Dilema, ktorá trápi Slovákov: Oplatí sa rekonštruovať starý byt, či rovno kúpiť nový?

08. 11. 2018 Zdieľať

Mnoho ľudí túžiacich po vlastnom bývaní často rieši práve túto otázku. Aj vy zvažujete, či kúpiť úplne nový byt, alebo radšej investovať do starého? Spolu s ČSOB sme pripravili niekoľko odporúčaní, ktoré vám uľahčia rozhodovanie.

Keď chcete zostať „doma“

Máte svoj byt, a hoci je starší, na sťahovanie nemáte chuť? V tomto prípade je podľa Jozefa Futrikaniča, riaditeľa odboru financovania nehnuteľností v ČSOB, renovácia vhodnou voľbou: „Investovať do rekonštrukcie nehnuteľnosti, ktorú už vlastníme a bývame v nej, určite nie je zlý nápad. Najmä vtedy, ak sa nechceme odsťahovať, pretože k bytu máme vzťah, je nám tam dobre, má vhodné dispozičné riešenie alebo sme si jednoducho zvykli na danú lokalitu a ceny nových nehnuteľností sú príliš vysoké. Zvyčajne je rekonštrukcia lacnejšia ako kúpa nového bytu, domácnosť sa teda aj menej zadlží.“

Porovnajte cenovú ponuku

Ak však zatiaľ nemáte vlastné bývanie, stojíte pred zložitejšou otázkou. Novostavba, alebo radšej starší byt? Prvým krokom je spraviť si podrobný prehľad o cenách vyhliadnutých nehnuteľností – starších aj nových. „Rekonštrukcia, obnova, nadstavba či prístavba sa finančne oplatí hlavne vtedy, ak sú medzi cenami starších nehnuteľností v pôvodnom stave a porovnateľných nových nehnuteľností či bytov po významnej rekonštrukcii v tej istej lokalite veľké rozdiely,“ hovorí Jozef Futrikanič. Najväčšie rozdiely v cenách nehnuteľností sú pritom vo vychytených lokalitách. Novostavby sú tam veľmi drahé a pre väčšinu ľudí nedostupné. Aj preto je vtedy komplexná rekonštrukcia staršieho bytu alebo domu zväčša výhodnejším riešením.


Dilema, ktorá trápi Slovákov: Oplatí sa rekonštruovať starý byt, či rovno kúpiť nový?

2272505
Getty Images

Nový byt je ešte stále zvyčajne drahší

Pri nehnuteľnostiach je dôležitá lokalita, či už ide o konkrétne mesto, mestskú časť, alebo konkrétne umiestnenie v rámci sídliska. Pri rozhodovaní zaváži aj investovaná suma. „Ak sú ceny starších nehnuteľností veľmi podobné cenám nových porovnateľných nehnuteľností v danej lokalite, je dobré zvážiť rovno kúpu nového bývania. Zvyčajne to však neplatí, ceny tých nových s podobnými parametrami sú zväčša o 30 % až 100 % vyššie v závislosti od lokality a situácie na trhu,“ približuje Jozef Futrikanič. 

Starší byt môže byť lepším riešením, nielen z pohľadu ceny

Možno máte v hlave vysnívané bývanie, no nedarí sa vám nájsť novú nehnuteľnosť, ktorá vám vyhovuje zo všetkých stránok – či už v rámci dispozičného riešenia, alebo ceny? Toto je tiež jeden z prípadov, keď sa oplatí premýšľať nad rekonštrukciou lacnejšieho staršieho bytu. „Platí to najmä vtedy, ak sme technicky a stavebne zruční a vieme si časť prác napríklad urobiť sami. Výhoda je, že si interiér a priestor urobíme podľa vlastných predstáv, použijeme materiály, ktoré chceme, vyberieme si firmy a vytvoríme si domov. Keď si totiž už kupujeme niečo, čo je komplet hotové, často to nie je v súlade s našimi potrebami, aj keď je to nové. Ak nemáme v rodine niekoho, kto má estetický cit, je dobré sa poradiť s architektom,“ odporúča Jozef Futrikanič.

Pozor na technický stav

Pri rozhodovaní sa o kúpe staršej nehnuteľnosti treba brať do úvahy aj stav, v akom sa nehnuteľnosť nachádza. Vopred si premyslite, čo všetko chcete zrenovovať, a spravte si aj cenový odhad. Ak by ste mali do staršej 40- až 80-ročnej nehnuteľnosti investovať niekoľko desiatok tisíc eur iba z dôvodu veľkých technických nedostatkov (bez úpravy interiéru), rozmýšľajte radšej nad kúpou novostavby. Predídete tak situácii, že započítaním hodnoty rekonštrukcie sa byt dostane na cenu úplne novej nehnuteľnosti, ktorú si dokážete kúpiť hneď bez investovanej práce a nervov.

Cena nehnuteľnosti po rekonštrukcii narastie

Ak sa rozhodnete pre renováciu, zvyšujete tým aj hodnotu staršieho bytu. „Pri väčšej rekonštrukcii, teda napr. pri výmene kúpeľne, podláh, kuchyne, okien, rozvodov platí, že cena vám môže vzrásť až na úroveň cien porovnateľných novostavieb v danej lokalite. Rozdiel cien nových bytov a takto zrekonštruovaných môže byť len 10 % až 25 % v prospech novostavieb. To platí za predpokladu, že je o bývanie v danej lokalite záujem. Náklady na rekonštrukciu sa väčšinou premietnu v plnej miere v cene nehnuteľnosti a zvyčajne ju ešte zdvihnú o ďalších 15 % až 30 %.“


Dilema, ktorá trápi Slovákov: Oplatí sa rekonštruovať starý byt, či rovno kúpiť nový?

2272501
Getty Images

Náš tip: Keď chýbajú peniaze, pomôže úver

Či sa rozhodnete pre kúpu nového bývania, alebo rekonštrukciu staršieho bytu, kľúčovým bodom je pokryté financovanie. Ak nemáte dostatok peňazí na účte, môžete si zobrať hypotéku a v prípade renovácie si vybrať vhodnú pôžičku. „Na splnenie každej predstavy klienta o bývaní v ČSOB ponúkame rôzne možnosti riešenia financovania rekonštrukcie v závislosti od klientových požiadaviek. Na modernizáciu alebo zariadenie domácnosti napríklad v sume 10 000 € je vhodný spotrebný úver, ktorého výhodou je rýchle a jednoduché vybavenie s minimom potrebných dokladov. Spotrebný úver vie klient splatiť do 8 rokov.“

Máte pocit, že by vám táto suma zrejme nestačila, a chceli by ste investovať do bývania viac peňazí? V tom prípade sa môžete rozhodnúť pre špeciálny typ úveru. „Pri náročnejšej rekonštrukcii s výdavkami napríklad v hodnote 20 000 € odporúčame úver na rekonštrukciu od ČSOB Stavebnej sporiteľne. Klient si pri ňom môže zvoliť lehotu splatnosti až na 15 rokov bez založenia nehnuteľnosti a následne zdokladuje použité prostriedky,“ dodal na záver Jozef Futrikanič. A vám nezostáva iné, len sa rozhodnúť pre riešenie, ktoré vás naplní spokojnosťou.

Zistite viac o úvere na rekonštrukciu.


Dilema, ktorá trápi Slovákov: Oplatí sa rekonštruovať starý byt, či rovno kúpiť nový?

2272503
Getty Images

Tento článok sme pripravili v spolupráci s ČSOB.

Advertoriál

Kategória: Legislatíva a financovanie
Tagy: byty ČSOB rekonštrukcia bytu úvery
Zdieľať článok