Test odšťavovačov: Ako a s čím najlepšie odšťavovať ovocie a zeleninu

12. 08. 2018
Zdieľať

Umyjete ich, nakrájate na kusy, a keď ovocie a zeleninu vhodíte do odšťavovača, v priebehu sekúnd sa zmenia na pohár iskrivej šťavy a kôpku vyžmýkanej drene. Na rýchle osvieženie v sparnom dni, ale i kulinárske dobrodružstvá.

Čo by ste mali vedieť o odšťavovačoch

1 Odstredivka

Otočný bubon pri vysokých otáčkach jemne nastrúha ovocie a zeleninu, aby z nich v zlomku sekundy cez husté sito odstredil šťavu. Hoci ide o energický a hlučný spôsob odšťavovania, pri ktorom sa vytvorí i veľa peny, očakávať môžete vysokú účinnosť pri krehkých jablkách, mrkve a cvikle. Dužina, ktorá po odšťavovaní zostane, nemá najlepšiu konzistenciu, ak ju však budete dlhšie tepelne upravovať, využijete ju.

2 Lis

Závitovka pri pomalých otáčkach drví ovocie a zeleninu na čoraz jemnejšie kúsky, ktoré tlakom o sitko vydajú zo seba šťavu. Tá bez peny voľne odteká do zbernej nádoby. Jeho výkon uvidíte vo chvíli, keď k odšťavovaniu priberiete i kapustu a zelené listy bylín. Hoci ide o  tichý stroj s príjemným pracovným tempom, odšťavovanie zlyhá pri mäkkom ovocí. Namiesto šťavy z neho vyrobíte hustú nátierku.

3 Mlynček

Čo má spoločné paradajkový pretlak s ríbezľovým vínom a bazovým sirupom? Na ich prípravu vám postačí odšťavovací nadstavec na elektrický mlynček na mäso. Podobne ako v lise svojím obmedzeným výkonom rozdrví suroviny, aby z nich následne cez redšie sito vytlačil šťavu. Nie je to dávno, čo mali podobné mlynčeky ručný pohon s kľukou, dnes ich nájdete v sortimente, na ktorý by ste pri odšťavovačoch možno zabudli.

4 Príprava

Každé ovocie a zeleninu musíte pred odšťavovaním umyť a zbaviť tvrdých kôstok. Všetko ostatné záleží na tom, akým spôsobom výrobca odšťavovač vyhotovil. Kým do niektorých môžete smelo vhadzovať i celé jabĺčka bez akejkoľvek prípravy, do iných musíte suroviny nakrájať na primerane veľké kúsky. Ak chcete používať dužinu na varenie, pri mnohých surovinách je výhodné vopred ich olúpať, aby bolo v dreni menej tuhej vlákniny.

5 Účinnosť

Či z kilogramu jabĺk vyrobíte 500 mililitrov šťavy alebo len 350, závisí nielen od modelu odšťavovača a jeho technológie, ale aj od odrody a vlastností plodov. Kým z krehkých sa šťava leje i pri zahryznutí, múčne jabĺčka nechcú zo seba číru tekutinu vydať von. Lacnejšie odšťavovače v posledných rokoch dobehli značkové modely, v ich účinnosti oproti špičkovým modelom nie je väčší ako 10-percentný rozdiel.

6 Údržba

Čo môžeš urobiť hneď, to neodkladaj na neskôr. Pri odšťavovačoch akoby to platilo dvojnásobne. Ak sladké šťavy zaschnú, zvyšky rastlinných vlákien sa mocne prilepia k podkladu. Znamená to, že umývanie mlynčeka je najjednoduchšie hneď po jeho použití. Najprv rozriedite šťavy, potom zotriete vlákninu a po opláchnutí je všetko ako nové. Starosti narobia iba husté dierované sitká a zle dostupné drážky.
 

7 Sezónnosť

Bez ohľadu na rytmus domácnosti skôr či neskôr prídete na to, že odšťavovanie je silne sezónnou záležitosťou. Takt udáva úroda vo vašej záhradke, ale aj ceny ovocia a zeleniny v predajnej sieti. V sezóne výrazne kolíšu, takže ak máte ovocné a zeleninové šťavy radi, budete sa snažiť využiť aktuálne ponuky. Je fajn, ak máte k odšťavovaču k dispozícii aj chladnú špajzu alebo pivničku, v ktorej udržíte vaše zásoby svieže, bez vädnutia.

VITAMÍNOVÝ BAR

Žiadne odšťavovanie do zásoby, žiadne prípravy na celý deň. Pri používaní odšťavovača vás vždy čaká okamžité pitie čerstvých štiav. Už po 15 minútach sa v nich začnú usádzať na dno jemné čiastočky dužiny, už po hodine cítite, ako sa iskrivá sviežosť zo šťavy vytráca. Je to, ako keď nechtiac buchnete jabĺčko. Ibaže tentokrát prebehne všetko oveľa rýchlejšie.
 
