Náš druhý domov – kancelária

22. 10. 2018 Zdieľať

Neobnáša vaša práca fyzickú činnosť? Tak potom patríte k prevažnej väčšine ľudí, ktorí pracujú v kancelárii. Ak je to tak, trávite v nej približne tretinu svojho dňa. A práve preto vám tiež možno záleží na tom, ako to na vašom pracovisku vyzerá. Môžete však ísť ešte ďalej – urobiť si z kancelárie priestor, kde vám bude naozaj dobre. Kde si aj oddýchnete, vaše zdravie nebude trpieť a budete sa tam cítiť ako doma.

Dôležitým rozhodnutím, hlavne na začiatku, je či uprednostníte open space alebo uzatvorené miestnosti a tiež, či zvolíte klimatizované priestory alebo nie. Napríklad, výskumy hovoria, že v spoločných otvorených miestnostiach sa stráca koncentrácia a všetko trvá o čosi dlhšie. Čo však, keď ľudia musia pracovať v tímoch?  Ako to vymyslieť, aby boli všetci spokojní, efektívni a práca dosahovala skvelé výsledky? Stačí rozdeliť priestory na zóny.


Náš druhý domov – kancelária

2276529

Zóny oddelia priestor a navodia pohodu

Už to nie je len o pracovnom stole, policiach a funkčnej stoličke. Dnes je úplne bežné, že väčšie firmy priestor rozdeľujú do samostatných častí – na miestnosti s rôznymi funkciami. „V rámci otvorených priestorov by nemala chýbať intímnejšia zóna napríklad na telefonovanie. S požiadavkou vytvoriť ju sa stretávame pomerne často. Hlavne klienti, ktorých práca obnáša časté telefonovanie, ocenia súkromie. Privítajú to aj ostatní kolegovia, ktorých telefonát nemusí vyrušovať a môžu sa bez rozptýlenia venovať tomu, čo potrebujú,“ hovorí architekt Martin Bujna zo štúdia ROOMFACTORY.

Inou, nie však menej dôležitou,  je miestnosť na nadväzovanie či utužovanie vzťahov medzi kolegami. Nezriedka je bodom, kde sa všetci stretnú kávovar umiestnený hoci aj na chodbe.  Avšak, útulná kuchynka s dostatkom miesta na sedenie, je najlepším riešením. Každý sa občas potrebuje zdvihnúť od pracovného stola, čo ocenia oči aj chrbtica. Ďalšou zónou je oddychová alebo relax zóna, kde nájdete pohodlné vaky, knihy, stolové hry, ale aj playstation.


Náš druhý domov – kancelária

2276531

Zodpovednosť ku zdraviu

Keďže v kancelárii najčastejšie sedíme a o problémoch s chrbticou počúvame dnes z každej strany, čoraz častejšie sa stretávame so záujmom o zdravé sedenie. „Trendy sú multifunkčné kancelárie, v ktorých je viacero možností na sedenie, ale aj výškovo-nastaviteľné stoly, aby sa pozície tela striedali. Vďaka nemu a správnej stoličke je možné striedať sedenie a státie a vyhnúť sa tak „klasickému“ 8 hodinovému posedu,“ hovorí architekt Martin Bujna. Pri kancelárskych stoličkách sa dbá o to, aby zodpovedali ergonómii tela, alebo rovno posilňovali chrbtové, či brušné svaly. To zabezpečí stolička s pohyblivým sedákom na pružine značky Spinalis. Tá udrží vaše telo v správnej polohe, s vystretým a podopretým chrbtom celý deň. 
 
Ak sa preto chystáte na nákup zariadenia, nezabúdajte, aká dôležitá je kancelárska stolička  a pracovný stôl.


Náš druhý domov – kancelária

2276533

Autentickosť aj pri výbere materiálov

Čo sa týka dizajnu, mal by byť v súčinnosti s identitou firmy. To znamená, že aj interiér by mal odrzkadľovať to, čo vie podnik svojim zákazníkom ponúknuť, mal by reprezentovať podobne ako oblečenie. Veľmi dôležité je preto byť autentický. Napríklad, reklamné agentúry preferujú farebné, kreatívne priestory, ktoré hneď napovedia, že vedia klientom ponúknuť nové myšlienky a nevšedné  nápady. Iné je to pri právnických kanceláriách, ktoré často využívajú čisté línie evokujúce usporiadanosť a organizovanosť. S tým súvisí aj výber materiálov. Používa sa masívne drevo, ekologický korok, meď či platina. Natrafiť môžete aj na betón, ktorý preferujú hlavne vyznávači industriálneho štýlu. Vyhýbať sa nemusíte ani výrazným farebným kombináciám, či uleteným dvojiciam ako koža a pletenina. Kreativite sa medze nekladú.

ZDROJ PR článok spoločnosti MEDEXO SK s.r.o.

Kategória: Nábytok
Tagy: kancelárska stolička kancelársky nábytok
Zdieľať článok