Ako si vybrať ten správny kozub

14. 11. 2018
Zdieľať

Atmosféra, ktorú dokáže vytvoriť skutočný oheň je priam magická, navyše môže byť aj finančne výhodným a obnoviteľným zdrojom tepla. Mať v dome kozub alebo kozubové kachle je jednoducho dobrý nápad. Dôležité je však správne si vybrať.

Keďže v kozube či kozubových kachliach horí oheň a očakávame od nich istý komfort, ktorý si chceme užívať čo najdlhšie, rozhodovanie by sa určite nemalo zúžiť len na najnižšiu cenu. Správne rozhodnutie pritom závisí od viacerých faktorov, napríklad aj od toho, či je dom zateplený a utesnený. Ktoré vlastnosti a parametre zariadenia treba teda pri výbere zvážiť?
 
Typ kozuba alebo kozubových kachlí. Teplovzdušné kozuby majú obvykle vyšší tepelný výkon, hodia sa preto najmä do starších domov či na chalupy. Vykúrite nimi jednu miestnosť, s využitím rozvodov aj viacero. Zariadenia s teplovodným výmenníkom sa odporúčajú tam, kde nie je možné umiestniť kozub či kachle do centra stavby, prípadne dispozičné riešenie komplikuje distribúciu teplého vzduchu. Akumulačné kozuby sú vhodné najmä do súčasných nízkoenergetických domov, ktoré nepotrebujú vysoký tepelný výkon. Dokážu uvoľňovať teplo rovnomerne a nevytvárajú výrazné prúdenie vzduchu, výhodou je aj to, že teplo sálajú aj po vyhasnutí ohňa.
 
•​ Tepelný výkon musí zodpovedať typu stavby. Starší dom má väčšie straty tepla, preto potrebuje zariadenie s vyšším výkonom. Nový dom potrebuje čo najnižší výkon, aby nedochádzalo k prehrievaniu interiéru. Vhodný výkon sa stanoví na základe tepelných strát a objemu vykurovaného priestoru.
 
•​ Regulácia výkonu. Každý spotrebič musí mať reguláciu vzduchu, čím sa riadi jeho výkon. Množstvo tepla tak možno prispôsobiť aktuálnej potrebe. Kvalitný kozub by mal pritom fungovať správne aj pri nízkom výkone, keď sa do spaľovacej komory privádza menej vzduchu. Optimálne je, ak sa jedným ťahadlom dá regulovať primárny vzduch, potrebný pri rozkurovaní, aj sekundárny, potrebný po zohriatí ohniska. Pri jednej regulácii je pomer primárneho a sekundárneho vzduchu nastavený výrobcom, takže správne používanie výrobku je jednoduchšie.
 
•​ Akumulácia. Akumulačná hmota dokáže optimálne rozložiť teplo, ktoré sa produkuje pri spaľovaní. Na začiatku, keď je spotrebič chladný, bráni prehriatiu miestnosti, po vyhasnutí plameňa zas naďalej sála teplo. Tým, že sa tepelný výkon rozloží na dlhší čas, zníži sa tiež na prijateľnú úroveň. Navyše stačí priložiť len raz za 6 až 12 hodín.
 
•​ Účinnosť sa odzrkadľuje na spotrebe paliva, a teda aj na nákladoch na kúrenie. Ak počítame so životnosťou kozuba okolo 30 rokov, náklady na jeho prevádzku sú tou podstatnou položkou, investícia do kvalitnejšieho výrobku s vyššou účinnosťou sa teda určite vyplatí. 
 
•​ Emisie. Pri kozuboch a kozubových kachliach treba na ne dbať podobne ako pri autách. Mnoho štátov EÚ už obmedzuje používanie starých spotrebičov, ktoré nespĺňajú nové štandardy. Tlak na čistotu a ochranu ovzdušia rastie, preto je lepšie investovať do výrobku, ktorý už teraz spĺňa požiadavky, ktoré budú platné po roku 2022.
 
•​ Vzdialenosť od horľavých predmetov. Každý výrobok má určenú vzdialenosť od horľavých predmetov. Na to netreba zabúdať, najmä ak chcete kozub inštalovať do drevostavby.
 
•​ Napojenie na komín. Rôzne modely je možné napojiť na komín zvrchu alebo zozadu. Komín musí byť pritom vhodný pre konkrétny typ a výkon spotrebiča. Na napojenie výrobku s odlišným priemerom dymovodu existujú adaptéry.
 
•​ Napojenie na externý prívod vzduchu (CPV) je podmienkou v moderných, dobre utesnených domoch. Keďže vzduch sa do spaľovacej komory privádza z exteriéru (napríklad samostatným prieduchom v komíne), používanie kozuba či kachlí negatívne neovplyvňuje kvalitu vzduchu v miestnosti. Zariadenia s CPV sú obvykle vzduchotesné, takže ich možno nainštalovať aj do domov s riadeným vetraním a rekuperáciou. Taktiež nedochádza k vniknutiu spalín do interiéru, napríklad pri používaní digestora v kuchyni.
 
•​ Prikladanie. Kozub je možné si obstarať aj s dvomi dvierkami. Sú modely, ktoré umožňujú prikladanie z druhej miestnosti. 
 
•​ Veľkosť popolníka a manipulácia s ním. Keďže popolník treba pravidelne vysýpať, jeho veľkosť aj narábanie s ním by vás mali zaujímať už pri kúpe.
 
