Nenáročné izbové rastliny, ktoré vám odpustia aj malé prehrešky

04. 12. 2018
Zdieľať

Izbové rastliny sú pôvabnou dekoráciou, ktorá vnáša do našich domovov príjemnú atmosféru a prispieva k našej pohode. Pôsobia upokojujúco a stabilne – žijú a vyvíjajú sa podľa vlastného rytmu, ktorý nedokážeme nijako výrazne urýchliť, môžeme im však vytvoriť prostredie, v ktorom sa budú dobre cítiť a budú prospievať. Občas sa stane, že aj napriek všetkému úsiliu sa nám to nepodarí a rastliny nás svojím vzhľadom upozorňujú, že niečo nie je v poriadku.

Predovšetkým s príchodom jesene a vykurovacej sezóny sa interiérové rastliny ocitajú v zmenených podmienkach, ktorým sa nevedia dobre prispôsobiť, a tak trpia. Nedostatok prirodzeného slnečného svetla, prekúrená miestnosť a suchý vzduch sú najčastejšie dôvody ich vädnutia a straty sviežosti. Ponúkame vám výber izbových rastlín, ktoré sú natoľko odolné, že si ľahko poradia s nepriaznivým prostredím a odpustia vám aj drobné pestovateľské prehrešky.

2304315
isifa/shutterstock

Zelenec chochlatý

Chlorophytum comosum

Jedna z najľahšie pestovateľných interiérových rastlín, je mimoriadne prispôsobivá. Jej základná forma je tmavozelená, oveľa častejšie sa pestujú odrody s bielymi pozdĺžnymi pruhmi na listoch. Darí sa jej aj v tmavých kútoch, biela kresba na listoch je však výraznejšia, ak rastie na dobre osvetlenom mieste. Toleruje široké teplotné rozpätie, neprekáža jej ani suchý vzduch, no obľubuje občasné rosenie. Je výborným prírodným čističom vzduchu.

2304299
isifa/shutterstock

Sansevieria trojpása (svokrin jazyk)

Sansevieria trifasciata

Rastlina so zaujímavým ľudovým názvom sa pestuje tak ľahko, že stratila dobrú reputáciu a je považovaná za nudnú a neatraktívnu. Je to však elegantná rastlina s dlhými mramorovozelenými listami, ktoré môžu byť žlto olemované. Vyhovuje jej slnečné svetlo, dobre znáša aj pomerne tmavé miesta. Nemá veľké nároky na zálievku ani vzdušnú vlhkosť, uprednostňuje skôr suché prostredie. Filtruje vzduch a produkuje kyslík.

2304307
isifa/shutterstock

Nolina (slonia noha)

Beaucarnea recurvata

Kmeň tejto veľmi pôsobivej rastliny skutočne pripomína nohu slona. Smerom k vrcholu sa zužuje a vytvára bohatý chochol úzkych listov. Nolina určite zaujme na prvý pohľad, ale nielen pre jej nevšedný zjav je vyhľadávanou interiérovou rastlinou. Je odolná a nenáročná, výborne zvláda vysoké teploty aj nízku vzdušnú vlhkosť. Obľubuje priame slnečné svetlo, pravidelnú zálievku a občasné rosenie.

2304311
isifa/shutterstock

Difenbachia

Dieffenbachia seguine

Je veľmi obľúbenou izbovou rastlinou, ktorá vnáša do interiéru nádych trópov. Pozornosť priťahuje svojimi rozmermi, ale aj veľkými zelenými listami s jedinečnou kresbou. Je aj veľmi užitočná, pretože čistí vzduch. Nevyžaduje vytvorenie špecifických podmienok, prospieva pri vyšších teplotách a dostatku svetla. Má rada pravidelnú zálievku a rosenie, je citlivá na prievan. Pozor: jej šťava je jedovatá a môže vyvolať alergickú reakciu, preto sa nazýva aj „hlúpa trstina“.

2304303
isifa/shutterstock

Hoja vosková (voskovka)

Hoya carnosa

Táto atraktívna popínavá rastlina, ľudovo nazývaná voskovka, vďaka voskovému povrchu listov a kvetov patrila k obľúbeným izbovkám našich babičiek. V dnešných interiéroch ju takmer nevidieť, čo je škoda, pretože okrem očarujúcich bielych a ružových kvetov je aj nenáročná na pestovanie. Ak jej však doprajeme teplé svetlé miesto, opatrnú zálievku a ochránime ju pred prievanom a zmenou stanovišťa, odvďačí sa nám krásnymi kvetmi a my ju budeme milovať tak, ako naše babičky.

2304317
isifa/shutterstock

Zamiokulkas

Zamioculcas zamiifolia

Táto exotická kráska s lesklými tmavozelenými listami patrí medzi najobľúbenejšie izbové rastliny. V interiéri pôsobí dekoratívne, no jej najväčšou prednosťou je nenáročné pestovanie. Má minimálne požiadavky na prostredie. Ideálne je, ak má dostatok svetla, ale dobre znáša aj tmavšie miesta. Hoci uprednostňuje pravidelnú zálievku, prežije aj menšie obdobie sucha. Práve pre svoju nenáročnosť dostala nelichotivú prezývku „rastlina lenivých gazdiniek“.

2304319
isifa/shutterstock

Lopatkovec (ženské šťastie)

Spathiphyllum

Jedna z najrozšírenejších a najobľúbenejších izbových rastlín. Svojimi dekoratívnymi listami a nápadnými bielymi kvetmi zdobí mnoho domácností, hlavne dámskych, pretože sa traduje, že ženy v jej prítomnosti kvitnú do krásy. Ľahko sa pestuje, nevyžaduje takmer žiadnu starostlivosť. Uspokojí sa s rozptýleným svetlom alebo polotieňom, preferuje vyššiu teplotu a ocení rosenie. Navyše, výborne čistí vzduch a zvyšuje jeho vlhkosť.

2304321
isifa/shutterstock

Monstera skvelá

Monstera deliciosa

Tento mohutný hosť z trópov patrí medzi najmenej náročné rastliny pestované v interiéri. Je však náročný na priestor, pretože dorastá do obdivuhodných rozmerov. Má veľké lesklé listy s hlbokými zárezmi a dierami, a preto dostal zaujímavé označenie „ementálová rastlina“. Monstera uprednostňuje teplejšie stanovištia s vyššou vlhkosťou vzduchu a nepriamym svetlom. Obľubuje rosenie listov a miesta, kde jej nehrozí prievan.

TIP: Dajte kvetom vyniknúť a vyberte si zo stoviek štýlových kvetináčov

text: Michaela Labodiová
foto: isifa/Shutterstock
zdroj: tvorivé bývanie

Kategória: Zeleň v interiéri
Tagy: izbové rastliny zelenec
Zdieľať článok

Diskusia