Päť sušičiek potravín v redakčnom teste

10. 11. 2018
Zdieľať

Koncentrovaná chuť, dlhá trvácnosť a úplne nová štruktúra – nech do sušičky potravín vložíte akékoľvek čerstvé suroviny, v priebehu niekoľkých hodín nadobro zmenia svoju podobu. Bez toho, aby ste museli nad nimi striehnuť, sušička sa postará, aby sa zázrak premeny vždy vydaril.

Čo by ste mali VEDIEŤ

1. Kapacita

Žiadna zo sušičiek nie je taká veľká, aby ste ju nedokázali naplniť. Ba stáva sa, že i ten najväčší model sa v sezónnom návale stane pritesným. Je možné pridávať ďalšie nové poschodia bez straty výkonu? Najviac vám napovie údaj o výkone ohrevného telesa. Čím viac wattov má, tým viac poschodí dokáže vďaka zabudovanému ventilátoru obslúžiť. S viac ako tuctom poschodí však nerátajte.

2. Rovnomernosť

Najsuchšie dolu, vlhké na najvyššom poschodí – to je situácia, s ktorou sa stretnete pri každej sušičke, ktorá má ohrev i ventiláciu zabudované v základni. Neznamená to však, že čosi je v neporiadku. Stačí, ak počas sušenia sitá medzi sebou párkrát vymeníte a želanú rovnomernosť dosiahnete. Na trhu však nájdete i modely, ktoré sú riešené šikovnejšie – majú bočný rozvod vzduchu.

3. Časovač

Ak zabudnete vypnúť sušičku naplnenú hubami, stojí vás to iba pár centov navyše za energiu. Ak však presušíte jabĺčka alebo slivky, máte potom kopu starostí, ako im prinavrátiť stratenú sviežosť, aby ste ich mohli s chuťou ujedať bez toho, aby museli skončiť v nákypoch, omáčkach alebo zákuskoch. Časovač automatického vypnutia je naozaj užitočná vec.
 

4. Hlučnosť

Výrobcovia sa priveľmi nezaťažujú tým, aby vás na výrobnom štítku informovali o hlučnosti sušičky. Hoci ide o jedny z najtichších kuchynských spotrebičov, rozdiel medzi najhlučnejšou a najtichšou sušičkou je priepastný. Je to podobné ako s ventilátormi – pri jednom dokážete hoci aj spať a iný vám bráni sústrediť sa pri počítači na písanie.

5. Priestor

Má každé poschodie výšku iba 2 centimetre alebo sa vám do sušičky podarí uložiť i väčšie porcie surovín ako tenko narezané plátky? Na niektorých modeloch nájdete poschodia s nastaviteľnou výškou, iné sušičky umožňujú vynechať mriežku na ktoromkoľvek z poschodí. Oceníte to napríklad pri bylinkách, ktoré môžete dostať dnu v objemnom zvitku.

6. Údržba

Hoci sa v sušičkách nehromadia pachy a vône, pri umývaní tácok by ste si mali dať záležať. Na plasty nepoužívajte umývačku riadu, pustite sa radšej do ručného umývania v kuchynskom dreze. Samostatnú pozornosť venujte štrbinám, drážkam a rozoberacím spojom. Čistenie hustých sít na krémy, dužinu a omáčky môže byť niekedy náročné.

7. Pohľad dnu

Je nepísaným štandardom, že sušičky sú priehľadné, aby ste mali priebeh sušenia ako na dlani. Nenechajte sa však zaskočiť modelmi, ktoré svojím spôsobom vybočujú z tohto štandardu. Vždy, keď budete zvedaví na sušenie, pustite sa aj do prehadzovania poschodí medzi sebou. Znamená to, že vždy otvoríte sušičku – i tú priehľadnú.

VIAC AKO LEN HUBY

Sušička je ako stroj času, a to hneď dvakrát. Všetko v nej schne rýchlejšie ako pod lúčmi slnka a čokoľvek vysušíte, akoby nadobro prestalo starnúť. Predstihnete skazu pri sušení húb nazbieraných v daždi, uniknete s prezretým ovocím vínnym muškám. Ba aj bylinky v plnom kvete vyschnú skôr, ako v ich hlávkach dozrejú prvé zo semienok. Znamená to, že pri sušení nie sú žiadne obmedzenia?
 
