Iba 10% slovákov si uvedomuje, že im ide doma o zdravie

06. 10. 2018
Zdieľať

Väčšina z nás trávi až 90 % svojho času vnútri. Je to naozaj veľa. Ak je váš vlastný domov tmavý a zle vetraný, môže tak byť zodpovedný za vašu zlú náladu, únavu, nespavosť či astmu vašich detí. Uvedomenie si chýb pritom býva prvým krokom na ceste k náprave.

Sme „indoor generation“, trávime život vnútri

Rozmeňme si to na drobné – v práci trávime denne osem až desať hodín, potom ideme často autom rovno domov, niekedy sa zastavíme v obchode. Večer je čas na relax – s knihou, pri telke, možno zájdeme do kina alebo do reštaurácie… Opäť sme teda vnútri. A ak si ideme zacvičiť, tak najmä do telocvične. Takmer všetky naše aktivity sa odohrávajú v interiéroch, kde trávime až 90 % svojho času.

Počas bežného týždňa sa vystavujeme dennému svetlu a čerstvému vzduchu len pri presunoch do práce alebo do školy. Negatívne dôsledky sú v podstate dva. Prvým je, že pobyt vnútri nás oddeľuje od prirodzeného 24-hodinového cyklu, ktorý máme v sebe hlboko zakorenený. Druhým negatívom je vzduch, ktorý je vnútri obvykle viac znečistený ako v exteriéri, čo zvyšuje riziko viacerých ochorení.

 


Iba 10% slovákov si uvedomuje, že im ide doma o zdravie

2267757
VELUX SLOVENSKO spol. s r. o.

Potrebujeme svetlo aj tmu. Biorytmus človeka ovplyvňuje najmä striedanie dňa a noci. Je preto vhodné, ak sa prebúdzame do prirodzeného svetla, máme ho dostatok počas dňa a spíme v úplnej tme. Denné svetlo počas dňa nám pomôže v noci lepšie spať. Počas spánku má zasa na jeho kvalitu zásadný vplyv tma, čerstvý vzduch, správna teplota (ideálne okolo 17 °C) a tiež ticho. Dôležitá je teda vhodná orientácia spálne, pravidelné vetranie aj tieniaca technika, ktorá cez deň bráni prehrievaniu a pomôže aj s ochranou pred pouličným osvetlením.

Kam nechodí slnko…

To, že množstvo denného svetla ovplyvňuje našu náladu, schopnosť sústrediť sa či výkonnosť, asi spozoroval každý sám na sebe. S jeho úbytkom stúpa výskyt depresívnych nálad, rôznych smútkov či strachov. Od nich je to potom iba krôčik k zhoršeniu vzťahov v rodine, čo opäť negatívne vplýva na našu psychickú pohodu. Dobre známy je aj fakt, že denné svetlo má vplyv na náš spánok. Koľko svetla vlastne potrebujeme?

Na správne fungovanie našich biologických hodín je potrebných viac než 1 000 luxov. V bežnom interiéri je pritom intenzita denného svetla pod 300 luxov, pri okne je to okolo 3 000 luxov. Vonku však dosahuje intenzita osvetlenia úroveň 10 000 až 100 000 luxov. Toto množstvo svetla dokáže nasýtiť bunky v oku, ktoré pomáhajú k regulácii cirkadiánnych hodín, už za 30 minút.

„Pre naše zdravie je dôležité denné svetlo – ak mu nie sme vystavení v optimálnej miere a v správnom čase, môže dôjsť k narušeniu tzv. cirkadiánnych rytmov. To môže mať za následok nespavosť, únavu, poruchy nálady, dokonca aj zmeny v metabolizme a imunite.“

MUDr. Richard Imrich, DrSc, člen Slovenskej akadémie vied

Všade dobre, doma…zlý vzduch

Doma sa obvykle cítime v bezpečí, no len málokto si pritom uvedomuje, že vzduch v interiéri môže byť až päťkrát viac znečistený ako vzduch v exteriéri. Situáciu v domácnosti zhoršuje už naše dýchanie (zvyšovaním hladiny CO2, ktoré vydychujeme), ale aj každodenné aktivity, ako je varenie, sprchovanie či sušenie bielizne a tiež rôzne škodlivé látky, ktoré obsahujú niektoré stavebné materiály, lepidlá, plasty alebo čistiace prostriedky.

Zlá kvalita vnútorného vzduchu môže viesť ku krátkodobým symptómom, ako je podráždenie očí, nosa a hrdla, bolesti hlavy, závraty a únava. Dlhodobých následkov môže byť niekoľko – ochorenia dýchacej sústavy, astma aj ochorenia srdca. V súčasnosti trpí astmou, ktorá je dôsledkom životných podmienok, až 2,2 milióna Európanov. U ľudí, ktorí žijú vo vlhkých a plesnivých domoch, je pritom pravdepodobnosť vzniku astmy až o 40 % vyššia.

