Praktické príklady vetrania s rekuperáciou: 2. časť – bungalov

26. 11. 2018 Zdieľať

Dôležitosť častej a správnej výmeny vzduchu v miestnostiach je dnes nesporná. Mnohé výskumy už dokázali, že nevetrané prostredie má priamy vplyv na koncentráciu, efektivitu práce i na celkový zdravotný stav.

So systémom komfortného vetrania môžu okná zostať zatvorené a priestory budú aj tak nepretržite zásobované čerstvým čistým vzduchom, zároveň sa bude znižovať obsah CO2. Tým sa podporuje pohoda, dobrý spánok, schopnosť sústrediť sa a výkonnosť. Užívatelia domu ocenia aj jemné filtre, zachytávajúce prach a peľové častice. Spätným získavaním tepla navyše ušetria tepelnú energiu, ktorá sa stráca pri vetraní cez okno.
 
Zehnder predstavuje technologickú a dizajnovú špičku v oblasti riadeného vetrania s rekuperácoiu tepla. Desaťročia skúseností s vývojom a výrobou, ako aj nespočetné množstvo inštalovaných vetracích systémov svedčia o vysokej kvalite, spoľahlivosti a funkčnosti systémov komfortného vetrania Zehnder. Všetko to ešte podčiarkuje možnosť získať predĺženú 5-ročnú záruku, a to bez navýšenia ceny.

Séria článkov na tému vetrania s rekuperáciou

Pripravili sme si pre vás päť praktických príkladov systémov vetrania, ktoré ilustrujú riešenia v rôzne veľkých objektoch s najčastejšie inštalovanými vetracími jednotkami a systémami rozvodov vzduchu v ČR a na Slovensku. S akými konkrétnymi príkladmi sa dôkladne zoznámite? 
 
1. praktický príklad vetrania s rekuperáciou v rodinnom dome,
 
2. praktický príklad vetrania s rekuperáciou v bungalove,
 
3. praktický príklad vetrania s rekuperáciou v novostavbe bytu,
 
4. praktický príklad vetrania s rekuperáciou pri rekonštrukcii bytu,
 
5. praktický príklad vetrania s rekuperáciou pri rekonštrukcii bytu s decentralizovanými jednotkami.
 

Príklad č. 2: bungalov

Tentokrát vám do detailov predstavíme systém vetrania s rekuperáciou v priemerne veľkom bungalove. 
 
Typ objektu: bungalov, 160 m2, novostavba
Vetracia jednotka: Zehnder ComfoD 350
Umiestnenie jednotky: technická miestnosť
Rozvody vzduchu: guľaté vetracie rúrky Zehnder ComfoTube 90
Inštalácia rozvodov: v stropnom podhľade

Opis návrhu

Bungalov, 160 m2, novostavba. Vetracia jednotka je umiestnená v malej technickej miestnosti hneď vedľa kuchyne. Jej tichý chod a za jednotkou umiestnené akustické tlmiče s rozdeľovačom vylučujú obťažovanie obyvateľov domu hlučnosťou. Aby bola dodávka množstva vzduchu do každej miestnosti ideálna, použili sa guľaté vetracie rúrky s priemerom 90 mm, vyznačujúce sa nízkou tlakovou stratou. Sú vedené v stropnom podhľade (možno ich viesť aj po strope na povale, ale musia byť perfektne zaizolované). „Hviezdicovitý“ systém rozvodov vzduchu so samostatným potrubím do každej miestnosti umožňuje presné vyregulovanie množstva vzduchu a zabraňuje šíreniu hluku rozvodom (tzv. presluchom medzi miestnosťami). Tiché prúdenie vzduchu do miestnosti bez prievanu zaisťujú nové tvarovo decentné ventily Luna.

Pôdorys s vedením rozvodov vzduchu

Pôdorys s vedením rozvodov vzduchu
Zehnder Group Czech Republic

Komfortná vetracia jednotka Zehnder ComfoD 350

Pre tento projekt bola zvolená výkonná jednotka so skvelým pomerom cena/výkon. Zariadenie ComfoD 350 bolo vyvinuté na aplikáciu vyváženého vetrania s rekuperáciou tepla v rodinných domoch, možno ho ale použiť i v ďalších menších objektoch (napr. kancelárie, športové zariadenia). Pri štandardnej aplikácii systém obvykle využíva odpadový vzduch v kuchyni, kúpeľni, komore a na WC. Čerstvý vonkajší vzduch sa dodáva do obytných priestorov, to sú najčastejšie obývačky, pracovne a spálne. Vstavaný výmenník tepla spätne využíva tepelnú energiu odvádzaného vzduchu – predtým, než je dopravený do okolitého prostredia, sa energia odovzdá privádzanému čerstvému vzduchu, a tým sa zaistí komfortné vetranie s rekuperáciou tepla.

