O rodinnej pohode v kuchyni

21. 12. 2010
Zdieľať

S predstavou domova sa oddávna spájalo teplo rodinného kozuba alebo u nás skôr teplučko a útulnučko na prípecku. Tak či onak – tradičné kúrenie ostalo symbolom rodinnej spolupatričnosti, a najmä kuchyňa dosiaľ vytvára pocit rodinného zázemia. Na tejto skutočnosti sa nič nemení ani v prípade, že ide o domácnosť hlavne v Česku mediálne známej osobnosti. O rodinnej pohode v kuchyni sme sa rozprávali s herečkou a moderátorkou Ester Janečkovou.

Hoci sa v tejto rodine nevyskytuje nijaký lenivý Jano ležiaci hore bruchom na prípecku, našiel sa tu okrem Ester Janečkovej ochotný sprievodca domácnosťou. Kocúr Mikeš – čierna šelma domáca s rozprávkovým menom – nás neomylne odviedol do kuchyne, ktorá je najdôležitejšou časťou príjemného a nenútene pôsobiaceho domova Janečkovcov.

Nový domov, nové miesto na kuchyňu

Kuchyňa si našla svoje miesto uprostred novovzniknutej zasklenej prístavby, s ktorou pomohol Jan Mutl, rodinný priateľ a architekt v jednej osobe. Prístavba s celkovou rozlohou 35 m2 zväčšila vilku z 30. rokov minulého storočia o pristavaný priestor, a navyše kuchyňu prirodzene prepojila s exteriérom. Vidieť z kuchyne do okolia a voľne prechádzať od linky priamo do záhrady – taký bol od začiatku jasný zámer Ester Janečkovej: „Kuchyňa bola pre mňa vždy symbolom rodiny, centrom domácnosti. Je teda celkom logické, že najväčším zásahom do pôvodného stavu bol práve vznik nového priestoru na ňu. Vždy som túžila po veľkej otvorenej a presvetlenej kuchyni, ktorá by mala vďaka veľkým oknám kontakt s okolím. Som rada, že sa mi moje želanie splnilo,“ tvári sa spokojne Ester.

Mikeš má svoje skryté relaxačné centrum v podkroví, inak dôsledne kontroluje priebeh každej návštevy.

Osemdesiatdvaročný dom nie je prvým domovom, ktorý si rodina zariaďovala. Svoje skúsenosti majú aj s panelákom, aj s ešte starším typom nájomného bytu. Na sídlisku v pražskej štvrti Prosek sa ešte uspokojili s pôvodnou typizovanou linkou, ktorú za socialistických čias prideľovali všetkým; azda nielen preto, že to bol najlacnejší a najrýchlejší spôsob, ako zariadiť čo najviac kuchýň, ale aj preto, aby si ľudia nezávideli alebo aby sa vďaka rovnakej linke všetci cítili aj na návšteve ako doma… V tom čase siahli Janečkovci po osvedčenom zariadení švédskej značky IKEA, ktorú si vpustili aj do kuchyne.

Antikorovému svietidlu pristane susedstvo dreveného trámu

 

Snom jediného ženského elementu v rodine sa však postupne stávalo spoločné bývanie vo vlastnom dome: „Hoci ma manžel od hľadania vilky neraz odrádzal (vedel si na rozdiel odo mňa predstaviť, koľko bude práce okolo takéhoto bývania), veľmi som si priala nájsť vhodný dom so záhradkou.“ Janečkovci napokon zakotvili v Prahe-Kbeloch, ktorých pokojnú atmosféru si nevedia vynachváliť.

Rodina herečky a moderátorky uprednostňuje drevo. Aby to s ním však v interiéri neprehnali, zvolili decentnú, nabielo lakovanú kuchynskú linku

 

Expanzii švédskeho sériového nábytku sa nebránili ani v novej vilke. V kuchyni však nakoniec dostal dôveru tradičný český výrobca: „Vzhľadom na množstvo priznaného dreva v interiéri nám bolo od začiatku jasné, že sa musíme poobzerať skôr po minimalistickej kuchyni, ktorá by vyvažovala veľké množstvo drevených plôch a zároveň by ladila so sklenenými výplňami. Prešli sme niekoľko kuchynských štúdií, ale neboli sme s ich službami a prístupom spokojní. Nakoniec sme našli spriaznenú dušu v štúdiu Koryna v Újezde v Prahe u pani Študlarovej. Tu sme sa rozhodli pre bielu lakovanú kuchynskú zostavu, ktorá príjemne kontrastuje s tmavou antracitovou podlahou našej kuchyne,“ glosuje zložitý proces výberu Ester.


