Upratovanie nemusí byť otrava, keď viete, čím upratovať

06. 09. 2018 Zdieľať

Na svete žije bezmála 7,5 miliárd ľudí a tých, ktorých upratovanie baví, nie je naozaj veľa. Namiesto klasických pomôcok akými sú vedro, handričky, čistiace a leštiace prostriedky vám postačí iba jeden vysávač.

Na umývanie okien si nemusíte brať deň voľna

Doba zničených novín a mokrých handričiek je už dávno preč, a tak umývanie okien môže byť oveľa príjemnejšie a rýchlejšie zvládnuté. Avšak len v prípade, že použijete jedného z mnohých pomocníkov. Čističe okien sú pohodlné prístroje s dlhou výdržou batérie.


Upratovanie nemusí byť otrava, keď viete, čím upratovať

2247049
Hornbach

Vysávač na okná je skoro tridsaťcentimetrová stierka s masívnejšou rukoväťou, do ktorej výrobcovia umiestnili ako batériu, tak nádržku na odpadovú vodu. Môžete ho použiť na umývanie klasických i strešných okien, zrkadiel, sprchových kútov, dlaždíc i menších okenných tabúľ a parapetov. Výborne poslúži aj ako vysávač vody na všetkých rovných plochách a s pomocou teleskopickej násady ľahko umyjete plochy vo vyšších miestach.

Súčasťou každého vysávača je buď príručný mop, alebo nástreková fľaša s mikrovláknitou stierkou. Ako do nádoby na mop, tak do nástrekovej fľaše si namiešate kokteil ľubovoľného čistiaceho prostriedku na okná a vody v pomere 1: 1. Potom už len spustíte vysávač a stierkou následne vysávate vlhkosť. Špinavá voda sa odsáva do nádrže umiestnenej v rukoväti. Bez kvapiek a šmúh.

Ak sa chystáte vysávať mokré plochy tak pozor, vysávač nevysaje drobné nečistoty, iba vodu. Akonáhle je nádrž plná, vodu vylejte do výlevky a môžete pracovať ďalej. Po umývaní okien je dobré vysávač rozobrať a zbernú nádobu spolu s tesniacou hubicou prepláchnuť vodou a nechať vyschnúť, aby sa vám v prístroji neusadzovali nečistoty.


Upratovanie nemusí byť otrava, keď viete, čím upratovať

2247047
Hornbach

Ak sa doma potrebujete vyhnúť alergickým reakciám a ste zvyknutý na pravidelné veľké upratovanie, zamerajte sa na parné čističe. Zvládnu umyť okná, zrkadlá i sklá a vďaka odsávaniu vody nezanechať šmuhy alebo vyčistiť zašlé škáry a sedačky od odrobiniek. Výsledok práce s parnými čističmi oceníte hlavne tam, kde je nevyhnutné zbaviť sa baktérií, mastnoty, špiny a pritom upratovať bez chémie. Parné vysávače sú skvelým parťákom pri vysávaní nielen kobercov, ale vďaka rôznym nástavcom aj tých najodolnejších parazitov.

Najzásadnejším parametrom pre výber vysávača okien je prevádzková doba batérie. Batérie vydržia v rozpätí od 25 – 40 minút a samotné nabíjanie batérie trvá 2 – 4 hodiny. Na výber sú výrobky so vstavanými alebo externými batériami. Záleží teda len na počte okien vo vašom byte.


Upratovanie nemusí byť otrava, keď viete, čím upratovať

2247053
Hornbach

Na väčší neporiadok silnejší stroj

Priemyselné vysávače sú určené pre mokré i suché vysávanie. Suché vysávače vysajú kovové piliny, hobliny, prach, stavebnú suť. Vlhké vysávače napríklad aj vodu z dna jazierka, z vedra alebo zvyškovú vodu z nádrže. Na trhu tiež nájdeme rôzne špeciality, ktoré odstraňujú chemické i agresívne kvapalné látky z podlahy.

Váha, výkon motora a veľkosť zbernej nádoby sú dôležité údaje pri výbere ako ručného vysávača, tak toho priemyselného. Veľkosť zbernej nádoby alebo vrecúška rozhoduje o tom, ako často budete musieť odpad vysýpať. Priemyselné vysávače majú zbernú nádobu z plastu alebo kovu, aby jej uplatnenie bolo možné aj bez vrecka.


Upratovanie nemusí byť otrava, keď viete, čím upratovať

2247055
Hornbach

Suť alebo piliny môžete vysávať bez vrecka, jemný prach naopak vrecúško vyžaduje, inak by sa mohol zaniesť filter a motor by prestal ťahať. Vysávať kvapaliny možno zásadne bez vrecka. Pozor, ale na mastnotu. Pokiaľ nemáte špeciálny vysávač umožňujúci vysávanie takto agresívnych kvapalín, zanesiete si hadicu mastnotou, a to je začiatok konca.

Štartom pre vaše ďalšie projekty môže byť radami, tipmi a novými návodmi nabitý HORNBACH blog. Čítajte a s nami to zvládnete.

Zdroj: PR článok spoločnosti HORNBACH

Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: čističe okien
Zdieľať článok