Iné je to s dužinou, ktorú vám odšťavovač oddelí nabok. Ak ste ovocie ošúpali a očistili tak, aby bola využiteľná v kuchyni, máte približne 24 hodín na jej spracovanie. Využijete ju nielen pri pečení, ale aj pri nákypoch, omáčkach a zahusťovaní namiesto múky.
 

Test odšťavovačov: Ako a s čím najlepšie odšťavovať ovocie a zeleninu

2229279
www.kitchenaid.cz

Technológia

Búrlivá odstredivka, ležérny lis alebo iba nadstavec na mlynček? Kým začnete s výberom, mali by ste mať jasno v tom, ako to chcete robiť. 

Kapacita

Je iné pripraviť šťavu pre štyroch členov domácnosti a iné vyrábať mušt na skladovanie či ďalšie spracovanie. Na kapacite odšťavovača záleží.

Rytmus

Denné odšťavovanie si žiada, aby bol odšťavovač neustále na kuchynskej linke. Pri sezónnom využití vás viac bude zaujímať priestor na jeho skladovanie.

Čistenie

Žiadny odšťavovač sa neumyje sám. Pozrite sa na to, z koľkých častí sa skladá, aké náročné je jeho rozoberanie a či si rozumie s umývačkou riadu.

Účinnosť

Z odšťavovača nevyjde von šťava a suchý páper. Účinnosť sa líši nielen v závislosti od technológie a modelu, ale aj podľa toho, aké ovocie a zeleninu doň naložíte.

Marcela testuje

Eufória z osviežujúcich chutí, eufória z nekonečného umývania. Test odšťavovačov je výzvou, pri ktorej nestačí len zopár debničiek s ovocím a zeleninou v chladnej špajze. Potrebujete v sebe nájsť sily a odhodlanie, aby ste sa do odšťavovania pustili trikrát denne. So všetkým, čo k tomu náleží.

TESTOVANÉ MODELY


KitchenAid Artisan 5KVJ0333

KitchenAid Artisan 5KVJ0333
www.kitchenaid.cz

KitchenAid Artisan 5KVJ0333

Technológia: vysokootáčková odstredivka
Pohon: indukčný motor, 500 W, 2 rýchlosti
Výbava: veľký plniaci otvor, prepúšťanie dužiny
 
AKO FUNGUJE: Stabilné tempo a výkonovú rezervu tohto robustného stroja nemožno prehliadnuť. I keď si nachystáte plnú misu ovocia a zeleniny, nemusíte sa báť, že ju budete musieť spracovať s prestávkami na etapy. Zvládne to naraz bez prehrievania. Páči sa nám voliteľné primiešavanie dužiny do šťavy. Znamená to, že v tomto stroji si vyrobíte nielen číry ovocno-zeleninový nektár, ale aj hustejšiu šťavu na spôsob smoothie. Je to, akoby ste mali dva stroje v jednom. Čistenie je rýchle a jednoduché, nie sú tu zákerné drážky a zákutia, ktoré by umývanie komplikovali. 
 
++++-     384,20 €
www.kitchenaid.cz

víťaz testu


Electrolux ESJ4000

Electrolux ESJ4000
www.electrolux.sk

Electrolux ESJ4000

Technológia: vertikálny lis
Pohon: motor, 500 W, 2 rýchlosti
Výbava: veľký plniaci otvor
 
AKO FUNGUJE: Čerstvá šťava na raňajky? Tento model akoby vás tichým chodom a štíhlym vyhotovením priam pobádal, aby ste ho spustili každé ráno so starostlivo pripravenou porciou čerstvého ovocia. Páči sa nám nielen pohodlný prístup k plneniu, ale aj účinnosť stroja pri zmiešaných ovocných zmesiach. Ak sa vám krehké ovocie podarí pomiešať s mäkkým v pomere 2 : 1, môžete očakávať džús bez prebytku dužiny. Znamená to, že vďaka výdatne dozretému ovociu dosiahnete lahodnú sladkú chuť, ktorá vám pri raňajkách dodá rýchlu energiu na začiatok dňa.
 