 

Poklad na rodinnom ostrove

Kým v niektorých domácnostiach je pre nedostatok času kuchyňa len akýmsi „trpeným spoločníkom“, u Janečkovcov je v nej naozaj živo: „U nás varí celá rodina. Všetci štyria priebežne obiehame okolo ostrovčeka, otvárame chladničku a kontrolujeme stav pripravovaného pokrmu,“ smeje sa pani domáca. Ostrovčekové usporiadanie úplne vyhovuje naturelu rodinného spolužitia a kulinárskym aktivitám, ktoré sa tu každodenne odohrávajú: „Vedela som, že určite nechcem veľkú kuchyňa v tvare písmena L. Človek sa v nej zbytočne nabehá. Spoločne s pani Študlarovou sme došli k ostrovčekovému usporiadaniu, ktoré považujem nielen za estetické, ale aj za veľmi praktické. Ostrovček sa stal prirodzenou súčasťou nášho domova, strážcom rodinnej pohody,“ uzatvára Ester.

Ďalšími vychytávkami, z ktorých má rodina radosť, sú americká dvojdverová chladnička a parná rúra. Chladničku západného typu mala Ester vysnívanú už od svojich 19 rokov. Vtedy sa s ňou prvýkrát stretla počas au-pair pobytu v Anglicku.

Usporiadanie kuchyne dovoľuje, aby sa varenia zúčastnila celá rodina. To bol aj zámer panej domácej, pre ktorú sú spoločné večere na prvom mieste Indukčnej varnej doske umiestnenej na ostrovčeku už dávno odpustili, že sa pre ňu museli vzdať pôvodného riadu a kúpiť si nový. Pracovná doska z matného kaleného skla sa jednoducho udržiava a s bielymi skrinkami vytvára obľúbenú klasiku black and white

 

Parnej rúre spočiatku príliš nedôverovala. Presvedčilo ju až prehľadné české menu, podľa ktorého rúru bez problémov obsluhujú aj obaja synovia vo veku 14 a 11 rokov. Rýchlo si privykli na zdravú a ľahkú prípravu aj zložitejších pokrmov: „Chladnička je u chlapcov v trvalej obľube. Neustále z nej dolujú ľad. Páči sa mi, že je čiastočne zabudovaná do kuchynskej linky a nevyčnieva tak do priestoru. Parnú rúru oceňujeme najviac pri príprave rýb. Chlapci si pre ňu tiež prichystali niekoľko vlastných receptov.“ Trojicu spotrebičov završuje indukčná varná doska. Odpustili jej, že sa pre indukčnú prípravu pokrmov museli zbaviť starého riadu a kúpiť si taký, ktorý si rozumie s indukciou dosky.

Sklo je tu okrem dreva ďalším obľúbeným materiálom. Oblúk poskladaný zo sklobetónových tvárnic dômyselne ukrýva kúpeľňu so sprchovacím kútom. Na pozadí belostných skriniek krásne vynikne čierny kožuch kocúra

 

Mikrovlnku by ste však v tejto kuchyni hľadali márne: „Mám rada, keď sa rodina stretne najskôr pri príprave jedla a potom si všetci spoločne sadneme k prestretému stolu. To je pre mňa ten naozajstný pocit domova! Mikrovlnná rúra by nás možno zvádzala, aby sme sa vzdali pravidelného varenia a jedlo si len ohrievali. To bol aj dôvod, prečo sme sa jej úplne vzdali,“ upresňuje Ester.