•​ Čistenie skla a ohniska. Pri výrobkoch s tzv. oplachom skla stačí čistiť dvierka raz za týždeň, pri kozubových vložkách s výsuvnými dvierkami však môže byť čistenie problematické.
 
•​ Údržba a servis. Pri výbere značky si treba overiť referencie, dostupnosť náhradných dielov aj zabezpečenie servisu.  Najdrahšou položkou sú väčšinou sklá na dvierkach (ohýbané sklo môže stáť až 600 €).
 
Dôležité je správne stanovenie výkonu. Predimenzované zariadenie s príliš vysokým výkonom nemôžete poriadne rozkúriť, aby nebolo v dome prihorúco, preto je neustále „priškrtené“. Pri obmedzenom prívode vzduchu kozuby a kachle dymia a dechtujú, čím sa viac zanáša komín a znečisťuje sklo. Poddimenzované zariadenie s príliš nízkym výkonom nestačí na vykúrenie priestoru. Neustále sa preto prekuruje, čo vedie k jeho poškodeniu.
 
V modernom dome by malo mať vykurovacie zariadenie primerane nízky tepelný výkon. Kým v starších, horšie izolovaných stavbách sa bežne používali spotrebiče s výkonom od 7 až do 15 kW, v dnešných novostavbách by ich nominálny výkon nemal prekročiť 5 kW.
 
Výkon kozuba možno zjednodušene určiť tak, že 1 kW stačí na vykúrenie 20 m3 priestoru.
 
Presný výpočet je zložitejší a zohľadňuje aj tepelné straty objektu a spôsob jeho využívania.
 
Akumulačné prvky uvoľňujú teplo vzniknuté pri horení postupne.
 
Tepelný výkon sa tak zníži jeho rozložením na dlhší čas a miestnosť sa nebude prehrievať.
 
Keďže ide o zložitú problematiku, určite je vhodné poradiť sa pri výbere kozuba s odborníkom – predídete tak nepríjemnostiam či škodám, ktoré môžu byť dôsledkom nesprávneho rozhodnutia.
 

ODPORÚČAME

Kozubové kachle


Kozubové kachle s kamenným obkladom sú vďaka centrálnemu prívodu externého vzduchu (CPV) a regulovateľnému výkonu 3,0 – 7,8 kW vhodné do súčasných nízkoenergetických domov, účinnosť 83,5 % ich radí do energetickej triedy A+. Elegantným prvkom je veľké zasklenie, ktoré neobmedzuje pohľad na oheň, predohrev sekundárneho vzduchu  pritom zaisťuje čisté sklo. Praktickým riešením je aj regulácia prívodu primárneho a sekundárneho vzduchu jedným ovládacím prvkom. www.romotop.sk

Romotop

Romotop ALEDO 02

 
Kozubové kachle s kamenným obkladom sú vďaka centrálnemu prívodu externého vzduchu (CPV) a regulovateľnému výkonu 3,0 – 7,8 kW vhodné do súčasných nízkoenergetických domov, účinnosť 83,5 % ich radí do energetickej triedy A+. Elegantným prvkom je veľké zasklenie, ktoré neobmedzuje pohľad na oheň, predohrev sekundárneho vzduchu  pritom zaisťuje čisté sklo. Praktickým riešením je aj regulácia prívodu primárneho a sekundárneho vzduchu jedným ovládacím prvkom. www.romotop.sk

Liatinové kozubové kachle s priestranným ohniskom a účinnosťou spaľovania 77,9 % patria do energetickej triedy A. Vysoký výkon 15 až 20 kW a príjemný rustikálny vzhľad ich predurčujú na použitie na chalupách a v starších domoch. Vykúria priestor s objemom asi 360 m3 a potešia pohľadom na oheň cez veľké dvierka. Sekundárny vzduch obmýva sklo dvierok, takže sa na nich neusádzajú nečistoty. Masívna liatina nemení tvar a vyžaruje teplo aj po tom, čo v kachliach vyhasne. www.mountfield.sk

Liatinové kozubové kachle s priestranným ohniskom a účinnosťou spaľovania 77,9 % patria do energetickej triedy A. Vysoký výkon 15 až 20 kW a príjemný rustikálny vzhľad ich predurčujú na použitie na chalupách a v starších domoch. Vykúria priestor s objemom asi 360 m3 a potešia pohľadom na oheň cez veľké dvierka. Sekundárny vzduch obmýva sklo dvierok, takže sa na nich neusádzajú nečistoty. Masívna liatina nemení tvar a vyžaruje teplo aj po tom, čo v kachliach vyhasne. www.mountfield.sk
Mountfield

Tena Termo s 

 
Liatinové kozubové kachle s priestranným ohniskom a účinnosťou spaľovania 77,9 % patria do energetickej triedy A. Vysoký výkon 15 až 20 kW a príjemný rustikálny vzhľad ich predurčujú na použitie na chalupách a v starších domoch. Vykúria priestor s objemom asi 360 m3 a potešia pohľadom na oheň cez veľké dvierka. Sekundárny vzduch obmýva sklo dvierok, takže sa na nich neusádzajú nečistoty. Masívna liatina nemení tvar a vyžaruje teplo aj po tom, čo v kachliach vyhasne. www.mountfield.sk
 
PRIPRAVILA: ERIKA KUHNOVÁ
FOTO: ARCHÍV FIRIEM
ODOBORNÁ SPOLUPRÁCA: ING. PETER LIČKO
ZDROJ: časopis Môj dom 10/2018
Kategória: Energia
Tagy: kachle kozub kozubové kachle
Zdieľať článok

Diskusia