Jednoduchý dom za rozumnú cenu

30. 11. 2010
Zdieľať

Aby ste dospeli k tomu svojmu ideálnemu bývaniu, mali by ste mať jasno v potrebách, určiť si priority a hľadať rovnováhu medzi žiaducim a možným. Mladým manželom sa to podarilo. Jednak preto, že presne vedeli, čo chcú, a jednak preto, že našli správneho architekta a spolu s ním správnu mieru – dom im dáva presne to, čo potrebujú. Nič menej, nič viac. Veď načo aj?

Pre niekoho je sťahovanie nepredstaviteľným utrpením, iný je ochotný žiť tam, kde je to preňho výhodné, a bez problémov sa sťahuje za prácou, niekto pod ťarchou povinností pretrpí bývanie v meste, ale každú voľnú chvíľu uteká na chatu či do prírody…

Mladý pár, ktorý sme navštívili v ich novom dome, našiel pre seba vhodný kompromis – manželia si vybrali prímestské bývanie a zmierili sa s tým, že daňou za krásne prostredie a blízkosť lesa bude každodenné dochádzanie za prácou.


Jednoduchý dom za rozumnú cenu

296059

Architekt Ján Stempel navrhol tvarovo jednoduchý rodinný dom, ktorý svojím čistým, priam abstraktným stvárnením ostro kontrastuje s okolitou zástavbou – odlišuje sa od nej jednoduchosťou a účelnosťou. Aj keď na prvý pohľad vyzerá malý, v interiéri je priestranný a účelne vyriešený.

 

Pragmatické dôvody

Predstava ideálneho domova vychádzala z ich životného štýlu – oboch nútia pracovné povinnosti často cestovať, preto mal byť ich dom akousi oázou pokoja, miestom, kde by mohli vo chvíľach voľna relaxovať. V žiadnom prípade nechceli byť otrokmi svojho majetku. Želali si, aby im dom slúžil a oni sa v ňom cítili príjemne a pohodlne. Stavbu domu pritom považovali za uspokojenie momentálnych potrieb a vhodnú investíciu, nie za riešenie na celý život. Domáci pán nám prezradil, že by sa raz rád presťahoval niekam na juh, preto ho dnes netrápi stálosť zvolených materiálov a ani to, či bude musieť o pár rokov natierať drevenú terasu.


Jednoduchý dom za rozumnú cenu

296053

Prízemie po dĺžke pretína vstavaná knižnica, ktorá spolu s ďalšími úložnými priestormi a dverami tvorí jednoliatu, slonovinovobielu stenu. Tá rozdeľuje spodné podlažie domu na severnú – vstupnú časť a južnú – spoločenskú zónu s kuchyňou, jedálňou a obývačkou.

 

Jednoduchý dom za rozumnú cenu

Manželia spoločne s dobrými priateľmi kúpili veľký, mierne zvlnený pozemok na okraji dediny a dali si navrhnúť dva takmer identické domy. Spoločnú parcelu nerozdeľuje nijaký plot – voľná trávnatá plocha, v čase našej návštevy prikrytá snehom, dáva pocit slobody a voľnosti, a zároveň tu má každý dom svoju vlastnú autonómiu.


Jednoduchý dom za rozumnú cenu

296050

Knižnica, ktorá lemuje takmer celý obytný priestor, zjednocuje farbou slonovej kosti a 90-centimetrovým modulom úložné priestory s dverami a vnáša do priestoru istú pravidelnosť a poriadok. Striedmy interiér pocitovo pretepľuje podlaha z tropického dreva merbau.

 

Priatelia (dnes aj susedia) sa zhodli na tom, že nechcú žiadnu veľkolepú architektúru – štandardné stavebné materiály a postupy, uplatnené citlivým a skúseným architektom, mali viesť k harmonickému výsledku za rozumnú cenu. V čase, keď hľadali architekta, prebehla médiami správa o ocenení rodinného domu vo Vranom nad Vltavou od architekta Jána Stempla, a tak sa investori zašli do Vraného pozrieť. Kým padlo konečné rozhodnutie, ešte sa s autorom projektu niekoľkokrát stretli.


Jednoduchý dom za rozumnú cenu

296051

Na mieru vyrobená kuchyňa s dvierkami vo farbe slonovej kosti je prirodzeným pokračovaním dlhej knižnice.


 
Nakoniec pre nich architekt Stempel navrhol tvarovo jednoduchý rodinný dom, ktorý svojím čistým, priam abstraktným stvárnením ostro kontrastuje s okolitou zástavbou. Drevená fasáda je pritom len akýmsi mimikry. Dom, ktorý na prvý pohľad vyzerá ako drevostavba, je v skutočnosti postavený z dutých betónových tvárnic. Ich neomietnutá štruktúra vytvára v interiéri zaujímavý industriálny efekt, mnohými návštevníkmi nepochopený: „Známi, ktorí nás navštívia, často hovoria, že keď omietneme steny, bude naše bývanie naozaj pekné,“ dodáva s úsmevom majiteľ.


