07. 01. 2011
Zdieľať

Načo vymýšľať nové druhy podláh, keď celé generácie boli spokojné s tými drevenými, kamennými alebo jednoducho udupali v chalupe hlinu a žilo sa? Pretože chceme pohodlie, teplo a čisto a nech je aj parádna! Nemáme čas na zložité upratovanie a chceme ju hneď a bez veľkej námahy...

Plávajúca laminátová

Možno už trochu pominul ošiaľ z výnimočnosti plávajúcich laminátových podláh, stále však patria pre svoju cenovú dostupnosť, jednoduchú inštaláciu a údržbu k najvyhľadávanejším. Niektoré z nich od pravých drevených podláh na prvý pohľad ani nerozoznáte. Laminát je ale o niečo tvrdší a chladnejší, kroky hlučnejšie. Ak však pri montáži nezabudnete na protihlukovú vrstvu, ktorá sa po stlačení zakaždým vráti do pôvodného tvaru, môže byť aj laminátová podlaha pomerne tichá.

Koberec môže tvoriť praktickú, nenápadnú súčasť interiéru alebo sa stať jeho neprehliadnuteľnou dominantou. Akokoľvek sú v móde podlahy prírodné alebo imitujúce prírodné materiály, túžime po textílii na podlahe aspoň v obývačke alebo v bezprostrednej blízkosti lôžka. Dokonca aj odporcovia kobercov a ochrancovia alergikov pripúšťajú, že koberec môže zadržiavať vírenie prachu v miestnosti a pri správnej údržbe prospieva domácim esteticky i protiprachovo. Pri výbere kobercov neraz popustíme uzdu fantázii a pre tých, ktorí sa vidia v interiéri s extravagantnými bytovými doplnkami, utkali z vlny z Mongolska a ozvláštnili kryštálmi Swarovski koberce Cini značky Luxor Style. (foto a výroba: Caroli Carpets, predaj: Interiérové štúdio Caroli)

 

Technológie pokročili a nám sa uľahčil spôsob ukladania laminátových parkiet na takzvaný suchý zámok. Ukladať ich môžete len na suchý, pevný a rovný podklad. Pri väčších nerovnostiach nestačí len niekoľko milimetrov hrubá podložka, ktorá v sebe spája tepelnoizolačné, zvukovoizolačné, dilatačné a iné vlastnosti dôležité z hľadiska dlhej životnosti podlahy, ale podklad sa musí vyrovnať samonivelizačnou vrstvou. Parkety bez lepenia do seba jednoducho zacvaknú. Po podlahe sa možno poprechádzať a nábytok sťahovať hneď po montáži.

Výtvarné dielo, ktoré dominuje tomuto interiéru, a škála prírodných farieb akoby si pýtali architektonicky čistú podlahu. V tomto prípade sa povrch laminátovej podlahy dôkladne zakamufloval do podoby betónových veľkorozmerových dlaždíc. Nezabudlo sa ani na tenkú drážku medzi jednotlivými dielmi podlahy. Vznikol tak pôsobivý štvorcový raster vhodný do priestranných obytných zón. (foto a predaj: Quick Step)

 

Ako ju položiť

Ceruzka, meter, kladivo (najlepšie gumené), príklepová doštička, pílka s jemnými zubami a dilatačné kliny sú určené pre toho, kto sa rozhodol pre inštaláciu plávajúcej podlahy. Medzi podklad a podlahu vždy treba položiť podložku a parotesnú fóliu. Podložka slúži na vyrovnanie miernych nerovností podkladovej vrstvy, predovšetkým však tlmí zvuky – či už tie, ktoré počujeme, keď chodíme po podlahe, alebo tie, čo počujú naši susedia. Ak je v byte či dome podlahové vykurovanie, je nevyhnutné zistiť, aký druh podložky je určený na takýto prípad. Podlaha vydrží dlho a vyzerá dobre len vtedy, ak je bezchybne uložená. Jednotlivé dosky sa môžu do seba zasúvať zo šikmej alebo horizontálnej polohy.

Voľakedy sme si zvykli na laminátovú klasiku v podobe svetlého dreva. Kto si vyberie do obytných priestorov tmavší odtieň, musí rátať s tým, že sa na nej viac zviditeľní prach. Miestnosť s tmavou podlahou potrebuje viac svetla a svetlý odtieň stien i nábytku. (foto a dizajn: Kosche)

 

Ak máte kvalitný zámok pri šikmej polohe (približne 15° uhol), stačí dosky otočiť smerom dole a zasunúť do seba. Horizontálne zasúvanie je vhodné najmä pod ťažko dostupné miesta v blízkosti dverných rámov alebo radiátorov. Tu už je potrebné zaklepnúť do seba jednotlivé dosky pomocou kladiva a príklepovej doštičky. Používajte len odporúčané nástroje, aby sa nestalo, že poškodíte podlahové panely. Dajte si tiež pozor, aby doplnky plávajúcej podlahy, ako napríklad soklové lišty, krytky radiátorových rúrok alebo okrajové, respektíve prechodové profily, boli z rovnakého materiálu a mali rovnaký odtieň ako celá podlaha.

TEXT: Marína Ungerová, odborná spolupráca Quick Step
ZDROJ: časopis môj dom JAGA GROUP, s.r.o.

Kategória: Podlaha, dlažba Stavba a rekonštrukcia
Tagy: podlaha
Zdieľať článok

Diskusia