Majitelia bazénov, pozor: Týchto 5 vecí musíte robiť, aby ste ochránili svoju rodinu

20. 07. 2018 Zdieľať

Bazén je skvelé miesto na ochladenie počas horúcich dní, oddych, ale aj pohyb. Aby ste si čas v ňom strávený naozaj užili a nečakali vás nepríjemné zdravotné problémy, treba sa o vodu v ňom pravidelne starať. Na ktoré veci sa neoplatí zabúdať?

Zakalená či zariasená voda v bazéne asi láka len málokoho. Okrem nevábneho výzoru tiež môže byť zdrojom rôznych kožných a iných zdravotných problémov tak pre deti, ako aj pre dospelých. Základom jej čistoty je kvalitný filtračný systém, ale aj poctivá starostlivosť.

Zaistite správne pH

Pre čistotu bazéna je hodnota pH veľmi dôležitá. Pomáha totiž v boji proti riasam a zároveň zabezpečuje správne fungovanie chemických prípravkov do bazéna.  „Ideálne pH vody v bazéne by malo byť mierne zásadité – teda medzi 7,1 a 7,5. Ak voda nemá prirodzene tieto hodnoty, treba ich upraviť používaním prípravkov, ktoré pH znižujú alebo zvyšujú. Aj po úprave vody treba pH pravidelne merať, pretože ho ovplyvňuje množstvo faktorov ako čistota vody, počasie či používané prípravky do bazéna,“ vysvetľuje Vojtěch Buřič, odborník na prípravky do bazénov značky Savo.

V stanovovaní pH vám pomôžu testery – na výber máte indikačné prúžky, kvapkový tester alebo tabletový tester. Cenovo sa pohybujú od 4 do 18 eur, pričom mnohé vám vydržia celú sezónu, prípadne aj dlhšie. Zo začiatku je vhodné merať pH vody dvakrát za týždeň. Ak vám vychádzajú dobré hodnoty, stačí ho merať raz týždenne.

Náš tip: Pri výbere testera sledujte nielen jeho celkovú cenu, ale aj množstvo meraní – niektoré sú na 10 použití, iné až na 120. 


V starostlivosti o váš bazén vám pomôže Savo do bazéna.

V starostlivosti o váš bazén vám pomôže Savo do bazéna.
mojdom.sk

Zabezpečte čistotu

Keď má voda v bazéne vhodné pH, môžete sa v starostlivosti o jej čistotu posunúť ďalej. Ak nemáte s vodou v bazéne žiadny problém, postačia vám bežné prípravky na udržiavanie jej čistoty a neškodnosti. Na trhu sú dnes aj prípravky v podobe tabliet, ktoré vďaka postupnému uvoľňovaniu chlóru udržiavajú jeho hodnoty medzi požadovanými 0,3 až 0,5 mg/l. Tieto prípravky zároveň odstraňujú drobné nečistoty vločkovaním a pôsobia aj proti riasam. Ich použitie je veľmi jednoduché – stačí ich vložiť do filtračnej jednotky alebo plaváka. Vymieňať ich treba približne raz za týždeň,“ približuje Vojtěch Buřič.

Náš tip: Vždy si poriadne preštudujte návod na použitie a nezabudnite pri práci s koncentrovanou bazénovou chémiou používať rukavice a okuliare.

Preč s „hrubou“ špinou

Okrem vás a vašej rodiny si cestu do bazéna nájdu aj menej vítaní návštevníci – hmyz, popadané listy či plody stromov. V tomto prípade majú výhodu všetci tí, ktorí môžu bazén pravidelne prikrývať a aj to tak robia. Stačí totiž jedna búrka so silným vetrom a v bazéne môžete nájsť všeličo. V každom prípade sa vám bude hodiť sieťka a vysávač, ktorým vodu prečistíte. Výborným pomocníkom je aj vločkovač. Do bazéna sa dostávajú aj rôzne drobné nečistoty, ktoré nezachytí ani kvalitný filtračný systém a voda pôsobí zakalene. Vďaka vločkovaču sa tieto častice spoja a vytvoria väčšie zhluky, s ktorými si poradí filtrácia alebo klesnú na dno a dajú sa jednoducho povysávať,“ opisuje Vojtěch Buřič, odborník značky Savo.

Náš tip: Na prikrývanie bazéna môžete použiť solárnu plachtu. Tá nielen ochráni vodu pred nečistotami, ale zároveň udržuje (a v slnečných dňoch aj zvyšuje) jej teplotu.


Zabezpečte pre svoje deti bezpečné kúpanie.

Zabezpečte pre svoje deti bezpečné kúpanie.
thinkstock.com

Nezabúdajte na správnu filtráciu

Filter je hlavným spojencom v boji za čistú vodu v bazéne. Treba pamätať, že čím je teplota vyššia, tým viac treba vodu filtrovať. V teple sa totiž baktérie rozmnožujú rýchlejšie a tomu sa treba prispôsobiť. Ak má voda nad 20 stupňov Celzia, prefiltrujte celý obsah bazéna aspoň dvakrát za deň. Ak má viac ako 25 stupňov, je vhodné pridať aj tretí cyklus.

Náš tip: Uľahčite prácu filtru (ale aj sebe) a pred vstupom do bazéna si poriadne očistite nohy. Ideálne je pred vstupom do bazéna osprchovať celé telo od potu a iných nečistôt.

Starať sa treba bez prestávky

Zhoršilo sa počasie, a tak ste na starostlivosť o bazén pozabudli? Je možné, že vás bude čakať nemilé prekvapenie. Keď voda nemá správne pH alebo je v nej málo chlóru, hrozí napríklad rast rias. Ich spóry sa do bazéna dostanú veľmi jednoducho vetrom, dažďom či prachom. Riasy sa prejavujú klzkými stenami bazéna a zelenkastou vodou. Môžu spôsobiť rôzne zdravotné problémy od tráviacich ťažkostí až po kožné reakcie,“ varuje Vojtěch Buřič. V takomto prípade treba proti nim okamžite zasiahnuť šokovým prípravkom. Následne možno použiť vločkovač a bazén prečistiť.

Náš tip: Ak je výskyt rias naozaj veľmi silný, môžete použiť prípravok s rýchlejšou reakciou a jeho použitie prípadne zopakovať.


V starostlivosti o váš bazén vám pomôže Savo do bazéna.

V starostlivosti o váš bazén vám pomôže Savo do bazéna.
mojdom.sk

Vyberte si vhodných pomocníkov

Vzhľadom na to, že bazénová chémia je vlastne v kontakte s pokožkou celého tela, je určite vhodné vyberať si výrobky od overených výrobcov. Jedným z nich je aj Savo a prípravky tejto značky určené na starostlivosť o bazén. Vďaka nim bude voda vo vašom bazéne neškodná, priezračná a bez rias či rôznych škodlivých mikroorganizmov. Navyše za veľmi príjemnú cenu.

Tento článok sme pripravili v spolupráci so spoločnosťou Unilever a značkou Savo.

Advertoriál

Kategória: Záhrada a exteriér
Tagy: bazén Savo
Zdieľať článok