Kreatívna elegancia industriálneho štýlu

20. 11. 2018 Zdieľať

Industriálny štýl bývania sa stáva čoraz populárnejším nielen v moderných domácnostiach, ale aj v baroch, reštauráciách a komerčných priestoroch. Medzi jeho fanúšikov patrí mladá generácia, úspešní biznismeni, ale i architekti, ktorí sa radi pasujú s dizajnom opustených budov a starých tovární. Industriálny štýl totiž nie je len originálny, ale najmä nadčasový.

Industriálny štýl vznikol náhodou, keď sa staré továrne začali rekonštruovať a využívať ako obytné priestory pre loftové byty, domy, či umelecké ateliéri. Vďaka tomu, že sa zachoval pôvodný ráz budov, vznikol úplne nový koncept bývania. Pre industriálny štýl sú charakteristické decentné tvary a čistý farebný koncept s rovnými líniami. 

Dôležitá je rovnováha. Chladné farebné odtiene sa navzájom dopĺňajú s teplými, pričom nesmieme zabudnúť na správnu kombináciu rôznych textúr a tvarov. Hoci sa na prvý pohľad zdá, že jednotlivé predmety k sebe nepatria, výborne si rozumejú. 


Kreatívna elegancia industriálneho štýlu

2295095
Hornbach

Všetko sa dá kombinovať

Staré drevené podklady môžete použiť ako podlahu, na steny, vytvoriť si z nich okenice alebo dokonca kuchynský nábytok. Ak túžite po niečom chladnejšom, žiadaným produktom sa stali podlahy z neopracovaného betónu. Už tradičným prvkom industriálnych bytov sú steny obložené pálenými tehlami. Hnedé a červené pálené tehly sa väčšinou osadzujú do stien v kuchyni alebo v okolí krbu. Okrem štýlového vzhľadu sa vyznačujú aj odolnosť a veľmi dlhou odolnosťou. 

Charakteristickými rysmi pre štýl Cool & Creative, ktorý predstavuje Hornbach, ak ktorý je jednoducho frontálnym útokom industriálneho štýlu, sú priame línie, betónový vzhľad a modrá farba. Tento trend v kombinácii s nutnou dávkou textilu, dreva a kreativity spôsobí, sa aj pri veľkej dávke chladu sa budete cítiť  príjemne. Interiér dopĺňajú veľké vankúše, silné prikrývky a drevené obklady, ktoré sa šplhajú po stenách. 


Kreatívna elegancia industriálneho štýlu

2295099
Hornbach

Koncept bývania Cool & Creative kombinuje klasické materiály ako kov, drevo s modernými materiálmi. Pri výbere nábytku sa medze nekladú – nábytok z trubkovej ocele, plechové šatňové skrine, sklenené stoly či minimalistický dizajn, to všetko je industriál. Naopak drevený nábytok by mal mať drsné vyrezávanie, dobový nádych a pokojne môže obsahovať aj viditeľné klince, železo, sklo alebo kus lodného lana. Do obývačky sa výrazne hodí kožený nábytok. Koža poskytne miestnosti jemnosť a spolu s drevom a teplými farbami ako je hnedá, béžová či červená, prináša do veľkých, otvorených priestorov teplo a útulnosť. 
 
Unikátnym podpisom industriálneho štýlu sú priznané potrubia. Zatiaľ čo iné štýly ich schovávajúv stenách, industriálny ich povýšil na bytový doplnok. Potrubia odkryté v kúpeľniach, pri strope v kuchyni alebo použité ako súčasť nábytku. Spravte si lampu zo starého potrubia alebo ho namaľujte a použite ako vešiak na stene. Uplatnenie nájdu aj rôzne plechové doplnky, hrdzavé plechovky, staré tabule či nadrozmerné súčiastky. Čím väčšie, tým lepšie. Aby však interiér nepôsobil príliš studeno a neosobne, zútulnite ho mäkkými akcentami a doplnkami. Ideálnym doplnkom sú veľké vankúše, mäkké koberce i teplé deky.


Kreatívna elegancia industriálneho štýlu

2295103
Hornbach

Industriálny interiér je tiež charakteristický veľkými oknami, cez ktoré prúdi prírodné svetlo. Preto pri výbere lámp siahnite radšej po menších dizajnových kúskoch. Lampy nemusia byť výhradne továrenského typu. Mnohé moderné lampy a lustre, či už kovové alebo so vzhľadom ocele a medi, vytvoria žiadaný efekt. Ak túžite po unikátnejších kúskoch, skúste svietidlá vyrobené zo starých reflektorov, misiek, kuchynských pomôcok, dreva alebo skla. Klasickým príkladom industriálneho osvetlenia sú malé lampy visiace z potrubia na strope a veľké žiarovky s množstvom káblov. Doplňte ich dekoráciami z porcelánu či brúseného skla.

Viac informácií na: www.hornbach.sk 

Zdroj: PR článok spoločnosti Hornbach

Kategória: Dekor Doplnky
Zdieľať článok