Kvalitná príprava sa pri stavaní domu zúročí

17. 08. 2018 Zdieľať

Dom stavaný svojpomocne v súťaži YQ Stavba prekvapil svojou čistotou a jednoduchosťou. Jeho majitelia dokazujú, že kvalitná realizácia svojpomocou je možná aj pre ľudí stavebníctvom predtým úplne „nepobozkaných“. Stačilo vedieť, čo chcú, a nájsť na začiatku správnych odborníkov.

Mladí manželia si predstavovali jednoduchý dom s plochou strechou, ale žiadny z katalógových projektov nespĺňal úplne presne ich predstavu. Navyše sa dozvedeli o regulatíve obce, ktorý nariaďoval, že sa dom musí aspoň čiastočne zdvihnúť do druhého podlažia.

Dom stavaný svojpomocne v súťaži YQ Stavba prekvapil svojou čistotou a jednoduchosťou.
Xella Slovensko, s. r. o.

V tejto fáze sa už rozhodli nadviazať spoluprácu so šikovným študentom architektúry: „Že budeme pre svoj dom potrebovať architekta, sme pôvodne vôbec nezamýšľali. Pri listovaní desiatkami katalógov s rodinnými domami sa nám, bohužiaľ, žiadny nepáčil natoľko, že by sme si povedali, že tento dom chceme. Od známeho sme dostali kontakt na chalana, ktorý študuje na Fakulte architektúry VUT v Brne, a dohodli sme si s ním stretnutie. Na úvod sme mu povedali, že nevieme, či využijeme jeho služby, a nech nás presvedčí, prečo by sme mali. Po asi hodinovom výklade, keď sme nadšene sedeli s otvorenou pusou a počúvali, sme sa dohodli. Architekt nás doslova dostal, náš vysnívaný dom úplne zapadal do jeho vnímania architektúry. Po tejto schôdzke sme boli presvedčení, že vďaka nemu budeme mať krásny moderný dom, presne podľa našich predstáv,“ vysvetľuje počiatky projektu majiteľ.

Dom stavaný svojpomocne v súťaži YQ Stavba prekvapil svojou čistotou a jednoduchosťou.
Xella Slovensko, s. r. o.

Architektúra domu je rozdelená do dvoch celkov. Jeden je lineárnou bielou hmotou, ktorá tvorí súkromnú časť domu so spálňou. Druhý je vertikálny a prestupuje touto bielou lineárnou časťou. Vertikálny celok je tvorený hnedou hmotou a je zastrešený pultovou strechou. Tu sa nachádza obývacia izba s kuchyňou. Obvodové murivo sa skladá z pórobetónových tvárnic Ytong a nosnú konštrukciu plochej strechy tvorí Ytong strop Klasik. Novostavba je koncipovaná ako nízkoenergetický dom – trieda energetickej náročnosti budovy: B (úsporná). Tepelné straty celého rodinného domu sú 5,5 kW. Dom je vyhrievaný elektrickým podlahovým vykurovaním.

Dom stavaný svojpomocne v súťaži YQ Stavba prekvapil svojou čistotou a jednoduchosťou.
Xella Slovensko, s. r. o.

„Stavba sa začala v marci 2015 a sťahovali sme sa v novembri 2016. Na jar 2017 sme dom úspešne skolaudovali. Všetky práce sme zvládli svojpomocne. Najrýchlejšia bola hrubá stavba – naozaj sa dala zvládnuť za týždeň vrátane plochého stropu. Ďalšie práce v interiéri už tak rýchlo neprebiehali, napríklad, keď sme celý deň nasadzovali dvere sprchovacieho kúta. V porovnaní s ďalšími prácami bolo stavanie jednoduché a hlavne sme denne videli obrovský pokrok,“ hovorí pani majiteľka.

Dom stavaný svojpomocne v súťaži YQ Stavba prekvapil svojou čistotou a jednoduchosťou.
Xella Slovensko, s. r. o.

Svojpomoc si vybrali nielen kvôli úspore, ale tiež chceli mať dohľad nad celou stavbou a kvalitou zhotovenia. Hoci ani jeden z manželov nepracuje v stavebných, dokonca ani technických odboroch, spomínajú na stavanie s úsmevom. „Pomáhali nám naši príbuzní, ktorí pred desiatkami rokov sami tiež stavali,“ dodávajú manželia.

www.ytong.sk

Zdroj: Ytong

Kategória: Materiály
Tagy: rodinný dom stavba domu ytong
Zdieľať článok