Úplne nenápadný dom zo 70. rokov vás prekvapí svojim interiérom

08. 08. 2018 Zdieľať

Vstúpite to priestoru obývacej miestnosti spojenej s kuchyňou i jedálňou a máte pocit, že ste sa ocitli v priestrannom industriálnom lofte.

Vstúpite to priestoru obývacej miestnosti spojenej s kuchyňou i jedálňou a máte pocit, že ste sa ocitli v priestrannom industriálnom lofte.


Dom pred rekonštrukciou.

Dom PRST pred rekonštrukciou


Dom pred rekonštrukciou.


Počas rekonštrukcie.

Dom PRST pred rekonštrukciou


Počas rekonštrukcie.

Tento štýl podčiarkujú masívne čierne kovové prvky, schodisko so sieťkou, osvetlenie visiace na šnúrach, priznaná vzduchotechnika, ale aj sivé odhalené murivo a otvorená konštrukcia strechy nad spoločenským priestorom. Takto vyzerá zvonku úplne nenápadný dom zo sedemdesiatych rokov po rekonštrukcii.

 


Dom PRST

Dom PRST
Tomáš Topoľančín

Obnažené a priznané

Z pôvodného domu zo sedemdesiatych rokov zostalo len obvodové murivo. Architekt Jozef Hudák vytvoril úplne nový vnútorný objem domu – do múrov vložil loftovú dispozíciu s čo najstrohejším vertikálnym členením.


Dom PRST

Dom PRST
Tomáš Topoľančín

„Vznikol tak interiér s nezvyčajnou svetlou výškou a priznanými konštrukciami schodiska a pavlače. Všetky konštrukčné prvky a povrchy sú v svojej pôvodnej materialite. Do celého priestoru je vložený difúzny box kúpeľne prístupný sklenenou pavlačou. Z pavlače je obslúžená i nočná časť domu za stenou z betónových tvaroviek. Použité materiály ako betón, oceľ, sklo a preglejka sme ponechali obnažené. Nechávajú tak vyniknúť svojej prirodzenej farebnosti či textúre,“ vysvetľuje autor premeny svoj postup a ideu.


Dom PRST

Dom PRST
Tomáš Topoľančín

Súkromie na pavlači

Nevšedný loftový interiér geometricky jednoduchého domu na prvom poschodí poskytuje súkromné priestory – spálne pre členov rodiny so vstavanými úložnými priestormi. Nie sú veľké, o to však útulnejšie. Tiež sa tu nachádza kúpeľňa, ktorá je charakteristická zaujímavou dĺžkou a stenami prepúšťajúcimi svetlo.


Dom PRST

Dom PRST
Tomáš Topoľančín

Pokiaľ ide o svetlo zvonku, dom má len málo otvorov zo strany ulice, viac (a väčších) okien je orientovaných do dvora. Avšak celostenové presklenia v tomto prípade nečakajte. Denná zóna by nimi len stratila na intimite, ktorú má a ktorá je pre domácich dôležitá. Napriek tomu priestor pôsobí ako svetlý, a to najmä vďaka otvorenej dispozícii nad hlavnou spoločenskou miestnosťou až po strechu.


Dom PRST

Dom PRST
Tomáš Topoľančín

Farebné riešenie a tajomná herňa

Sivo-čierno-béžový interiér je oživený žltou a zelenou farbou – zelená sedacia súprava a žlté stoličky pri jedálenskom stole medzi čiernymi pôsobia osviežujúco. Drsný industriálny priestor zjemňuje a harmonizuje použitie dreva. V priestoroch tretieho nadzemného podlažia, teda najvyššie pod strechou s viditeľnými kovovými konštrukciami, našla miesto aj menšia herňa pre deti. Do herne sa vchádza sieťkou chránenými schodmi priamo z jednej z detských izieb. Špeciálnu atmosféru celému interiéru dodáva osvetlenie schodiska.   

 


Dom PRST

Dom PRST
Tomáš Topoľančín


Dom PRST

Dom PRST
Tomáš Topoľančín

Dom PRST v skratke

architektonický ateliér: H2A | architects

architekt: Jozef Hudák

plocha pozemku: 912 m2

zastavaná plocha: 133 m2

úžitková plocha: 1. podlažie 102 m2

2. podlažie 59 m2

3. podlažie 33 m2

lokalita: Slovenská Kajňa, okres Vranov nad Topľou

rok ukončenia: 2018

použitý materiál: Pilkington profility, KB tvarovky, preglejka, petón

Sabína Zavarská

Foto: Tomáš Topoľančín

Kategória: Návšteva
Tagy: loftové byty rekonštrukcia rodinný dom zariaďovanie interiéru
Zdieľať článok