Mikeš jednoducho ladí…

Kým si náš štvornohý sprievodca dáva pauzu kdesi v záhrade, Ester Janečková opisuje svoju predstavu ďalšej rekonštrukcie vilky: „V najbližšom čase by sme chceli dokončiť terasu nadväzujúcu na sklenenú prístavbu. Už teraz celí netrpezliví otvárame francúzske okná, len aby sme mohli prejsť do záhrady.“ Ako dôkaz, že dočasný stav funguje, sa zo záhrady pootvorenými posuvnými sklenenými dverami vracia kocúr Mikeš. Sebavedome a zľahka našľapuje po tmavej podlahe, pritom jeho čierny kožuch pôsobí na pozadí bielych lakovaných dvierok ako machuľa v prváckom zošite. Chvíľami to vyzerá, akoby premýšľal, či by predsa len nebolo vhodné zladiť sa a vyskočiť na pracovnú dosku z čierneho tvrdeného skla. Nakoniec sa ale spokojne vystrie na vyhrievanej antracitovej podlahe.

Relaxačný kúpeľ alebo len rýchla sprcha  S dvoma kúpeľňami možno oboje súčasne, a navyše s príchuťou prírodného dreva …

 

Na adresu kocúra, ktorý aj poležiačky vyzerá, akoby šéfoval celej domácnosti, Ester poznamená: „Mikeš neznesie žiadnu konkurenciu. Vyhnal od nás dokonca aj svoju vlastnú matku.“ Nielen pre svojhlavého kocúra sa tu zariaďovalo prakticky – lakované skrinky stačí pretrieť handrou, pracovná doska z kaleného skla bez problémov znesie klasické kuchynské práce a jej matná plocha neprezradí všetky odtlačky prstov. Kuchyňa korešponduje s živou prírodou za oknami a súčasne sa štýlovo zladila s obývacou izbou, aj keď tá len čaká na veľkú rekonštrukciu. Okrem kuchyne patrí k dominantám prízemia aj oblúková stena zo sklobetónu, v ktorej sa ukrýva kúpeľňa s toaletou.

V bielej chodbe podkrovia si vykresľuje vlastný život masívna drevená podlaha

Za obzorom kuchyne

Mikeš sa svižne zdvihol z podlahy, a tak nám pripomenul, že hoci je kuchyňa srdcom tohto domova, mali by sme navštíviť aj ostatné kúty vily. Aby sa ubezpečil, že sme nezišli z trasy a že ho nasledujeme, otočí hlavu. V ceste pokračuje, až keď si overí, že svorne pokračujeme v jeho stopách. Na poschodí zisťujeme, že nielen v spálni rodičov, ale dokonca aj v kúpeľni sa zariaďovalo na drevenú nôtu. Interiér spálne využíva kontrast tmavého nábytku a svetlej podlahy.Štýlovo sa zhodli šatníkové skrine, nočné stolíky, komody, ale aj manželská posteľ, pod ktorou sa našlo miesto na úložné boxy. Aby dreva nebolo príliš, výplne dvierok zvolili z tvrdeného skla a svieti sa tu lampami z antikora.

Drevo sa nevyhlo ani spálni. Osvietenie však kúpili radšej kovové a výplne dvierok zasklili. Ani s „drevoštýlom“ to nehodno preháňať.

 

O plynulosť rannej očisty štyroch ľudských členov domácnosti sa starajú aj dve kúpeľne na poschodí. Vo výbave jednej z kúpeľní nechýba vaňa. Jej drevené obloženie plynulo prechádza do podlahovej krytiny s rovnakým dezénom. Drevenú pohodu dotvárajú trámy, ktoré zarámovali výhľad cez strešné okno. Ako každý správny sprievodca nám Mikeš taktne naznačuje, že čas vyhradený na dnešnú návštevu sa chýli ku koncu. Dohliada na to, aby sa naša skupinka pobrala k schodisku a späť na prízemie. Kocúrisko berie svoju úlohu naozaj zodpovedne. Dovedie nás až k dverám, kde sa on aj Ester s nami rozlúčia.

TEXT: Zuzana Hošková 

Kategória: Bývanie Návšteva
Tagy: dome návšteva v
Zdieľať článok

Diskusia