Máte radi industriálny štýl? Do tohto svojrázneho loftu sa zamilujete!

17. 08. 2018 Zdieľať

Neobvyklý priestor vždy potrebuje špeciálny prístup. Industriálny objekt Mlynica v Bratislave na Turbínovej ulici takým bezpochyby je. Tento, pôvodne pre účely bývania a trávenia spoločenského života nezvyčajný priestor, prešiel obrovskou premenou. Dnes je z neho štýlový byt.

Multifunkčnosť, kam sa pozriete

Byt v odľahlejšom bratislavskom „brownfielde“ po premene tvoria najmä multifunkčné priestory, súkromných je pomenej. Vnútorná úžitková plocha loftu je 73 metrov štvorcových. Dispozícia je riešená vertikálne: po vstupe do loftu nájdete šatník, hygienické zázemie, na prízemí sa tiež nachádza aj spálňa.


Loft, Mlynica, Bratislava

Loft, Mlynica, Bratislava
Lousy Auber

Po schodisku sa dostanete na prvé podlažie. Tu je obývačka schodmi prepojená s jedálňou a kuchyňou. K obývačke patrí neodmysliteľná terasa, ktorá je prechodom medzi interiérom a exteriérom. Predstavuje prepojenie s prírodou, pretože ponúka upokojujúci výhľad na Karpaty.


Loft, Mlynica, Bratislava

Loft, Mlynica, Bratislava
Lousy Auber

Ako je riešený interiér?

Je to priestor, v ktorom dominujú surové povrchy. Avšak, je to tiež priestor, v ktorom veľkú úlohu zohrávajú stolárske a zámočnícke prvky. Ide o netradičné skĺbenie surových stavebných materiálov, typických pre industriálne lofty s vloženými stolárskymi a zámočníckymi prvkami a priznanými rozvodmi na povrchu stien. Obálku loftu tak tvorí neomietnutý liaty betón, železobetónový strop a betónová podlaha s epoxidovým lakom.

 


Loft, Mlynica, Bratislava

Loft, Mlynica, Bratislava
Lousy Auber

Dvere do kúpeľne v šatníku

„Na spodnej úrovni loftu sa nachádza zabudovaný šatník, ktorý v sebe integruje aj dvere do hygienických buniek. Tie sú spolu s dverami šatníka zjednotené do celistvej celozrkadlovej plochy, ktorá opticky zväčšuje priestor. Zo spodného podlažia do obývacej miestnosti vedie čierne schodisko vyzvárané z oceľových plechov. Pôsobí subtílne a vzdušne aj vďaka vynechaným podstupniciam,“ opisujú špeciality loftu po premene autori projektu.


Loft, Mlynica, Bratislava

Loft, Mlynica, Bratislava
Lousy Auber

Deliaci záves

Jedným z mnohých zaujímavých detailov je umývadlo na oceľových nožičkách i jeho umiestnenie. Od postele ho totiž oddeľuje len zo stropu podvesená čierna oceľová vešiaková tyč a textilný záves na celú výšku miestnosti. Týmto závesom môžete oddeliť spálňu od zvyšných častí loftu. Efektné riešenia nájdeme aj na vrchom podlaží, ktoré je výškovo na dvoch úrovniach. Tieto dve úrovne spájajú pobytové schody z bielenej brezovej preglejky. Efektne kontrastujú s tmavým kuchynským boxom do čierna morenej preglejky, jedálenským stolom a stoličkami, ktoré sú tiež čierne.


Loft, Mlynica, Bratislava

Loft, Mlynica, Bratislava
Lousy Auber

Osviežujúce zadanie

Za povšimnutie stojí  sivá sofa, ale tiež osvetlenie loftu. Tvoria ho výrazné zvesené lustre nad posteľou a jedálenským stolom v kombinácii s technickým líniovým a reflektorovým osvetlením. Samozrejme, celý interiér loftu odzrkadľuje potreby a požiadavky majiteľky priestorov. Architekti o tejto práci hovoria ako o „osviežujúcom solitérnom zadaní s dôrazom na surovú estetiku odzrkadľujúcu charakter industriálnej lokality, objektu a osobnosti klientky.“


Loft, Mlynica, Bratislava

Loft, Mlynica, Bratislava
Lousy Auber

 

Mlynica loft v skratke

autori: Ing. arch. Mgr. art. Juraj Hubinský, Ing. arch. Peter Kuklica a Ing. arch. Martin Smerek

web: http://www.jurajhubinsky.com/, http://www.kuklica-smerek.com/

lokalita: Bratislava, Turbínová ulica

Úžitková plocha: 73 m2

Rok realizácie: 2018

Lokalita: Bratislava, Slovensko

Stolárske a zámočnícke výrobky: Wood & Interiers s.r.o.

 

Sabína Zavarská

Zdroj a foto: Lousy Auber

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: byty v Bratislave industriálny štýl lofty Mlynica
Zdieľať článok