Aké základy dať pod rodinný dom?

23. 11. 2018
Zdieľať

Každá stavba musí byť pevne spojená so zemou, preto treba zohľadniť špecifické danosti prostredia, v ktorom bude stáť. K základom pristupujte s filozofiou, že držia celý dom a spolu s nosnými stenami sú len veľmi ťažko následne opraviteľné.

Tvar základových konštrukcií závisí od statického návrhu stavby vzhľadom na geologické pomery, od tvaru terénu a od toho, či je dom podpivničený alebo nie.
 
Vhodné je, ak je súčasťou projektu domu aj geologický prieskum, i keď ho stavebný zákon neprikazuje a stavebné úrady zvyčajne nepožadujú. 

Nepodceňujte prieskum podložia

Skôr ako sa pustíte do budovania základov, mali by ste si zistiť maximum informácií o pozemku. Ak nie sú známe vlastnosti a zloženie podložia, nie je možné, aby statik správne navrhol základovú konštrukciu. Druh zeminy a jej únosnosť majú vplyv na veľkosť základov, hĺbka spodnej vody a jej agresívne pôsobenie na základy ovplyvnia spôsob zakladania. Statik síce nadimenzuje základy aj bez prieskumu na predpokladanú únosnosť zeminy, ale sú väčšinou predimenzované, možno v skutočnosti postačí menej betónu. Môže sa stať aj to, že po vykopaní základov budete musieť zmeniť spôsob zakladania. Napríklad, vo veľmi štrkovitej a sypkej pôde sa nebudú dať vykopať plánované základové pásy, čo je najbežnejší spôsob zakladania rodinných domov, ale bude potrebná základová doska.

Inžinierskogeologický prieskum je nevyhnutný, ak ste sa rozhodli stavať v rizikovom území – tam, kde sú zosuvy pôdy, močiarne usadeniny, umelé navážky, oblasti s výskytom záplav a poddolovania. O takýchto problematických zónach by ste mali dostať informáciu na stavebnom úrade. Tam by mali mať k dispozícii inžiniersko-geologické mapy a v nich sú znázornené všetky dôležité zložky prírodného prostredia konkrétneho územia a s nimi spojená rizikovosť. 
 
Ak sa obávate sumy za geologický prieskum veľkými vrtnými súpravami a mechanizmami, pre rodinné domy existuje finančne aj technicky menej náročná metóda pomocou ručných prenosných prístrojov a malej sondy, ktorá sa dá kladivom zahĺbiť 2 alebo 3 m. Stojí od 600 eur.
 

Klimatická oblasť je pri zakladaní dôležitá. V závislosti od nej je nutné zakladať v hĺbke minimálne 80 až 160 cm pod terénom, a to z dôvodu premŕzania a objemových zmien zemín.

Klimatická oblasť je pri zakladaní dôležitá. V závislosti od nej je nutné zakladať v hĺbke minimálne 80 až 160 cm pod terénom, a to z dôvodu premŕzania a objemových zmien zemín. (FOTO ABAUDOMY.SK)
ABAUDOMY.SK


Klimatická oblasť je pri zakladaní dôležitá. V závislosti od nej je nutné zakladať v hĺbke minimálne 80 až 160 cm pod terénom, a to z dôvodu premŕzania a objemových zmien zemín.

Základové pásy

Najjednoduchšie a najrýchlejšie je budovanie základových pásov. Musia byť pod každou nosnou stenou, nástupným stupňom schodiska, komínom a pod priečkami hrubými od 150 mm. Ich šírku navrhne statik na základe únosnosti podložia, zvyčajne vychádza z hrúbky muriva, ku ktorej sa pripočíta 100 až 150 mm na obe strany. Donedávna bolo bežné betónovať základy z monolitického betónu, dnes sa budujú pomocou prefabrikovaných debniacich tvárnic. 
 