Jednoduchý dom za rozumnú cenu

296054

Za kozubom v obývačke je rafinovane ukrytý pracovný kút.

 

Bývanie na dvoch podlažiach

Dom má jednoduchú, logickú kompozíciu – takmer celé prízemie je otvorené a venované veľkej dennej miestnosti, v ktorej bude tráviť spoločné chvíle plánovaná rodina, pod sedlovou strechou podkrovia sú zas intímne priestory pre jej jednotlivých členov.


Jednoduchý dom za rozumnú cenu

296055

Spoločenská zóna je vďaka veľkým zaskleniam v južnej fasáde po celý rok otvorená slnku aj výhľadom do okolia. Pred prílišným oslnením chránia interiér vnútorné vertikálne žalúzie.

 

Prízemie pretína dlhá, súvislá knižnica s úložnými priestormi, ktorá ho rozdeľuje na severnú –vstupnú časť a južnú – spoločenskú zónu. Na jednej strane knižnice je teda predsieň, menšie skladové priestory, technická miestnosť a kúpeľňa s toaletou, na druhej obývačka, jedáleň a kuchyňa. Knižnica, ktorá plynule prechádza do kuchynskej linky, zároveň vnáša do interiéru určitú pravidelnosť a poriadok – pre rytmus dverí a úložných priestorov zvolil architekt modul 90 cm. Prízemie je vďaka veľkým zaskleniam v južnej fasáde po celý rok otvorené slnku a výhľadom do okolia, pred prílišným oslnením chránia interiér vnútorné vertikálne žalúzie a pergola nad drevenou terasou, prístupnou z jedálne.


Jednoduchý dom za rozumnú cenu

296057

Najvýraznejší farebný akcent sme našli v kúpeľni. Po striedmej farebnosti, ktorá vládne v spoločenskej zóne aj spálni, je farebnosť kúpeľne naozaj nečakaná, v praktickej jednoduchosti a premyslenosti zariadenia sa však z celku nijako nevymyká.

 

Na poschodie sa vstupuje zo srdca spoločenskej zóny – kovová konštrukcia schodiska s priznanými zvarmi popri svojej pragmatickej funkcii pôsobí zároveň ako estetický objekt, ktorý prirodzene delí miestnosť na obývaciu časť a kuchyňu s jedálňou. Hore v podkroví je miesto na spálňu so šatníkom, kúpeľňu a veľkú detskú izbu navrhnutú tak, aby sa dala v budúcnosti, ak si to vyžiadajú okolnosti, rozdeliť na dve samostatné miestnosti.


Jednoduchý dom za rozumnú cenu

296056

Na príjemnú jednoduchosť a vzdušnosť spoločenského priestoru nadväzuje aj zariadenie spálne. Šikmá strecha nie je v podkroví obmedzením, ale naopak, dôležitým estetickým prvkom, ktorý ozvláštňuje interiér.


 
Architektovi Jánovi Stemplovi sa podarilo nájsť hľadanú rovnováhu medzi potrebným a možným – jednoduchý dom poskytuje obyvateľom všetko, čo potrebujú, nič nepredstiera, nesnaží sa byť za každú cenu honosný, a pritom je elegantný a do detailu premyslený. Navyše prekvapivý. Príjemná jednoduchá architektúra s priaznivými nákladmi na stavbu je podľa nás jedným z príkladov hodných nasledovania.


Jednoduchý dom za rozumnú cenu

296048

Pohľad z obývačky smerom ku kuchynskej časti s jedálňou. Štruktúra neomietnutých betónových tvárnic spolu s kovovým schodiskom vytvára v interiéri zaujímavý industriálny efekt.

 


Jednoduchý dom za rozumnú cenu

296061

Z jedálne sa dá veľkými zasklenými dverami vyjsť na terasu, chránenú pred slnkom drevenou pergolou.

 

Autor: Ing. arch. Ján Stempel
Úžitková plocha: 150 m2
Obstavaný priestor: 640 m3
Realizácia: september 2006 až september 2008

Dom je navrhnutý ako obvodový stenový systém. Obvodové murivo z betónových tvárnic je zateplené vrstvou minerálnej vlny hrubou 16 cm, fasáda je obložená smrekovým drevom. Stropná doska je polomontovaná, keramicko-betónová, krov má hambálkovú konštrukciu so stredovými nosnými priečkami vo funkcii plných väzieb.

 

Kategória: Bývanie Návšteva
Tagy: návšteva vanek
Zdieľať článok

Diskusia