Chystáte sa prerábať byt či dom? Tieto dobré rady musíte poznať

18. 10. 2018 Zdieľať

Rekonštrukcia bytu či domu je zložitý proces, ktorý musíte mať dôkladne premyslený. Aby ste sa vyhli niektorým základným chybám, pripravili sme v spolupráci s ČSOB pre vás zoznam odporúčaní, ktoré prispejú k jej hladkému priebehu.

Financovanie si vopred premyslite

Dom či byt neprerábate každý rok. Aj preto detailne zvážte, čo všetko chcete zrenovovať. Túžite po modernej kuchyni, výmene podláh, vymaľovaní stien, novom nábytku, zateplení či plastových oknách? Žiadny problém. V prvom rade si premyslite svoje finančné možnosti. Zistite, koľko z úspor môžete minúť na tento účel. Urobte si aj prieskum cien, aby ste čo najpresnejšie vedeli, koľko budete potrebovať. Pri tvorení rozpočtu myslite aj na rezervu – takmer vždy sa niečo totiž nakoniec predraží. Ak nemáte dostatok prostriedkov, nezúfajte. Dnes je úplne bežné zobrať si na rekonštrukciu bývania úver.

Nezabudnite na povolenie či ohlásenie

Ak iba meníte dvere, elektroinštalácie, okná či prerábate kuchyňu alebo kúpeľňu, stavebné povolenie ani žiadne ohlásenie renovácie nepotrebujete. Ak však máte v pláne rozsiahlejšie zásahy, napríklad do statiky či trebárs zasklenie balkóna v bytovom dome, pripravte sa na administratívne povinnosti. Rekonštrukciou bez stavebného povolenia či povinného ohlásenia totiž riskujete pokutu až do výšky 829 eur.


Chystáte sa prerábať byt či dom? Tieto dobré rady musíte poznať

2272677
Getty Images

Poraďte sa

Nemajte strach zveriť modernizáciu bývania do rúk odborníkov. Svojimi radami vám môžu ušetriť nemalé finančné prostriedky. Ak chcete mať naozaj dobre odvedenú komplexnú modernizáciu, poraďte sa či už s architektom, interiérovým dizajnérom, alebo expertom na financovanie celého projektu. Na základe skúseností vám ako klientovi pomôžu objaviť nové možnosti a ukázať vám celkom iný pohľad na rekonštrukciu. Všímajte si nielen cenu práce, ale aj rýchlosť komunikácie, a informujte sa, ako je to napríklad so zapracovávaním pripomienok.

Dbajte na výber robotníkov

Jedna z najzásadnejších a najčastejších chýb pri prestavbe. Veď kto nemá vo svojom okolí aspoň jedného človeka, ktorému výber zlých robotníkov priniesol namiesto vytúženej radosti z lepšieho bývania hotovú pohromu. V tomto smere sú na nezaplatenie odporúčania vašich známych – rozhoďte siete a zistite, s kým majú dobré skúsenosti. Ak je to možné, zájdite sa k nim pozrieť a overte si, či by ste aj vy boli s prácou podobnej kvality spokojní.

Dajte si pozor na materiály

Ďalším z tradičných prešľapov je nákup lacnejších materiálov. Platí to univerzálne, nech už ide o podlahu, farbu či mnohé ďalšie doplnky. Nikto netvrdí, že musíte kupovať iba tie najdrahšie. Nie vždy sa však oplatí šetriť. Využite napríklad internetové fóra, magazíny, hľadajte skúsenosti s daným tovarom. Vždy sa informujte aj o možnosti vrátenia. Kachličky môžu napríklad pri svetle vo vašej kúpeľni pôsobiť celkom inak ako v predajni. V tomto prípade sa určite neoplatí povedať si „veď si zvyknem“. Ak vám dochádzajú financie, pomôcť vám môže úver na rekonštrukciu až do výšky 35-tisíc eur bez založenia nehnuteľnosti od ČSOB Stavebnej sporiteľne. Radšej zainvestovať viac a bývať naozaj podľa svojich predstáv. V konečnom účtovaní nebudete ľutovať.


Chystáte sa prerábať byt či dom? Tieto dobré rady musíte poznať

2272675
Getty Images

Zrepasujte, čo sa dá a hodí

Nie všetko staré je zároveň vždy aj zlé. Pri prestavbe bytov či rodinných domov na vás môže čakať viacero prekvapení. Občas narazíte na stavebné prvky a detaily, ktoré dokážete šetrne zrepasovať a začleniť ich do nového bývania. Renovácia starého nábytku, okien či dverí vám dokáže v peňaženke znížiť objem investovanej sumy. Ak je však technický stav týchto prvkov zlý, alebo sa do nového interiéru nehodia, nezostáva nič iné, iba kúpiť nové.

Oznámte práce susedom

Na záver jedna zdvorilostná rada, ktorú určite ocenia ľudia v každom veku. Či už pôjde o prestavbu bytu v paneláku, alebo rodinného domu, dobré vzťahy treba zachovávať. Preto oboznámte svojich susedov s plánovanou prestavbou a približným termínom jej dokončenia. Buchot kladiva či nepríjemný zvuk vŕtačky tak budú určite brať s trošku väčším nadhľadom a pochopením.

Náš tip: Keď chýbajú peniaze, pomôže úver

Túžite po krajšom bývaní, ale šetrenie by vám trvalo celé roky? V tom prípade sa oplatí využiť výhodný úver na rekonštrukciu od ČSOB Stavebnej sporiteľne.Vďaka nemu môžete získať až 35 000 eur aj bez toho, že by ste museli založiť nehnuteľnosť. Máte vďaka nemu možnosť získať aj štátnu prémiu 66,39 eura ročne a splátky si rozdeliť až na 15 rokov. V ceste ku krajšiemu bývaniu vám teda nič nestojí.

Zistite viac o úvere na rekonštrukciu.


Chystáte sa prerábať byt či dom? Tieto dobré rady musíte poznať

2272673
Getty Images

Tento článok bol pripravený v spolupráci s ČSOB.

Advertoriál

Kategória: Legislatíva a financovanie
Tagy: ČSOB rekonštrukcia bytu úvery
Zdieľať článok