Ukladajú sa do 20 – 30 cm hrubého betónového podkladu, širokého podľa statického návrhu, aby sa zachovala roznášania plocha. Podľa projektu sa tvárnice vystužia a zalejú betónom. Pri použití takýchto tvárnic, ktoré sa vyrábajú v rôznej hrúbke, odpadá montáž debnenia. Usporí sa aj betón a základy vytvoríte okamžite, nie je potrebné čakať na stvrdnutie betónu a následné oddebňovanie. Ešte pred betonážou je vhodné urobiť štrkové lôžko v hrúbke 15 – 20 cm na odvedenie vody, ktorá sa dostane pod základy. Na ich betonáž sa zvykne používať betón triedy B 15, čo je pomerne nízka trieda.
 
Od triedy betónu, teda jeho požadovanej kvality, závisí pomer jednotlivých zložiek betónu. Pri svojpomocnej výstavbe sa betón pripravuje najčastejšie priamo na stavbe v miešačke. Síce si tým zlacníte výstavbu, ale nie je isté, že dodržíte požadovanú triedu betónu. Navyše je to prácne a predlžuje sa čas výstavby. Ak si objednáte betón z betonárky, privezú vám ho v domiešavači, kvalitný a dobre premiešaný. Takýto postup vyjde drahšie, ale urýchli výstavbu. Základy je možné vybetónovať aj v priebehu jedného dňa.

Základová doska

Tam, kde je podložie menej únosné, podľa statických výpočtov vychádzajú veľmi široké základové pásy alebo je vyššia hladina spodnej vody, treba budovať základovú dosku zo železobetónu. Jej hrúbku navrhne statik výpočtom a môže byť od 600 až do 1 200 mm. Doskové zakladanie zvolí projektant aj v prípade, že pod rôznymi časťami domu sú rozdielne zeminy. Zabráni sa tak nerovnomernému sadaniu stavby. Je to finančne náročnejšie, cena tvorí nezanedbateľnú časť rozpočtu. Kým vybetónovať základové pásy nie je problém ani pri svojpomocnej výstavbe, spraviť rovno a precízne základovú dosku chce naozaj prax a skutočného majstra.
 
Pri málo únosnej pôde, alebo ak je spodná voda v úrovni základov, uplatňujú sa hlbinné základy. Napríklad, dom pri jazere alebo v záplavovej oblasti je vhodné založiť na pilótach z betónu, ocele či železobetónu. Na ich hlavice sa potom ukladajú základy.
 

Vo svahovitom teréne je nevyhnutné odvodniť svah a zabezpečiť ho proti zosuvu pôdy.

Vo svahovitom teréne je nevyhnutné odvodniť svah a zabezpečiť ho proti zosuvu pôdy.
DKSTAVBY.SK

Konštrukčné zásady základov 

•​ Dostatočná nosnosť počas roka – v mrazoch a pri jarnom topení snehu.
 
•​ Budovanie v nezamŕzajúcej hĺbke – viac ako 1 m pod povrchom.
 
Zabezpečiť, aby pod základom nevzlínala voda do konštrukcie stavby.

Dobrá rada

Pri betónovaní základov nezabudnite na prechody sietí základmi a na uloženie uzemňovacieho pásu na bleskozvod!
 

Čo zahŕňa stavanie základov domu

Príprava – nepodceňte prípadný geologický prieskum.
 
Výkop pásov, vloženie armatúry, ak treba, vloženie priechodov na siete a betónovanie.
 
Vytiahnutie základových pásov po obvode a pod nosnými stenami do výšky, ideálne pomocou betónových tvárnic. 
 
Vyvedenie sietí pod základmi smerom von nad budúcu základovú dosku ako aj mimo základov do zeme na napojenie zvonka.
 
Vyplnenie miesta vo vnútri základov, najlepšie zeminou a navrch štrkom.
 
Vybetónovanie základovej dosky vrátane jej vystuženia z kari sietí.
 
PRIPRAVILA: ADELA MOTYKOVÁ 
FOTO: ARCHÍV FIRIEM
ZDROJ: časopis Môj dom
Kategória: Materiály
Tagy: hrubá stavba základy domu
Zdieľať článok

Diskusia