Spálňa – miesto pokoja

14. 01. 2011
Zdieľať

Spálňa sa vo feng šuej považuje za jednu z najdôležitejších miestností v dome. Strávime v nej asi tretinu života, preto by sme si mali byť istí, že je to vhodné miesto na regeneráciu a relaxáciu.

Ako miesto pokoja by mala byť spálňa čo najďalej od hlavného vchodu a nemala by susediť s kúpeľňou alebo WC. Dobrá cirkulácia vzduchu, denné svetlo a jemné, upokojujúce farby sú v nej dôležité na dobrý tok energie čchi. Naopak, využívanie priestoru pod posteľou na odkladanie vecí, ukrývanie predmetov za dverami, vyzlečené odevy pohodené na podlahe alebo rozhádzaný šatník zachytávajú negatívnu energiu, ktorá môže brániť kvalitnému spánku a môže ovplyvniť zdravie, kariéru, vzťahy a celkovú pohodu.

Umiestnenie postele

Prvé, na čo by ste sa mali pri zariaďovaní spálne zamerať, je poloha postele vzhľadom na dvere. Základným pravidlom pri tom je, nikdy nemať nohy kolmo na dvere. Takéto usporiadanie sa nazýva pozícia smrti (v starovekej Číne ukladali nohami k dverám mŕtvych). V ideálnom prípade by posteľ mala byť uhlopriečne od vstupu do miestnosti. Takto umožníte energii voľne plynúť a z postele budete vidieť každého, kto vstúpi do spálne. Posteľ by mala byť zároveň umiestnená pri stene, a nie pod oknom. Ak je nevyhnutné dať ju k oknu, nechajte medzi posteľou a oknom medzeru dostatočnú na stoličku alebo stolík. Lôžko by tiež nemalo stáť medzi dvoma dverami alebo dverami a oknom – bolo by totiž priamo na „autostráde energie“, následkom čoho by mohli byť nespavosť, zlé sny a ranná vyčerpanosť, najmä ak posteľ stojí blízko dverí. Nápravu môžete dosiahnuť predelením miestnosti – pomôže stredne vysoká knižnica, paraván alebo záves, ktorý večer zatiahnete.

Poloha postele k oknu
Ak sa neviete vyhnúť umiestneniu postele v blízkosti okna, dodržiavajte tieto vzdialenosti:
•    okno orientované na juh až východ – 1m
•    okno orientované na sever až západ – 2m
•    okno s radiátorom – 1m
•    posteľ s baldachýnom – 1m

 

Vyhnite sa negatívnym polohám

Majstri feng šuej radia umiestniť posteľ hlavou k vašej priaznivej svetovej strane (pozri tabuľku GUA čísiel). V našich reálnych spálňach sa však často nedá usporiadať nábytok podľa osobného diagramu, preto je dôležité dodržať tieto odporúčania:

•    Posteľ by nemala stáť pod odkrytým trámom. Zóna nad posteľou by mala byť čo najmenej zaťažená – trámy, polica s knihami nad hlavou či ťažký luster môžu viesť k zdravotným alebo citovým problémom.
•    Posteľ by nemala byť umiestnená priamo pod schodmi (rizikové sú najmä chalupy a poschodové domy na malom pôdoryse).
•    Lôžko by nemalo byť nad garážou, bazénom ani kuchyňou.
•    Vyhýbajte sa posteliam s oceľovým rámom, elektrickým ohrievacím vankúšikom a podložkám a syntetickým materiálom. Posteľná bielizeň by mala byť z bavlny, ľanu alebo hodvábu.

Intimitu a pokojnú atmosféru v spálni vytvoríte mäkkým jinovým osvetlením. Tienidlo na lampe vám pomôže rozptýliť jasné svetlo žiarovky. (foto: Hülsta, predáva Merito, Christy)

 

Pravidlá pre ostatné zariadenie

Pri výbere ostatného zariadenia do spálne uprednostnite nábytok so zaoblenými hranami, prípadne prikryte ostré hrany látkou alebo uložte na roh skrinky popínavú rastlinu. Negatívna energia hrán, nasmerovaná na spiaceho, ruší prúdenie jeho energie čchi a môže vyvolať zdravotné problémy. Miestnosť zbytočne nepreplňte nábytkom. Ten by mal byť každopádne v svetlejších odtieňoch a nemal by stáť príliš blízko k posteli.

V spálni sa vyvarujte zrkadiel – často sú príčinou problémov so spánkom, pretože umocňujú rušivú energiu. Ak máte v spálni zrkadlo a nemôžete ho premiestniť, na noc ho zakrývajte. Rádiobudík či televízor môžu extrémne zaťažovať váš organizmus, podobne je to aj s ostatnou elektronikou – počítačom, faxom, rádiom či CD prehrávačom… Ak je to možné, nemajte ich v spálni, v nevyhnutných prípadoch ich aspoň umiestnite čo najďalej od postele.

Na kvalitu spánku vplýva aj farebnosť. Veľmi sýte a dynamické tóny (červená, žltá) môžu spiaceho príliš rozptyľovať a zhoršiť kvalitu spánku, preto radšej použite v spálni teplé pastelové odtiene.
Rastliny symbolizujú život a rozvoj, čím obohacujú naše prostredie. Tieto zelené pľúca, ktoré cez deň produkujú kyslík, sa v noci stávajú jeho konzumentmi, preto by v spálni nemalo byť priveľa rastlín.
Obrazy by mali podporovať partnerské spolužitie alebo smer, v ktorom ich umiestnite. Vyhýbajte sa pritom lesklým jangovým povrchom. Najvhodnejšie sú tapisérie, prípadne obrazy v rámoch bez skla alebo s antireflexným sklom.

Ak v dome, byte či záhrade bojujete s problémom, ktorý by ste chceli vyriešiť v duchu princípov feng šuej, napíšte nám do redakcie. Naša spolupracovníčka Radka Aľakšová vám na stránkach niektorého z ďalších čísel rada poradí.

Mgr. Radka Aľakšová
Feng shui Perfect Life
radka@fengshui-perfectlife.sk
www.fengshui-perfectlife.sk
0905 723 073

 

Zodpovedná redaktorka: Erika Kuhnová

Kategória: Bývanie Spálňa
Tagy: bývanie feng šuej spálňa šuej
Zdieľať článok

Diskusia