Komfortná vetracia jednotka Zehnder ComfoD 350

2296707
Zehnder Group Czech Republic


Komfortná vetracia jednotka Zehnder ComfoD 350

Účinnosť rekuperácie dosahuje až 95 %, max. prietok vzduchu 370 m3/h. Energetická účinnosť je 0,29 W/m3/h. Jednotka má automatickú protimrazovú ochranu – automatické monitorovanie mrazu dočasne zníži prívod studeného vzduchu spomalením ventilátora prívodu. Dochádza tak k podtlakovému nastaveniu systému, tento chod nesmie byť v prevádzke, ak je objekt vykurovaný otvoreným ohňom (kozub, kachle). Protimrazová ochrana sa riadi vonkajšou teplotou, teplotou výtlaku a časom. Letný bypass slúži na odklonenie odvádzaného vzduchu pozdĺž výmenníka tepla počas leta, keď sa očakávajú vyššie teploty. Komfortná teplota je plynulo nastaviteľná. Obtekanie je automaticky riadené na základe nastavenej komfortnej teploty a otvára alebo zatvára sa na základe rozdielu medzi vnútornou a vonkajšou teplotou. Prostredníctvom bypassovej prevádzky možno v lete vetrať dom priamo chladnejším nočným vzduchom. Zehnder ComfoD 350 sa jednoducho ovláda pomocou trojstupňového ovládača. 

Akustický tlmič s rozdeľovačom Zehnder ComfoWell

2296701
Zehnder Group Czech Republic


Akustický tlmič s rozdeľovačom Zehnder ComfoWell

Dôraz na akustický komfort

Tichý chod s vysokovýkonnými EC ventilátormi umožňuje inštaláciu jednotky Zehnder ComfoD 350 aj v domoch s menšou a priemernou rozlohou. Akustický tlmič s rozdeľovačom Zehnder ComfoWell je modulárny systém na ľahkú a priestorovo nenáročnú montáž. Skladá sa z tlmiča hluku, ku ktorému je pripojená koncová a montážna doska s funkciou rozdeľovača alebo tiež jemný filter F9 či uhlíkový filter. Ide o jediný čistiteľný tlmič na trhu, umožňuje prístup na vyčistenie celého systému. Zabraňuje tzv. presluchu medzi miestnosťami a tlmí zvuk jednotky.

Vetracia rúrka ComfoTube 90

2296703
Zehnder Group Czech Republic


Vetracia rúrka ComfoTube 90

Dokonalá hygiena, ľahká inštalácia

Sofistikovanú jednotku v systéme dopĺňa séria hygienických rozvodov ComfoTube 90 – jedine kombináciou kvalitnej vetracej jednotky a hygienických zdravotne neškodných rozvodov vzduchu prinesie investícia do systému vetrania očakávané prednosti. 
 
Vetracia rúrka ComfoTube 90 (k dispozícii aj s priemerom 75 mm) je vyrobená zo zdravotne neškodného plastu (antibakteriálny, antistatický). Jej patentovaný hladký vnútorný povrch s označením Clinside výrazne obmedzuje usadzovanie prachu a umožňuje jednoduché čistenie. Vďaka tomu, že rúrky ComfoTube majú 3- až 4-krát väčšiu ohybnosť než bežné rúrky, znižuje sa čas i cena inštalácie. Polovičné tlakové straty umožňujú tichší chod – ten je pre takéto zariadenia všeobecne mimoriadne dôležitý. 

Kryt vývodu vzduchu TVA-P

2296699
Zehnder Group Czech Republic


Kryt vývodu vzduchu TVA-P

Odborníci navyše ocenia výnimočne rýchlu a intuitívnu inštaláciu. Kryt vývodu vzduchu TVA-P bol navrhnutý v snahe obmedziť vznik prípadných netesností pri inštalácii. Zehnder TVA-P umožňuje ľahkú inštaláciu vďaka integrovaným pätkám. Pevné a dokonale tesné spojenie s vetracou rúrkou s priemerom 75 alebo 90 mm je zaistené pomocou O-krúžkov a fixačných spôn. Dodávajú sa vrátane krytov zabraňujúcich vnikaniu nečistôt počas inštalácie.
 
(Na vetracie jednotky Zehnder možno teraz navyše získať predĺženú záruku 5 rokov, viac na www.zehnder.cz/plus_zaruka_5.)
 
V prípade akýchkoľvek otázok k návrhu vetrania alebo žiadosti o individuálny návrh konceptu komfortného vetrania sme vám s radosťou k dispozícii:
M +420 735 174 074, M +421 948 150 818, info@zehnder.sk
 
Celý katalóg s praktickými príkladmi návrhov vetrania v slovenčine si môžete stiahnuť tu.
 
ZDROJ: PR článek společnosti Zehnder Group Czech Republic s.r.o.
Kategória: Technológie
Tagy: bungalov rekuperácia vzduchu vetranie s rekuperáciou
Zdieľať článok