Umenie a premeny kuchýň

10. 03. 2011
Zdieľať

Kuchyňa je čoraz ambicióznejšia a prekračuje hranice svojho pôsobenia. Podľa posledných trendov už stráca svoju jednoznačnú definíciu. Prelína sa s obytným priestorom a zariadením, hrá sa s farbami či vzormi, maskuje sa do iných foriem a skrýva sa. Je tvárnejšia a tajomnejšia.

Funkcia kuchýň sa mení, upevňuje sa jej postavenie ako spoločenskej a obytnej miestnosti, kde sa odohráva rodinný, ale aj spoločenský život. Varenie je udalosť, ktorá už nemá byť ukrytá pred zrakmi spoločnosti. Tá sa dnes aktívne zapája do procesu prípravy pokrmu. Výrobcovia kuchýň a spotrebičov sa tomuto trendu prispôsobili a snažia sa pobyt v kuchyni spríjemniť a skrátiť čas prípravy jedla.


Umenie a premeny kuchýň

296372

Sklo sa vkradlo do kuchynských liniek už skôr, no neustále sa hľadajú nové možnosti jeho využitia. Až v poslednom období sa objavuje aj ako materiál využívaný na čelá skriniek a zásuviek. Matné satinované bezpečnostné sklo s ľahkou údržbou využili aj v kuchyniach Alnostar Satina, ktoré za stupeň inovácie, funkčnosti a kvalitu spracovania získali ocenenie red dot design award a iF product design award 2010 za kvalitu dizajnu. (foto: Alno) 


Umenie a premeny kuchýň

296398

Sklenené segmenty sa čoraz častejšie objavujú aj ako pracovná doska a záhlavie kuchynskej linky. (foto: KWC)


Umenie a premeny kuchýň

296400

Trend prelínania kuchyne s obývacou izbou a premeny kuchynskej linky na nábytok obytného priestoru s ukrytými spotrebičmi vznikal pomaly už v predošlých sezónach. Tohtoročné trendy len upevnili túto pozíciu kuchyne a prehĺbili opodstatnenie tohto smeru. (foto: Doimocucine)


Umenie a premeny kuchýň

296394

Má byť funkčná, praktická, ale aj hravá, a hlavne v priestore. Materiál a farby sú otázkou individuálneho výberu, no prioritu má dnes čierna. Drevo je už stálicou. (foto: Schiffini, dizajn: Giuliano Giaroli)


Umenie a premeny kuchýň

296401

V súčasnosti sa praktickosť a funkčnosť kuchyne začína chápať ako samozrejmosť a pozornosť sa sústreďuje na estetické stvárnenie kuchyne, keďže tento priestor sa premenil na obytnú miestnosť, zväčša voľne prepojenú s ďalšími obytnými priestormi. Kuchyňa sa tak stáva akýmsi maliarskym plátnom alebo podkladom na kreativitu. (foto: Mobalpa)


Umenie a premeny kuchýň

296387

Okrem socializácie kuchyne a začlenenia do obytného priestoru je pre nový pohľad na tento priestor a nábytok v ňom charakteristická hravosť. (foto: Riva 1920)

 


Umenie a premeny kuchýň

296393

V móde sú aj zaoblené rohy a oblinky všeobecne – ako protiklad prísnych strohých puristických kuchýň. (foto: Veneta Cucine, Design: Elisa and Stefano Giovannoni)


Umenie a premeny kuchýň

296383

ZDROJ: (foto: Indeco)

 

Biela kuchyňa je už dlhodobejšou stálicou, no posledné trendy vnášajú do kuchýň výraznejšiu farebnosť a odvážne farebné kombinácie. Rustikálne zdobenie lištami a zárezmi v ploche kuchynských dvierok sú minulosťou. Moderné sú hladké lesklé plochy, a to aj v kontraste s historizujúcim prostredím.
Kategória: Bývanie Kuchyňa, jedáleň
Tagy: bývanie kuchyňa premeny trendy
Zdieľať článok

Diskusia