Krok za krokom: Ako si naplánovať kuchyňu

04. 12. 2018
Zdieľať

Výber novej kuchyne je jedným z najzaujímavejších projektov pri rekonštrukcii domu alebo bytu. Či už plánujete budovať novú kuchyňu, prípadne prerábate staršiu, dobre zvážte, čo od nej očakávate.

Posúďte všetky svoje potreby

Rozhliadnite sa okolo svojej existujúcej kuchyne a urobte si zoznam všetkých vecí, ktoré sa vám páčia a ktoré, naopak, nie. Zamyslite sa, čo funguje, čo by mohlo byť lepšie a bez čoho sa bez problémov zaobídete. Môže ísť o čokoľvek – od farby skriniek až po typy spotrebičov. Tento zoznam vám pomôže zamerať sa na zachovanie alebo zlepšenie konkrétnych prvkov vašej novej vysnívanej kuchyne.

 

Každý pracuje svojím spôsobom a každá osoba má iný zoznam priorít, preto je dôležité, aby ste sa už na samom začiatku plánovania kuchyne uistili, že vaša kuchyňa bude prispôsobená špecifickým potrebám vás a vašej rodiny. Tie nezabudnite pri plánovaní kuchyne zohľadniť. Ušetrí vám to nielen veľa času, ale aj problémov.


Krok za krokom: Ako si naplánovať kuchyňu

2304325
isifa/shutterstock

Ako využijete priestor?

Popremýšľajte nad tým, či je kuchynský priestor dostatočný a či nie je potrebné ho otvoriť alebo rozšíriť. V súčasnosti jedna z najbežnejších stavebných prác zahŕňa práve odstránenie steny medzi kuchyňou a jedálňou. Je to odraz spôsobu dnešného moderného života. Položte si preto aj vy zopár otázok o tom, ako chcete priestor použiť. Potrebujete praktické miesto na prípravu jedál alebo snívate o multifunkčnej zóne, ktorá bude slúžiť aj na posedenie s rodinou či priateľmi? Súčasným trendom sú viacúčelové kuchyne, v ktorých sa spoločne varí, zabáva alebo pomáha deťom s domácimi úlohami. Takéto riešenie však nevyhovuje každému, preto sa aj vy v dostatočnom predstihu rozhodnite, ako má váš nový priestor vyzerať.


Krok za krokom: Ako si naplánovať kuchyňu

2304327
isifa/shutterstock

Základom je pracovný trojuholník

Bez ohľadu na vaše predstavy o usporiadaní kuchyne existujú niektoré kľúčové pravidlá, ktoré by mali byť súčasťou každého plánu. Základným pravidlom je vytvorenie „pracovného trojuholníka“, trojbodového princípu na umiestnenie drezu, sporáka s rúrou a chladničky, ktorý zabezpečí, že najpoužívanejšie oblasti kuchyne sú ľahko dostupné a nachádzajú sa v tesnej blízkosti. Taktiež je dôležité myslieť na to, aby chladnička nebola umiestnená v blízkosti sporáka, pretože vysoká teplota zo sporáka negatívne ovplyvňuje jej chladiaci efekt, a to aj napriek tomu, že je dostatočne izolovaná.


Krok za krokom: Ako si naplánovať kuchyňu

2304349

Dôkladne porozmýšľajte o inštalácii a kúrení

Pri inštalácii drezu a spotrebičov ponecháte existujúce prívodové a odtokové potrubia alebo budete potrebovať dodatočnú prácu na nových potrubných systémoch? Ak máte v úmysle do projektu zahrnúť kuchynský ostrovček s drezom alebo inými zariadeniami, musíte zabezpečiť, aby boli inštalatérske práce a dodávky elektrickej energie zrealizované ešte pred položením podlahy. Vypracujte si plán, kde budú umiestnené spotrebiče (veľké i malé) a zabezpečte, aby ste mali zásuvky tam, kde ich naozaj potrebujete.

Čo sa týka podlahového kúrenia, je stále viac populárnejšou voľbou do kuchýň, pretože radiátory často zaberajú cenný priestor. Ak sa rozhodnete pre podlahové vykurovanie, bude potrebné ho nainštalovať ešte pred položením podlahy v kuchyni. 

Kdekoľvek sa rozhodnete umiestniť kuchynský drez, je dobré situovať práčku a umývačku do jeho blízkosti.


Krok za krokom: Ako si naplánovať kuchyňu

2304329
isifa/shutterstock

Zvážte možnosti osvetlenia

Pri plánovaní osvetlenia je dobré vytvoriť taký systém, ktorý by umožnil nezávisle regulovať osvetlenie jednotlivých zón vo vašej kuchyni. Dôležitým prvkom každej kuchyne je centrálne osvetlenie celého priestoru, ktoré vám zaistí dobrú orientáciu. Hlavné osvetlenie by mali dopĺňať špeciálne svietidlá, ktorých úlohou je poskytnúť najvhodnejšie osvetlenie pre rôzne pracovné činnosti, ako je príprava jedla, varenie či stolovanie. V takýchto prípadoch je dobré osvetlenie mimoriadne dôležité, pretože je vo zvýšenej miere namáhaný zrak. Využíva sa predovšetkým orientované svetlo, ktoré osvetľuje konkrétny priestor.


Krok za krokom: Ako si naplánovať kuchyňu

2304331
isifa/shutterstock

Inšpirujte sa!

