Kozubové „vychytávky“

13. 09. 2018 Zdieľať

Chceli by ste mať v dome kozub alebo kozubové kachle? Súčasťou moderných výrobkov bývajú aj rôzne „vychytávky“, ktoré by sa vám mohli hodiť.

Čarovanie so vzduchom

S princípmi energeticky úsporného stavania úzko súvisí i celková tesnosť stavieb, ktorej sa musia prispôsobiť aj kozuby či kozubové kachle. Moderné zariadenia preto neodoberajú kyslík na horenie z interiéru, ale majú tzv. centrálny prívod vzduchu – do spaľovacej komory sa privádza z exteriéru, napríklad samostatným prieduchom v komíne. Zariadenie teda funguje nezávisle od vnútorného vzduchu, takže neznižuje tesnosť stavby a neovplyvňuje ani prevádzku vetracieho systému s rekuperáciou. Keďže spotreba vzduchu na horenie je pomerne vysoká, ďalšou výhodou kozubov a kachlí, ktoré ho neodoberajú z miestnosti, je, že neznižujú vlhkosť či obsah kyslíka v interiéri.


Kozubové „vychytávky“

2251391
THORMA Výroba, k.s

Privádzaný vzduch sa v moderných kozuboch a kachliach delí na primárny, ktorý vstupuje do ohniska zospodu cez rošt, a sekundárny, ktorý vstupuje do ohniska zhora. Primárny vzduch sa používa pri zakurovaní alebo na rozhorenie ohňa po priložení. Potom treba jeho prívod obmedziť či zastaviť, inak by horelo príliš intenzívne. Keďže sekundárny vzduch má podstatne vyššiu teplotu (cestou do ohniska sa ohreje od jeho stien), neochladzuje kúrenisko, čo je dôležité pre vyššiu teplotu horenia. Tá totiž zabezpečí vyššiu účinnosť spaľovania, a teda lepšie využitie paliva, dlhšie horenie a menej vyprodukovaných splodín. Ďalšou úlohou sekundárneho vzduchu môže byť udržiavanie čistého skla – keď je jeho prívod smerovaný na dvierka, jeho prúdenie smerom nadol „oplachuje“ sklo od popola.


Kreatívne riešenie predstavujú jednoduché kozubové kachle BILBAO UNI a MALLORCA UNI – možno ich skombinovať s podstavcom, širokou lavicou, alebo boxom na uloženie dreva. Sú vybavené centrálnym prívodom vzduchu a jeho dvojitým vedením s „oplachovaním“ skla na dvierkach. Regulačný rozsah 6 ÷ 17 kW, výhrevnosť 120 ÷ 220 m3.

Kreatívne riešenie predstavujú jednoduché kozubové kachle Bilbao, Mallorca a Malaga – možno ich skombinovať s podstavcom, širokou lavicou, alebo boxom na uloženie dreva. Sú vybavené centrálnym prívodom vzduchu a jeho dvojitým vedením s „oplachovaním“ skla na dvierkach. Regulačný rozsah 6 ÷ 17 kW, výhrevnosť 120 ÷ 220 m3.
THORMA Výroba, k.s.


Kreatívne riešenie predstavujú jednoduché kozubové kachle BILBAO UNI a MALLORCA UNI – možno ich skombinovať s podstavcom, širokou lavicou, alebo boxom na uloženie dreva. Sú vybavené centrálnym prívodom vzduchu a jeho dvojitým vedením s „oplachovaním“ skla na dvierkach. Regulačný rozsah 6 ÷ 17 kW, výhrevnosť 120 ÷ 220 m3.

Veľkosť, resp. výkon kozuba či kachlí by mali byť zladené s veľkosťou priestoru. 

Približne môžete počítať s tým, že 1 kW výkonu stačí na vykúrenie asi 20 m3 priestoru.

Dôležitá akumulácia

Keďže dnešné novostavby majú nízke tepelné straty, treba do nich dodávať len málo tepla. Tepelný výkon kozuba či kachlí by teda mal byť primerane nízky. Tento problém elegantne rieši akumulácia – keď kozub alebo kozubové kachle obsahujú akumulačnú hmotu, tá počas horenia teplo akumuluje a potom ho postupne sála do miestnosti. Tým sa tepelný výkon rozloží na dlhší čas, a teda zníži na vhodnú hodnotu. Navyše, stačí priložiť len raz za 6 až 12 hodín. Pri kozubových kachliach obvykle tvorí akumulačnú hmotu vhodný obklad a akumulačné prstence, akumulačný (prípadne hybridný) kozub však musí mať akumulačnú obstavbu a kozubovú vložku s vhodnou konštrukciou.

Akumulačné prvky kozubov alebo kozubových kachlí uvoľňujú teplo vzniknuté pri horení postupne. Tepelný výkon sa tak zníži jeho rozložením na dlhší čas a miestnosť sa nebude prehrievať.


Kachle so žiarobetónom. Exkluzívne kozubové kachle Delia Keramik obsahujú prstence z akumulačného žiarobetónu s celkovou hmotnosťou až 51 kg. Ide o špeciálny materiál s vysokou schopnosťou akumulovať teplo, vďaka čomu kachle vyhrievajú interiér ešte niekoľko hodín po dohorení paliva. Majú externý prívod vzduchu, regulačný rozsah 3,8 ÷ 11,2 kW a výhrevnosť 98 ÷ 180 m3, ich tepelná účinnosť je 84 %, energetická trieda A+. www.thorma.sk

THORMA Výroba, k.s.

www.thorma.sk

ZDROJ PR článok spoločnosti THORMA Výroba, k.s.

Kategória: Energia
Tagy: kozub kozubové kachle
Zdieľať článok