Čo dokáže kvalitná tieniaca technika?

07. 03. 2011
Zdieľať

Úlohou tieniacej techniky je účinne ochrániť interiér pred slnečným prehrievaním. Tieniace systémy však dokážu oveľa viac – chránia nás pred hlukom z ulice, pred násilným vniknutím do domu oknami, počas chladnejších mesiacov zasa šetria náklady na vykurovanie.

Vedeli ste, že…
… kvalitná tieniaca technika ročne dokáže usporiť až 30 % nákladov spojených s klimatizáciou?
… stiahnutá exteriérová žalúzia v zime zlepšuje tepelnoizolačné parametre okna? 
… predokenné rolety dokážu znížiť hluk z ulice až o 16 decibelov?


Čo dokáže kvalitná tieniaca technika?

288328

Vertikálne žalúzie
Ide o zvislé široké lamely, ktoré bývajú najčastejšie látkové, ale v ponuke sú aj drevené či plastové. Výhodou tohto systému tienenia je, že ho možno inštalovať aj do oblúkov, šikmín či rohov. Dajú sa ovládať mechanicky (kľučkou) alebo elektronicky (drahší variant). Novinkou na slovenskom trhu sú vertikálne žalúzie s veľkoplošnými vzormi a obrázkami. Vyobrazená môže byť akákoľvek fotografia dodaná v kvalitnom rozlíšení, pričom motív môže byť ojedinelý a nenapodobiteľný, vyrobený exkluzívne len na základe vašej požiadavky.


Čo dokáže kvalitná tieniaca technika?

288337

Klasika na oknách
Textilné závesy majú za sebou dlhú históriu. Dodnes na ne v niektorých domácnostiach nedajú dopustiť. Schopnosť závesov tlmiť ostré slnečné lúče závisí od tkaniny, z ktorej sú vyrobené. Jemné šifónové či iné priesvitné látky, samozrejme, majú nižšiu tieniacu schopnosť ako závesy z pevnej tkaniny, ako je napríklad bavlna či ľan.


Čo dokáže kvalitná tieniaca technika?

288329

Elegancia na terase
Na tienenie terás sa najčastejšie používajú pergoly. Novinkou je pergola ukotvená do steny pomocou dvoch nastaviteľných konzol. Pri tomto type markíz pohľad nie je rušený výsuvnými ramenami, markíza totiž funguje na princípe protiťahu – tak je látka neustále našponovaná aj pri čiastočnom vysunutí. Vodiace koľajnice, ktoré majú integrované žliabky, zabezpečujú odtok dažďovej vody. Je ovládaná elektromotorom.

 

8 dôvodov pre tieniacu techniku
1. zabezpečuje zatienenie interiéru
2. tlmí prehriatie vzduchu v domácnosti
3. napomáha stabilizovať mikroklímu
4. niektoré druhy vytvárajú aj hlukovú bariéru
5. znižuje prašnosť v domácnosti
6. chráni okná pred mechanickým poškodením
7. chráni súkromie členov domácnosti
8. do istej miery chráni domácnosť pred násilným vniknutím (napríklad vonkajšie okenné rolety)

 

 


Čo dokáže kvalitná tieniaca technika?

288332


Čo dokáže kvalitná tieniaca technika?

288334

Horizontálne žalúzie
Sú najznámejšou interiérovou tieniacou technikou. Dostanete ich v mnohých farebných a materiálových vyhotoveniach – od hliníka a plastu cez drevo až po rôzne moderné ekologické materiály, akým je napríklad bambus. Kvalitné lamely sú dostatočne pevné a zároveň pružné, mali by byť odolné proti vode a slnečnému žiareniu. Ich výhodou je možnosť variabilne regulovať množstvo svetla prenikajúceho do interiéru i stupeň súkromia – nastavením lamiel v želanom uhle možno čiastočne aj úplne zakryť okno.
Panelové závesy
Vyniknú v moderných interiéroch. Fungujú na princípe posuvného systému – ploché lišty s kolieskovým mechanizmom, na ktoré sú pripevnené široké a dlhé pásy látky. Ich výhodou je, že pásy sa dajú jednoducho vymeniť (väčšinou sú prichytené suchými zipsami). V ponuke sú aj skladacie panelové závesy.

 


Čo dokáže kvalitná tieniaca technika?

288330

Predokenné rolety
Tieto moderné konštrukcie okrem tieniacej funkcie majú svoj podiel aj na znížení hluku z exteriéru a kvalitné výrobky (pri dodržaní montážneho postupu) dokážu ušetriť takmer 60 % unikajúcej energie. Lamely môžu byť z duralu, plastu alebo dreva, v ponuke sú aj zateplené konštrukcie. Rolety možno ovládať z interiéru, napríklad kľučkou, šnúrkami alebo elektricky. Väčší komfort zabezpečuje diaľkové ovládanie, ktoré možno napojiť na centrálny systém, ten chráni váš dom aj počas vašej neprítomnosti – rolety môže automaticky vyťahovať, rozsvecovať svetlá a podobne.

 

Typy konštrukcie predokenných roliet:
 podomietkové – môžu byť priamo v preklade či nad oknom,
 s viditeľnou schránkou – na dodatočnú montáž na rám okna a do špalety.

 


Čo dokáže kvalitná tieniaca technika?

288331

Predokenné rolety na strešných oknách sa dajú ovládať buď diaľkovo, pomocou elektromotora, alebo – ako v tomto prípade – mechanicky, pomocou kľučky.

ZDROJ: časopis môj dom ekoBývanie

Kategória: Ekolife
Tagy: tieniaca technika
Zdieľať článok

Diskusia