Vyskúšajte nasušiť domáce rezance do polievky, pustite sa do plátkov marinovaného hovädzieho mäsa, a ak naberiete dostatok odvahy, naložte na sitá i zvyšok rizota, cestovín s omáčkou, hoci aj varenú pohánku. Budete prekvapení, aký ľahký batôžok budete so sebou niesť na víkendové stanovanie. Sušené jedlá stačí zaliať horúcou vodou a chutia ako čerstvé.
 
Teplota
 
Rozsah teplôt neurčuje iba rýchlosť sušenia, ale aj to, ako si sušička poradí s mäsom, sladkým ovocím a hubami.
 
Kapacita
 
Tri poschodia alebo deväť? Malý kruh alebo veľký štvorec? Ak to so sušením myslíte vážne, kapacita je parameter, ktorý vás zaujíma najväčšmi.
 
Príslušenstvo
 
K niektorým modelom môžete dokúpiť kapacitu navyše, k iným viete pridať hustú sieťovinu na drobné suroviny a omáčky.
 
Materiál
 
Sušičky sú z plastu, pri ktorom vám nik nepovie, či vydrží päť rokov alebo tridsať. Myslite na to pri ich skladovaní.
 
Časovač
 
Ak vám na sušenie dohliadne časový automat, môžete sušičku naložiť a odísť na víkend preč. Sama sa vypne, aby ušetrila energiu.

Marcela testuje

Vône od výmyslu sveta a jemný bzukot motorov. Ak sa pustíte do zoznamovania so sušičkami, máte čo robiť, aby ste zladili svoje tempo s ich rytmom. Ovocie, zelenina, huby, bylinky, cestoviny, mäso, varené jedlá – zo všetkého uniká svieži život na počkanie.

TESTOVANÉ MODELY


Concept SO-1020 Gobi

Concept SO-1020 Gobi
www.my-concept.sk

Concept SO-1020 Gobi 

Ohrev: 245 W, 35 – 70 °C, mechanický termostat
 
Funkcie: poistka proti prehriatiu
 
Kapacita: 9 sít s priemerom 32 cm
 
AKO FUNGUJE: Ak hľadáte náhradu za svoju starú sušičku potravín, tento model by ste určite nemali prehliadnuť. Ide o dlhoročnú stálicu, ktorá na svojej popularite nič nestratila. S jednoduchým ovládaním a základným rozsahom teplôt vám poskytne štedrú kapacitu, ale aj rovnomerné tempo sušenia. Páči sa nám, že v balení nájdete až deväť sušiacich sít, na ktoré naukladáte bohatú porciu surovín. Nečakajte však „vychytávky“ moderných technológií – termostat je analógový, časovač chýba. Poteší vás však spoľahlivý a nie príliš hlučný ventilátor, ktorý znesiete aj v obytných priestoroch.
 
++++     47 €
www.my-concept.sk
 

Sencor SFD 851 GR

Sencor SFD 851 GR
Sencor

Sencor SFD 851 GR

Ohrev: 240 W, 35 – 70 °C, digitálny termostat
 
Funkcie: časovač, poistka proti prehriatiu
 
Kapacita: 5 sít s priemerom 25 cm
 
AKO FUNGUJE: Malá pri skladovaní, veľká pri sušení. Vďaka výškovo nastaviteľným sitám máte objem tejto sušičky vždy pod kontrolou. Keďže každé z poschodí možno vytiahnuť do výšky približne troch centimetrov, hravo dnu dostanete i štvrtinky jabĺčok a polovičky sliviek. V rýchlosti sušenia a tichosti prevádzky nejde o žiadneho rekordmana. Páči sa nám však digitálne ovládanie s časovačom, vďaka ktorému sa sušenie vypne i vtedy, keď ste v práci. Ak párkrát prehodíte sitá medzi sebou, sušenie bude rovnomerné, s dobrým pocitom, že o rok to pôjde rovnako jednoducho.
 
++++     30,90 €
www.sencor.sk
 
môjdom víťaz testu


ETA Vital Air 0302 90000

ETA Vital Air 0302 90000
ETA

ETA Vital Air 0302 90000

Ohrev: 630 W, 35 – 70 °C, digitálny
 
Funkcie: časovač, horizontálne sušenie, poistka proti prehriatiu
 
Kapacita: 9 sít s pôdorysom 29 × 36 cm
 
AKO FUNGUJE: Čo sa stane, ak dostane sušička formu škatule so zásuvkami, výkonný ohrev a horizontálne prúdenie vzduchu? Vznikne rýchlostný šprintér, ktorý dokáže usušiť suroviny takmer o polovicu rýchlejšie ako sušičky s tradičnou konštrukciou. Páči sa nám, že na každom poschodí prebieha sušenie rovnakým tempom – vzduch prúdi do každého zo sít samostatne. To zabraňuje miešaniu aróm a umožňuje sušiť bok po boku i veci, ktoré sa v inej sušičke neznesú. Pridajte k tomu intuitívne digitálne ovládanie a už musíte nájsť iba dostatok miesta na jej trvalé osadenie. Je ako malá rúra, ibaže na sušenie.
 