To, ako má vyzerať vaša nová kuchyňa, je, samozrejme, vecou osobných preferencií. Okrem toho, aby bola vaša vysnená kuchyňa praktická a funkčná, mala by byť aj osobná. Inšpirácia sa dá nájsť skutočne kdekoľvek – od obľúbeného časopisu až po vašu obľúbenú reštauráciu. Ak nájdete v časopise stranu, ktorá vás nadchne, nezabudnite si ju vystrihnúť, aby ste ju nemuseli opätovne hľadať. Ak sa inšpirujete obrázkami a fotografiami v časopisoch alebo na internete, nezabudnite, že fotografie občas skresľujú, a preto si povrchy a materiály, po ktorých sa rozhodnete siahnuť, aj reálne obzrite a ohmatajte. Dokonca aj niečo také jednoduché, ako je pekná doska, dlaždica alebo kus nábytku, môže byť skvelým východiskovým bodom pri výbere témy alebo farieb. Zamerajte sa na veci, ktoré vás inšpirujú, a čoskoro budete môcť identifikovať štýl, ktorý vás najviac vystihuje.


Krok za krokom: Ako si naplánovať kuchyňu

2304333
isifa/shutterstock

Obráťte sa na dizajnéra kuchyne

Ak chcete získať absolútne maximum z vášho priestoru, určite oceníte pomoc profesionálneho dizajnéra. Jeho odborné vzdelanie a skúsenosti vám ponúknu množstvo kreatívnych a praktických pohľadov, ktoré ste si doteraz celkom iste neuvedomovali. Kuchynskí dizajnéri majú prehľad o najnovších trendoch, ponuke na trhu, nových materiáloch a moderných spotrebičoch, a tak vám jednoducho pomôžu zabezpečiť, aby vaša nová kuchyňa fungovala čo najefektívnejšie.

Pri vypracovaní cenovej ponuky však buďte opatrní a pre istotu si vždy skontrolujte, čo je zahrnuté v nákladoch, ale aj to, či spoločnosť bude dohliadať na projekt od začiatku až do konca.


Krok za krokom: Ako si naplánovať kuchyňu

2304335
isifa/shutterstock

Zvoľte svoje konečné úpravy

Vytvorte si kuchyňu podľa svojich predstáv aj pomocou detailov. Práve tie dokážu zázraky. Aj drobné maličkosti, akými je napríklad rukoväť skrinky, môžu znamenať veľký rozdiel a spôsobiť zmenu celkovej miestnosti. Namiesto nákupu všetkých vecí od toho istého dodávateľa, miešajte veci z rôznych miest, aby ste tým vytvorili individuálny vzhľad. Nezvyčajné objekty dovezené z vašich ciest, kúpené v malých butikoch alebo podarované z lásky pomôžu vytvoriť domáce a charakteristické prostredie.


Výška pracovnej dosky by mala byť prispôsobená výške vašej postavy. V praxi to znamená, že vaše dlane by mali pri mierne pokrčenom predlaktí pohodlne ležať na pracovnej doske. Kuchyňa Jela značky Decodom je variabilná rozmermi aj cenou. www.decodom.sk

2304337
isifa/shutterstock


Výška pracovnej dosky by mala byť prispôsobená výške vašej postavy. V praxi to znamená, že vaše dlane by mali pri mierne pokrčenom predlaktí pohodlne ležať na pracovnej doske. Kuchyňa Jela značky Decodom je variabilná rozmermi aj cenou. www.decodom.sk

Nastavte svoj rozpočet

Rozpočet je veľmi dôležitou súčasťou plánovania kuchyne. Ak ste sa rozhodli pre pomoc odborníkov, prezraďte im, koľko ste ochotní do nej investovať. Návrhár vám môže pomôcť rozhodnúť sa, kde ušetriť a kam sa, naopak, oplatí investovať, aj keď máte obmedzený limit finančných prostriedkov. Otvorené regály a police sú napríklad lacnejšie ako uzatvorené skrinky, pretože odpadnú náklady na dvierka, kovania a otváracie systémy. Ušetriť môžete aj tým, že nahradíte vysokú skrinku za priestrannú nízku s výsuvnými alebo výklopnými dvierkami. 


Krok za krokom: Ako si naplánovať kuchyňu

2304351

Uistite sa, či všetko to, čo vás nadchlo, budete aj reálne používať. Nespočetné programy a funkcie na spotrebičoch znejú síce lákavo, ale v mnohých prípadoch nenájdu v domácnosti reálne uplatnenie. Investujte preto do vecí, o ktorých si myslíte, že budete skutočne používať. 

Nešetrite ani pri výbere pracovnej dosky, práve tá býva jedným z najproblémovejších prvkov každej kuchyne. Prírodný kameň, veľkoformátová keramika, ako aj kompozitné plochy sú dobré investície, pretože sú odolné a navyše dodajú kuchyni luxusnú povrchovú úpravu.

 

Zamyslite sa aj nad úsporami pri výbere dverí. Nemôžeme si všetci dovoliť finančne náročný masív a drevené dyhy, tak prečo nevytvoriť ten istý vzhľad laminátom alebo fóliou? Dokonca aj vysokolesklé dvere sa dodávajú v rôznych cenových rozpätiach v závislosti od toho, či sú lakované alebo laminované. 

Pozornosť upriamte aj na spotrebiče. Ich vyššie energetické triedy vám vedia výrazne ušetriť náklady, preto sa v tomto prípade neoplatí nakupovať to najlacnejšie. 

text: Michaela Labodiová
foto: isifa/Shutterstock, archív firiem
zdroj: tvorivé bývanie

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: kuchynské drezy kuchynské linky kuchynský nábytok plánovanie kuchyne zariaďovanie kuchyne
Zdieľať článok

Diskusia