V uzavretých priestoroch trávime 21 až 24 hodín denne.

Uvedomuje si to však len asi 10 % Slovákov. 

Vzduch vnútri môže byť až 5x viac znečistený ako vzduch vonku.

Neuvedomuje si to až 8 z 10 ľudí.

Prvá pomoc

Čo teda robiť, aby náš vlastný domov neohrozoval naše zdravie? Tu je niekoľko jednoduchých tipov:

• Buďte viac vonku. Choďte napríklad do práce pešo alebo na bicykli a ani počas voľna sa nezatvárajte vnútri.

• Poriadne vyvetrajte aspoň tri až štyrikrát denne. Vetrať by ste mali nárazovo, otvorením okien dokorán asi na 5 minút. Znížite tým množstvo CO2 a iných škodlivín vo vnútornom prostredí. 

• Nezvyšujte vlhkosť v interiéri. 
Pri sprchovaní majte na kúpeľni zavreté dvere a zapnite odsávač alebo otvorte okno, počas varenia zapnite digestor a otvorte okná, bielizeň sušte vonku.

• Zbytočne nepáľte vnútri sviečky.


Iba 10% slovákov si uvedomuje, že im ide doma o zdravie

2267771
Inoutic / Deceuninck, spol. s r.o.

Racionálny plán

Samozrejme, pri stavbe alebo rekonštrukcii domu sú možnosti na vytvorenie zdravého vnútorného prostredia omnoho širšie. K tipom na zdravý  život v interiéri teda pripájame aj zopár rád na jeho zabezpečenie: 

• Nešetrite na ploche okien. Dom by mal byť navrhnutý tak, aby bol v súlade s 24-hodinovým cirkadiánnym rytmom.

• Dostaňte denné svetlo aj do hĺbky dispozície pomocou svetlíkov alebo svetlovodov.

• Urobte z terasy súčasť denného priestoru a pobyt vonku (napríklad stolovanie na terase) začleňte do každodenného života rodiny.

• Vybavte dom automatickým alebo riadeným vetraním. Ak bude spojené s kuperáciou, zabezpečíte si tak čerstvý vzduch a zároveň znížite náklady na vykurovanie.

Prieskum, ktorý urobila spoločnosť VELUX v marci a apríli 2018 v 14 krajinách Európy a Severnej Ameriky ukázal, že ľudia majú mylnú predstavu o čase, ktorý trávia v budovách, aj o kvalite vzduchu v interiéri. Obmedzený prístup k dennému svetlu a čerstvému vzduchu môže pritom negatívne ovplyvniť našu náladu, spánok, celkový výkon aj zdravie. 

ODPORÚČAME okná, zasklené dvere a doplnky k nim

Pri výbere okien a dverí na terasu by ste mali zvážiť materiál rámu – drevo sa hodí najmä k tradične koncipovaným domom, hliník k jednoduchej modernej architektúre, plast pôsobí neutrálne. Kombinácia dreva alebo plastu s hliníkovým krytom na vonkajšej strane zlepšuje vlastnosti rámu a zvyšuje jeho odolnosť aj životnosť. Pri strešných oknách treba pamätať tiež na spôsob otvárania. Pri tých vyššie osadených voľte typ so spodným ovládaním. Pre okno v správnej výške, pod ktorým je napríklad pracovný stôl, je optimálne horné ovládanie.

Pri výbere dverí na terasu si všímajte parametre rámu aj zasklenia.

S rozmermi a počtom tabúľ sa mení aj hmotnosť skla, z ktorej vyplývajú nároky na rám i kovanie.

Vonkajšie tienenie dokáže znížiť teplotu v interiéri o 4 až 6 °C.

Kvalitné okná spolu s vonkajšími roletami môžu znížiť hladinu hluku z okolia až o 16 dB.


Iba 10% slovákov si uvedomuje, že im ide doma o zdravie

2267729
BRUVO Slovakia

Pre milovníkov prírody a komfortu

Obývačku s výhľadom do záhrady, ktorá sa kúpe v slnečných lúčoch, si môžete zabezpečiť so zdvižno-posuvnými dverami VEKA SLIDE ´82. Ich konštrukcia zaručuje maximálny prístup svetla, pričom ani veľké zasklené plochy neovplyvňujú ich funkčnosť a komfort otvárania – stačí na to jedna ruka. Plastový profil má vynikajúce tepelnoizolačné vlastnosti  a mimoriadne plochý prah poskytuje bezpečný prechod medzi vnútrajškom a vonkajškom. www.bruvo.sk


