Vaňa, sprchový kút alebo box? Poradíme s výberom

20. 09. 2018 Zdieľať

Kúpeľňa je miestom odpočinku a relaxácie. Aby plnila svoju funkciu, musí byť vybavená príslušným zariadením. Zvoliť pri kúpe sprchový kút, vaňu alebo praktický sprchový box? Pokiaľ si neviete rady s výberom, sú tieto riadky určené práve vám. Prezradíme, aké rozdiely sú medzi jednotlivými typmi kúpeľňového vybavenia, a ako postupovať pri ich nákupe.

Kam sa hodí sprchový kút?

Sprchové kúty sú praktické rovno z niekoľkých dôvodov. Ich obstaranie je pomerne dostupné a v miestnosti zaberú minimum miesta. Sú vhodné do menších (napr. panelákových) kúpeľní, kde bojujete s každým centimetrom miesta. Pokiaľ si navyše vyberiete dobre, bude sprchový kút pôsobiť elegantným dojmom a vašej kúpeľni prinesie luxusný ráz. A ako na samotný výber?

Ak uprednostňujete odľahčený moderný dizajn, vyberte si bezrámovú konštrukciu zloženú iba z bezpečnostných skiel a pántov alebo nastavovacích profilov, ktorými sú sklá prichytené k stene. Zaujímavou alternatívou sú aj polrámové konštrukcie bez zvislých vnútorných profilov. Vďaka posuvným dverám šetria miesto v kúpeľni. Najrozšírenejšou variantou sú sprchové kúty s rámami, u ktorých sú sklá zasadené do obvodovej konštrukcie, čo zvyšuje ich odolnosť.


Vaňa, sprchový kút alebo box? Poradíme s výberom

2255825
Hornbach

Veľkosť sprchového kúta vyberajte s ohľadom na dispozíciu miestnosti. Voliť môžete medzi štvorcovým, obdĺžnikovým alebo štvrťkruhovým sprchovým kútom s rozmermi od 75 x 75 cm až po 90 x 120 cm. Ak bojujete s miestom, zamerajte sa na sprchové kúty s posuvnými sprchovými dverami.

Tu si môžete vybrať z posuvných dverí, ktoré nezasahujú do priestoru kúpeľne a tým šetriť miestom, zo zalamovacích posuvných dverí disponujúcich veľkou šírkou vchodu, otočných pivotových, ktoré sa z veľkej časti otvárajú do priestoru a pántových dverí. Tie sa otvárajú do priestoru, prípadne u otočných profilov dovnútra aj von.

Kam sa hodí sprchový box?

Na rozdiel od sprchového kúta je sprchový box kompletným sprchovým kútom. Stačí ho len napojiť na rozvody a odpad. U sprchového kúta sa často nevyhnete stavebným úpravám. Súčasťou boxu môžu byť masážne trysky alebo para. Počítajte ale s vyššou investíciou. Čo zohľadniť pri výbere?

Aj tu môžete zvoliť posuvný systém otvárania dverí alebo klasický otočný. Samotný tvar vaničky sa môže líšiť, rovnako ako typ konštrukcie a zasklenia. Aj v tomto prípade môže veľkosť sprchového boxu začínať na rozmeroch 75 x 75 cm a prepracovať sa až k rozmerom 90 x 200 cm. Výber preto prispôsobte miestu, ktoré ste pre sprchový box v kúpeľni vyčlenili.


Vaňa, sprchový kút alebo box? Poradíme s výberom

2255829
Hornbach

Celkový dizajn sprchového boxu ovplyvňuje z nemalej časti typ konštrukcie. Aj tu môžeme odporučiť odľahčenú bezrámovú konštrukciu alebo konštrukciu klasickú. Dôležité je tiež rozhodnutie týkajúce sa sprchovej vaničky. Voliť môžete medzi tou plytkou, z ktorej sa lepšie vstáva a je tak vhodná najmä pre staršie osoby, alebo vaničkou hlbokou, ktorá môže čiastočne nahrádzať klasickú vaňu.

Kam sa hodí vaňa?

Vane všeobecne umiestňujeme do väčších kúpeľní (najmä v rodinných domoch), ktoré disponujú dostatkom priestoru. Okrem klasických vaní samozrejme existujú aj tie s atypickou konštrukciou, ktoré dokážu perfektne bojovať s nedostatkom miesta. A ako takú vaňu vlastne vybrať?

Pred začatím výberu vane sa uistite, že po jej umiestnení v kúpeľni zostane dostatok miesta pre pohyb a priestor pre umývadlo, kúpeľňový nábytok a iné doplnky.

Nemenej dôležitým aspektom je tiež materiál, z ktorého je vaňa vyrobená. Trh dnes ponúka nespočetné množstvo vaňových materiálov od akrylátu, cez smaltovanú oceľ, až po kameň či dokonca sklo. Dnes patrí k štandardu akrylát, ktorý je vynikajúci svojou dlhou životnosťou a praktickou odolnosťou. Zároveň je tiež tvarovo flexibilnejší a má výborné vlastnosti, ktoré moderní spotrebitelia vyžadujú.


Vaňa, sprchový kút alebo box? Poradíme s výberom

2255827
Hornbach

Dnes sa stretnete s nepreberným množstvom vaní najrôznejších tvarov a veľkostí, vrátane mnohých spôsobov umiestnenia odtoku a vodovodnej batérie. Samotný výber by mal podliehať vašim preferenciám, ale aj možnostiam kúpeľne. Na výber máte vane obdĺžnikové, oválne, rohové a asymetrické. Tých najnáročnejších užívateľov určite zaujmú vane hydromasážne.


Vaňa, sprchový kút alebo box? Poradíme s výberom

2255879
Hornbach

Neviete si s výberom rady?

Sprchový kút, box, sprchové sety, vane alebo vaňové zásteny sú vybavením, ktoré by vám malo slúžiť dlhé roky. Preto je potrebné venovať ich výberu dostatočnú pozornosť. V prípade, že si neviete rady, nechajte si poradiť skúsenými odborníkmi.

Zdroj: PR článok spoločnosti HORNBACH

Kategória: Kúpeľňa, WC
Tagy: sprchové kúty sprchové sety vane vaňové zásteny
Zdieľať článok