vo vnútri ho odovzdáva). A tú určite nikto nepovažuje za technickú novinku.

Moderné multifunkčné tepelné čerpadlá dokážu nielen vykurovať a ohrievať pitnú vodu, ale aj vychladiť priestor. Počas celého roka tak udržiavajú v dome príjemnú klímu. Ide teda o komfortné riešenie, ktoré má aj ďalšiu výhodu – investícia do tepelného čerpadla sa vám totiž vráti tým rýchlejšie, čím viac ho budete využívať.

4. Ide o predražené zariadenie a bežní ľudia si ho nemôžu dovoliť.

To, či pre vás tepelné čerpadlo bude alebo nebude predstavovať podstatne vyššiu investíciu než plynový kondenzačný kotol, závisí od konkrétnej situácie. Napríklad tam, kde nie je prípojka plynu, budú sumy za vykurovacie systémy s týmito dvoma zdrojmi tepla porovnateľné. Ľudia totiž často – a to chybne – porovnávajú len cenu samotných zariadení. Ak ale vezmeme do úvahy širšie náklady: na komín, plynovú prípojku, vedenie od prípojky k domu, revízie zariadení atď., zistíme, že celková cena za obstaranie kúrenia plynom nie je najnižšia. A pri využití aktuálnych dotácií z projektu Zelená domácnostiam sa cenový rozdiel medzi týmito dvoma technológiami úplne eliminuje.

V rodinných domoch sa najčastejšie využívajú tepelné čerpadlá vzduch/voda.

Ich výhodou je jednoduchá montáž a priaznivá cena.

5. Dom splní požiadavky súčasnej normy na spotrebu energie aj bez tepelného čerpadla.

Nedá sa síce povedať, že táto veta je úplný mýtus, je to však len polopravda. Podľa platných noriem sa v súčasnosti môžu projektovať a stavať iba ultranízkoenergetické rodinné domy, teda také, ktoré patria do energetickej triedy A1. Do tejto triedy sa síce môže novostavba dostať aj bez tepelného čerpadla, musí však mať aspoň jeden obnoviteľný zdroj energie. K plynovému kotlu teda budete musieť ešte nainštalovať napríklad solárne panely alebo riadené vetranie s rekuperáciou. A to znamená ďalšie náklady, bez ktorých možno dom neskolaudujete. Navyše, onedlho sa požiadavky ešte sprísnia – od roku 2021 budú musieť byť všetky novostavby s takmer nulovou potrebou energie (energetická trieda A0).

Tipy na Tepelné čerpadlá


Univerzálne tepelné čerpadlo Green iQ slúži na vykurovanie, prípravu teplej vody (má integrovaný 185 l zásobník) i chladenie. Jeho výnimočnou vlastnosťou je flexibilnosť – dokáže využívať každý z prírodných zdrojov tepla: zem, vodu alebo vzduch. Výhodou je vysoká energetická účinnosť (energetická trieda A++/A+++) a mimoriadne tichá prevádzka (40 – 48 dB). Využíva teplo zo vzduchu až do -22 °C. Ovládanie vykurovania je možné aj pomocou WiFi, smartfónu či tabletu. www.vaillant.sk

Vaillant Group Slovakia

VAILLANT flexoCOMPACT exclusive

Univerzálne tepelné čerpadlo Green iQ slúži na vykurovanie, prípravu teplej vody (má integrovaný 185 l zásobník) i chladenie. Jeho výnimočnou vlastnosťou je flexibilnosť – dokáže využívať každý z prírodných zdrojov tepla: zem, vodu alebo vzduch. Výhodou je vysoká energetická účinnosť (energetická trieda A++/A+++) a mimoriadne tichá prevádzka (40 – 48 dB). Využíva teplo zo vzduchu až do -22 °C. Ovládanie vykurovania je možné aj pomocou WiFi, smartfónu či tabletu. www.vaillant.sk


PANASONIC Aquarea T-CAP-SQ  Supertiché tepelné čerpadlo vzduch/voda patrí do nového radu Aquarea Generácia H. Jeho hlučnosť je znížená len na 50 dB(A), čo možno prirovnať k zvukom mierneho dažďa, je preto ideálne do rodinných domov v hustej zástavbe. T-CAP-SQ je k dispozícii v 9, 12 a 16 kW vyhotovení, všetky modely majú vysokú účinnosť COP až 5,03 (A7/W35). Jednotky pracujú bez poklesu výkonu aj pri vonkajších teplotách –20 °C. panasonicenergy.sk

PANASONIC Aquarea T-CAP-SQ Supertiché tepelné čerpadlo vzduch/voda patrí do nového radu Aquarea Generácia H. Jeho hlučnosť je znížená len na 50 dB(A), čo možno prirovnať k zvukom mierneho dažďa, je preto ideálne do rodinných domov v hustej zástavbe. T-CAP-SQ je k dispozícii v 9, 12 a 16 kW vyhotovení, všetky modely majú vysokú účinnosť COP až 5,03 (A7/W35). Jednotky pracujú bez poklesu výkonu aj pri vonkajších teplotách –20 °C. panasonicenergy.sk
panasonicenergy.sk

PANASONIC Aquarea T-CAP-SQ

Supertiché tepelné čerpadlo vzduch/voda patrí do nového radu Aquarea Generácia H. Jeho hlučnosť je znížená len na 50 dB(A), čo možno prirovnať k zvukom mierneho dažďa, je preto ideálne do rodinných domov v hustej zástavbe. T-CAP-SQ je k dispozícii v 9, 12 a 16 kW vyhotovení, všetky modely majú vysokú účinnosť COP až 5,03 (A7/W35). Jednotky pracujú bez poklesu výkonu aj pri vonkajších teplotách –20 °C. panasonicenergy.sk

Pripravila ERIKA KUHNOVÁ
Odborná spolupráca Zlatica Marcinková
Foto Daikin, Panasonic, Vaillant
Zdroj časopis Môj dom 4/2018

Kategória: Energia
Tagy: čerpadlá tepelné čerpadlá
Zdieľať článok

Diskusia