Iba 10% slovákov si uvedomuje, že im ide doma o zdravie

2267737
Mirador

Drevené okno aj do pasívneho domu

Drevený profil Mirador 923 je momentálne jedným z najhrubších drevených okien vyrábaných na Slovensku. S použitím izolačného trojskla a trojitého tesnenia dosahuje excelentné tepelnoizolačné vlastnosti, vďaka ktorým ho možno využiť nielen v nízkoenergetických, ale aj v energeticky pasívnych domoch. Splní teda požiadavky všetkých náročných klientov, ktorým záleží na šetrení energií a na životnom prostredí. www.mirador.eu

 


Iba 10% slovákov si uvedomuje, že im ide doma o zdravie

2267741
VELUX SLOVENSKO spol. s r. o.

Strešné okno s trojsklom za bezkonkurenčnú cenu

Strešné okno v kategórii Štandard Plus je energeticky účinné riešenie pre každého, kto chce zmeniť svoje podkrovie na zdravšie a komfortnejšie miesto plné denného svetla a čerstvého vzduchu. Za zváženie určite stojí aj pridať k existujúcemu strešnému oknu ďalšie – do interiéru sa tak dostane viac svetla a získa lepší kontakt s okolím. Vďaka trojsklu a systému izolácie ThermoTechnology™ sa pritom nezvýšia tepelné straty. www.velux.sk


Iba 10% slovákov si uvedomuje, že im ide doma o zdravie

2267735
Schuco

Výhľad bez obmedzení

Panoramatický bezrámový posuvný systém Schüco ASS 77.PD HI ponúka pre moderné transparentné plochy takmer bezhraničné možnosti – rôzne typy otvárania, zasklený roh (tento variant je inštalovaný v slovenskom showroome), dvoj alebo 3-koľajničkový rám atď. Skrytý rám v rovine s podlahou pritom poskytuje úplnú bezbariérovosť. Hrúbka skla môže byť až do 60 mm a odolnosť proti vlámaniu až do triedy RC2. Komfort zaručuje automatický pohonný a uzamykací systém integrovaný v profile. www.schueco.sk


Iba 10% slovákov si uvedomuje, že im ide doma o zdravie

2267743
Inoutic / Deceuninck, spol. s r.o.

Plastový profil s nekonečnými možnosťami

Okenný systém Eforte so 6-komorovým plastovým profilom dokáže vyhovieť najrôznejším požiadavkám: od štandardu pasívneho domu až po okná s nadštandardnými rozmermi (do výšky 2,6 m), a to vďaka tzv. lepeným sklám. Profil Eforte je dostupný v širokej škále farieb a tiež so vzhľadom a štruktúrou dreva, s hliníkovým opláštením a dokonca so sivým jadrom. Tento  plne recyklovateľný produkt vyhovuje najnáročnejším požiadavkám na energetickú úspornosť. www.inoutic.sk


Iba 10% slovákov si uvedomuje, že im ide doma o zdravie

2267739
Sinko drevovýroba

EXTERIÉROVÉ TIENENIE

Vonkajšie tienenie pomôže dosiahnuť počas spánku úplnú tmu a je najúčinnejšie aj v ochrane proti prehrievaniu, izoluje tiež od ruchu z okolia. K trendom v súčasnej architektúre patria lamelové posuvné okenice. Firma Sinko drevovýroba ich ponúka z prvotriedneho smrekového reziva ošetreného voskovou lazúrou a s kvalitným kovaním, ktoré zaručuje ľahkú manipuláciu. Sú vhodné nielen na tienenie okien a zasklených stien, ale aj na vytvorenie závetria pri vstupe do domu alebo na terase. www.sinko.sk


Iba 10% slovákov si uvedomuje, že im ide doma o zdravie

2267733
Internorm

Plastové okno s automatickým vetraním 

Na väčšinu problémov s kvalitou vzduchu v interiéri je účinným liekom dôkladné vetranie. O to sa môžu za vás postarať aj okná, ktoré majú v ráme integrovanú rekuperačnú jednotku – tá zabezpečuje prísun čerstvého vzduchu, aj keď je okno zatvorené. Internorm I-Tec Vetranie je šikovné riešenie, ktoré sa stará o čerstvý vzduch automaticky a zároveň individuálne pre každú miestnosť, so spätným získaním energie s účinnosťou až 93 %. www.internorm-okna.sk

PRIPRAVILA: ERIKA KUHNOVÁ
ODBORNÁ: SPOLUPRÁCA VELUX
FOTO: ARCHÍV FIRIEM 
ZDROJ: časopis Môj dom 9/2018

Kategória: Okná
Tagy: terasy tienenie vetranie zdravé bývanie
Zdieľať článok

Diskusia