++++-    169 €
www.electrolux.sk
 

Philips Avance Collection HR1922

Philips Avance Collection HR1922
www.philips.sk

 

Philips Avance Collection HR1922

Technológia: vysokootáčková odstredivka
Pohon: motor, 1 200 W, 2 rýchlosti
Výbava: veľký plniaci otvor, zabudovaná zberná nádoba, FiberBoost
 
AKO FUNGUJE: Vďaka tomuto kompaktnému modelu so zabudovanou zbernou nádobou sa nemusíte báť, že pri odšťavovaní narobíte neporiadok. Kým šťava odteká do pohárov, dužina sa zbiera vo vnútri stroja. Otvoríte ho, vyklepnete obsah von a dielce opláchnete pod tečúcou vodou. Pri tomto stroji môžete ovplyvniť kvalitu šťavy nielen zmenou otáčok, ale aj funkciou prepustenia časti dužiny do nápoja. Ak vám však treba naraz pripraviť viac ako štyri porcie, nemusí to byť jednoduché. Keď sa zásobník dužiny naplní, pred ďalším odšťavovaním ho budete musieť vyprázdniť.
 
++++     189 €
www.philips.sk

Sencor SJE 1055SS

Sencor SJE 1055SS
www.sencor.sk

 

Sencor SJE 1055SS

Technológia: vysokorýchlostná odstredivka
Pohon: motor, 800 W, 2 rýchlosti
Výbava: veľký plniaci otvor
 
AKO FUNGUJE: Ako vyzerá stroj na sezónne využitie v malej domácnosti? Tento model vás vtiahne do sveta odšťavovania. Raz do neho dáte citrusy, inokedy jabĺčka, mrkvu či cviklu. Bez toho, aby ste museli siahnuť hlboko do peňaženky, získate stroj, na ktorom s rozumnou záťažou pri každom cykle pripravíte tri štedré porcie chutnej šťavy. Neľakajte sa peny, ktorá je pri tomto modeli o čosi výdatnejšia ako pri iných odstredivkách. Určite sa vám však zapáči jednoduché zostavenie po každom umytí. Aj bez technického nadania a zmyslu pre detail ho vždy zostavíte správne.
 
+++-    34,50 €
www.sencor.sk
 

Concept LO-7066

Concept LO-7066
www.my-concept.sk

Concept LO-7066

Technológia: vertikálny lis
Pohon: motor, 240 W
Výbava: veľký plniaci otvor, 3 matrice
 
AKO FUNGUJE: Svieža ovocná šťava, krémové smoothie alebo sorbet z mrazeného ovocia? Ak v kuchyni radi experimentujete, tento model sa pre vás stane inšpiráciou a oporou. Kombinuje rýchlosť s výkonom, vďaka čomu si poradí nielen s tvrdou húževnatou zeleninou, ale aj s väčšími nádielkami čerstvého ovocia z vlastnej záhradky. Páči sa nám tichý chod stroja, ale aj jeho výťažnosť pri spracovaní mäkších, zrelých plodov. Pri tomto modeli vás nič nezaskočí, nič vás neprekvapí. Pracuje práve tak, ako ste si to vysnívali. Stačí preň nájsť miesto na kuchynskej linke.
 
++++-    209 €
www.my-concept.sk

TIPY na odšťavovanie

1 Šupky, jadierka a stopky nemusíte vykrajovať, ak neplánujete dužinu použiť v kuchyni pri varení.
 
2 Z chladného ovocia a zeleniny vyjde i chladná šťava. To jej dodá okamžite pri servírovaní iskrivú sviežosť.
 
3 Neodšťavujte unavenú koreňovú zeleninu. Ak ju na deň zabalíte vo vrecúšku do mokrej utierky, sviežosť sa jej prinavráti.
 
4 Striedajte v odšťavovači rôzne druhy ovocí v jednej dávke, pomôže vám to zvýšiť účinnosť odšťavovania.
 
5 Čírejšiu šťavu s menšou penou dosiahnete, ak pod výlevku podložíte sitko.

Hodnotenie

Svoje hodnotenie opierame o objektívne namerané hodnoty, ale aj subjektívne posúdenie kvality vyhotovenia a konštrukcie. Vždy však v pomere k nákupnej cene.

+++++   (päť)    
Výnimočný

Rozhodne víťaz vo svojej kategórii

++++     (štyri)    
Veľmi dobrý

Jeden z najlepších, aké si môžete vybrať. Venujte mu pozornosť.

+++      (tri)    
Dobrý

Urobí si svoju prácu a urobí ju dobre.

++      (dva)    
Podpriemerný
Niečo mu chýba, no pre niekoho to nemusí byť nevýhoda.

+      (jeden)    
Slabý

Asi omyl. Vyberajte veľmi opatrne. Na druhej strane, ľahko zjednáte zľavu.

TEXT: MARCELA GIGELOVÁ
FOTO: ARCHÍV VÝROBCOV
ZDROJ: časopis Môj dom 7/2018
Kategória: Domáce spotrebiče
Zdieľať článok

Diskusia