Môj dom špeciál jeseň 2018 v predaji

16. 11. 2018
Zdieľať

O dobrom dome. Najťažšie je postaviť dobrý rodinný dom, hovorieva svetoznáma architektka českého pôvodu Eva Jiřičná. A myslí to vážne aj pri svojom podmaňujúcom úsmeve. Dobre fungujúci dom pre niekoľkých ľudí je architektovou vizitkou, ku ktorej si môže dopísať i pridanú hodnotu – a tou je estetický výraz. Pravda, na tejto ceste je množstvo nejasných zákutí, tajomných labyrintov náhlych nedorozumení, krkolomných riešení v záujme čo najlacnejšieho výsledku, ale občas aj fotografovanie sa s diplomom ocenenia pred fasádou rodinného chrámu či aspoň spokojný výdych – a máme to za sebou…

Skúsenejší vedia, že počas života v rodinnom dome staviate či rekonštruujete, alebo čosi „majstrujete“ stále, ale to je už iná téma. Jesenný špeciál časopisu Môj dom je najmä o tom, ako sa správne stavia rodinný dom, čo k tomu treba, ponúka tipy a inšpirácie od strechy až po podlahu, od kúpeľne až po spevnenú plochu okolo domu, ďalej exkluzívne návštevy v rodinných domoch, ale aj množstvo projektov rodinných domov v rôznych cenových hladinách. 176 strán čítania, ktoré sa v predlžujúcich večerných hodinách môžu stať spoľahlivým návodom na to, čo začnete robiť na jar. Samozrejme, postavíte si dobrý dom!

A na záver ešte rada od Evy Jiřičnej, ktorú dala aj jednej pani, ktorá sa jej vo verejnej diskusii opýtala, či má zmysel prestavovať starší dom. „Vydržať – všetko má cenu do čoho vložíte odhodlanie, lásku a zmysel pre humor,“ odpovedala Eva Jiřičná. „Niekedy sa naozaj zo strašného domu dá urobiť zaujímavý objekt. Pozerajte sa na svoj dom až bude svietiť slniečko, usmejte sa a snažte si predstaviť, čo by ste si priala. Je to možno naivná odpoveď, ale niekedy to pomôže nájsť novú cestu. Nesľubujem, že by tá cesta bola jednoduchá, flintu do žita by som však rozhodne nehádzala. Držím vám úprimne všetky palce a skúste to!“ Ja už len dodám, že sa pridávam k rade pani profesorky.

Ľudovít Petránsky 

kúpiť toto číslo


Môj dom špeciál jeseň 2018 v predaji

2293573

Z OBSAHU: 

Na návšteve v byte

■ Malý dom s veľkým srdcom: Tieto slová presne vystihujú neveľký rodinný domček, ktorý si majitelia sami navrhli aj zrealizovali.
■ Šik bývanie na Kolibe: Už pri prvom stretnutí s majiteľkou holobytu v novostavbe bolo zrejmé, že výsledkom by mal byť interiér s osobitým charakterom a dynamikou.

Projekty rodinných domov

■ 70 riešení rodinných domov od 18 architektonických ateliérov
■ Kompletný prehľad projektov: Rozdelenie podľa cenových kategórií – Economy, Classic, Extra
■ Economy: 10 projektov rodinných domov do 90 000 €
■ Classic: 37 projektov rodinných domov od 90 000 do 160 000 €
■ Extra: 23 projektov rodinných domov nad 160 000 €

Lexikón staviteľa

■ 5 tipov, ako ušetriť pri stavbe domu: Stavba domu je obvykle životná investícia a stavať tak, aby ste zbytočne nepreplatili, je rozumný cieľ.
■ Čo sa skrýva pod pojmom hrubá stavba? Hrubá stavba môže mať viacero podôb, nie je normou vymedzená.
■ Aké základy pod rodinný dom? Každá stavba musí byť pevne spojená so zemou.
■ Ideálna strecha pre moderný rodinný dom: Architekti ju nazývajú piatou fasádou, vzhľad domu totiž ovplyvňuje nemenej významne ako jeho priečelie.
■ Štýlovo aj zvonku: Nielen interiér, ale aj fasáda domu je akousi vizitkou majiteľa.
■ Zvoľte si vhodný materiál: Pri výbere nových okien berte do úvahy okrem financií aj tepelnoizolačné parametre, životnosť či spôsob údržby.
■ Vyberáme bezpečnostné dvere: Je vaša domácnosť a majetok za vašimi dverami naozaj v bezpečí?
■ Ako si vybrať správnu podlahu? Podlaha ovplyvňuje vzhľad a atmosféru celej miestnosti, pričom musí odolávať každodennému zaťaženiu.
■ Aké podlahové vykurovanie zvoliť? Znásobiť dojem z teplej podlahy možno komfortným podlahovým vykurovaním.
■ Čo je výhodnejšie? Kondenzačný kotol alebo tepelné čerpadlo?
■ Teplo, teplejšie… Ak plánujete kozub, kachle alebo pec, ktoré majú mať nielen estetickú funkciu, ale budú slúžiť aj na vykurovanie, mali by ste si zodpovedať viacero praktických otázok.
■ Dôležité je pripraviť si priestor: Keď premýšľate o novej kúpeľni, predstavujete si väčšinou krajšie obkladačky, väčšiu vaňu, praktickejšie umývadlo…
■ 7 krokov k dokonalým stenám: Chystáte sa v lete vymaľovať? Aj začiatočník, ktorý dodrží týchto 7 pravidiel, môže dosiahnuť bezchybný výsledok.
■ Ako na spevnené plochy: Záhrada je predovšetkým o zeleni, ale aby ste mohli po nej chodiť a odpočívať bez zašpinenia si topánok, sú potrebné chodníčky alebo menšie terasy.


Môj dom špeciál jeseň 2018 v predaji

2293565


Môj dom špeciál jeseň 2018 v predaji

2293567


Môj dom špeciál jeseň 2018 v predaji

2293569


Môj dom špeciál jeseň 2018 v predaji

2293571


Môj dom špeciál jeseň 2018 v predaji

2293575

kúpiť toto číslo

Kategória: Aktuality
Zdieľať článok

Diskusia