+++++     269 €
www.eta.cz

Gorenje FDK24 DW

Gorenje FDK24 DW
Gorenje

Gorenje FDK24 DW

Ohrev: 240 W, 35 – 70 °C, digitálny termostat
 
Funkcie: časovač, poistka proti prehriatiu
 
Kapacita: 5 sít s priemerom 31 cm
 
AKO FUNGUJE: Úplne tichý chod a poschodia s 5-centimetrovou, nastaviteľnou výškou – to sú dve devízy, pre ktoré by vás mohla táto sušička zaujať. Kapacitou sa pohybuje kdesi uprostred ponuky, nás však oslovila rýchlosť sušenia. Akoby mala znateľný náskok pred ostatnými modelmi s rovnakým príkonom a vnútorným objemom. Ak si radi pochutnáte na väčších rezoch ovocia, táto sušička má i na to, aby ste v nej usušili slivky tak, ako ich poznáte zo sušiarní – vláčne, plné chuti a s lesklou kožkou. Pri tomto modeli si dokážeme predstaviť aj niekoľko sít navyše bez toho, aby poklesol výkon.
 
++++     54,90 €
www.gorenje.sk

G21 Paradiso Cube

G21 Paradiso Cube
www.mall.sk

G21 Paradiso Cube

Ohrev: 350 W, 40 – 70 °C, elektronický termostat
 
Funkcie: časovač, poistka proti prehriatiu
 
Kapacita: 5 sít s pôdorysom 34 × 34 cm
 
AKO FUNGUJE: Ak nesušíte nadýchané zväzky byliniek či strapce plodov a záleží vám na kompaktnom vyhotovení a výkone, táto sušička by vás mohla zaujať. Má elektronické ovládanie, ľahko nastaviteľný časovač a ohrevné teleso, ktoré zo seba dokáže vydať viac tepla, než potrebuje štandardne dodávaná zostava sít. Ak chcete sušiť v chladných priestoroch mimo obydlia, tejto sušičke výkon určite nebude chýbať. Sitá sú pevné a húževnaté, chýba im však výška. Nám sa osvedčila pri sušení domácich cestovín, z ktorých dokáže vytiahnuť vlhkosť vo veľmi krátkom čase.
 
++++-     43,70 €
www.mall.sk
 

TIPY NA SUŠENIE

1 Len v suchej miestnosti dosiahne sušička maximálnu účinnosť. Zabudnite na vlhkú špajzu, komoru alebo prístrešok na dvore.
2 Nie každé sušenie si žiada, aby bola zostatková vlhkosť surovín 0 %. Ak sa v ovocí šťavy výrazne zahustia, stane sa trvácnym i bez premeny na tvrdú dužinu.
3 Vysoká teplota svedčí mäsu, ovocnému pyré a slivkám v záverečnej fáze sušenia. Nižšie teploty uchovajú viac chuti a arómy.
4 Nikdy nezapínajte sušičku s jediným poschodím. Malý uzavretý priestor by sa prehrieval, ponechajte jej aspoň polovicu kapacity prázdnych sít.

Hodnotenie

Svoje hodnotenie opierame o objektívne namerané hodnoty, ale aj subjektívne posúdenie kvality vyhotovenia a konštrukcie. Vždy však v pomere k nákupnej cene.

+++++   (päť)    
Výnimočný

Rozhodne víťaz vo svojej kategórii

++++     (štyri)    
Veľmi dobrý

Jeden z najlepších, aké si môžete vybrať. Venujte mu pozornosť.

+++      (tri)    
Dobrý

Urobí si svoju prácu a urobí ju dobre.

++      (dva)    
Podpriemerný
Niečo mu chýba, no pre niekoho to nemusí byť nevýhoda.

+      (jeden)    
Slabý

Asi omyl. Vyberajte veľmi opatrne. Na druhej strane, ľahko zjednáte zľavu.

TEXT MARCELA GIGELOVÁ
FOTO ARCHÍV VÝROBCOV
ZDROJ časopis Môj dom 10/2018
Kategória: Domáce spotrebiče
Zdieľať článok

Diskusia