4 tipy, ako vybrať LED osvetlenie

10. 09. 2018 Zdieľať

Pokiaľ chcete v interiéri aspoň čiastočne nahradiť slnečné svetlo, nestačí vám iba jedno centrálne svietidlo uprostred stropu a stolová lampa. Svetelný dizajn je sofistikovaný odbor, ktorý má jasné pravidlá.

Sledujte aktuálne trendy

Tým aktuálne najpokročilejším trendom je LED technológia. LED žiarovky prinášajú 80-90% úsporu a v porovnaní s klasickými žiarovkami majú oveľa vyššiu životnosť. Podľa typu vydržia 10 000 až 50 000 hodín, čo predstavuje 15 až 50 rokov.

Výkon kvalitných LED zdrojov je porovnateľný s klasickými, bežne používanými žiarovkami ale ich vývoj ide neustále dopredu. Dôležité je kupovať LED žiarovky podľa toho, do akého priestoru ich chcete inštalovať, a aký efekt chcete dosiahnuť. V tom ponúkajú LED zdroje naozaj nepreberné možnosti čo do dizajnu, výkonu, farby svetla i vlastností.


4 tipy, ako vybrať LED osvetlenie

4 tipy, ako vybrať LED osvetlenie

Zabudnite na watty

LED žiarovka, či už vyzerá ako klasická žiarovka, kvapka, sviečka, bodová žiarovka, reflektor alebo trubica sa používa rovnakým spôsobom ako klasická. Rozsvieti sa ihneď po zapnutí, pre dosiahnutie maximálneho jasu jej stačia iba 0,2 sekundy. Po celú dobu životnosti svieti stále rovnako jasne (svetelný tok nesmie klesnúť pod 90%).

Zabudnite na watty, sledujte údaj o svetelnom toku. Uvádza sa v lúmenoch a je to jeden z najdôležitejších údajov, o ktorý by ste sa mali zaujímať pri kúpe novej žiarovky. Napríklad LED ekvivalent klasickej 60wattovej žiarovky má hodnotu 806 lúmenov, takže ak chcete približne rovnakú svietivosť, pozerajte sa po žiarovke s podobnou hodnotou – práve tá je ideálna pre bežný centrálny zdroj svetla v miestnosti. Kúpiť si ale môžete aj ekvivalent klasickej, až stowattovej žiarovky.


4 tipy, ako vybrať LED osvetlenie

4 tipy, ako vybrať LED osvetlenie

Vyberte si odtieň svetla na mieru

Svietidlá môžu mať rôzne odtiene – od chladných tónov až po žltú. Pri výbere sa pozrite na udávanú farebnú teplotu svetla. Moderné žiarivky majú oproti klasickým žiarovkám spravidla „belší“ odtieň, a tak sa viac približujú dennému svetlu. V miestnostiach pre odpočinok alebo spánok je vhodnejšie osvetlenie s nádychom žltej, ktoré výrobcovia často označujú ako „teplú bielu“. Naopak svietidlá s chladnejším odtieňom bielej majú pozitívny vplyv na našu bdelosť a podporujú sústredenie. Preto sa často volí ako pracovné osvetlenie do kuchyne alebo pracovne. Označujú sa ako „denná biela“ alebo „prirodzená biela“.

Ak si chcete vybrať odtieň osvetlenia presne, pozrite sa na udávanú farebnú teplotu svetla. Meria sa v kelvinoch (K). Všeobecne platí, že čím vyššia hodnota, tým je odtieň svetla chladnejší.


4 tipy, ako vybrať LED osvetlenie

4 tipy, ako vybrať LED osvetlenie

Myslite aj na detaily

Okrem stropných svietidiel prilepených priamo na strop, do zápustného osvetlenia v podhľadoch, bodových svetiel alebo LED panelov sú v súčasnej dobe veľmi obľúbené LED pásiky. Pružný tenký pásik je osadený drobnými zdrojmi. Môžete ho úplne jednoducho zastrihnúť na požadovanú dĺžku. Spodná strana je vybavená lepidlom. Pritlačením pásik ľubovoľne umiestnite na police, spodné hrany kuchynských skriniek, či priamo na stenu. Netreba zložitá príprava ani montáž. Pásik môžete viesť rovno, alebo pracovať aj s rôzne zakrivenou líniou.


4 tipy, ako vybrať LED osvetlenie

4 tipy, ako vybrať LED osvetlenie

Podľa typu spracovania je možné vybrať aj LED pásiky s reguláciou intenzity a farby svetla. Pruh svetelných bodov môže doplniť a zvýrazniť členitý profil miestnosti, olemovať obývaciu stenu a upozorniť na zaujímavé dekorácie. Ako samostatný zdroj vydáva príjemné doplnkové svetlo, ktoré zároveň dostatočne osvetlí svoje bezprostredné okolie pre bežné činnosti.

Posvieťte si aj na ďalšie rady, tipy a návody, ktoré vám každý týždeň prinášame na HORNBACH blogu.

Zdroj: PR článok spoločnosti HORNBACH

Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: LED osvetlenie pracovný stôl stolové lampy
Zdieľať článok