Namiesto bungalova sa rozhodli pre poschodový dom

04. 12. 2018
Zdieľať

Majiteľ mal predstavu, že jeho vysnívaný dom bude bungalov. No všetko to, čo chcel v bungalove mať, by z príjemného kompaktného domu urobilo opachu, z ktorej by sa netešil. A tak architektka navrhla čiastočne zapustený dvojpodlažný dom. A ako sa ukázalo, bol to skvelý nápad.

Dve hmoty odlíšené farebnosťou fasády aj tvarom strechy spája do jedného objektu komunikačný krčok obložený drevom. Vonkajšia rozdielnosť domu sa pretavuje aj do interiéru a zdôrazňuje rozdielnosť dvoch obytných zón – súkromnej a spoločenskej.


Poschodový dom namiesto bungalova

Poschodový dom namiesto bungalova
domztehly.sk

Koncept stavby vyplýva z vysokých nárokov investora na úžitkovú plochu domu. Pôvodným zámerom bol prízemný bungalov s veľkými dispozičnými požiadavkami.

„Hľadala som architektonické riešenie, ktoré udrží kompaktnejší tvar a zároveň bude mať mierku zodpovedajúcu zástavbe prímestského dedinského sídla. Preto som hmotu domu rozdelila do dvoch základných častí,“ hovorí architektka Helena Paz. „Vznikol nápad vzájomne prepojiť hlavnú obytnú miestnosť s traktom spální užším krčkom s obslužnou funkciou, čím dom získal svoj špecifický charakter.“


Poschodový dom namiesto bungalova

Poschodový dom namiesto bungalova
domztehly.sk

Architektka našla s investorom spoločnú cestu aj pri osadení objektu na pozemok. „Hoci pôvodná predstava klientov bol prízemný bungalov, nadchli sa pre dvojposchodové riešenie. Dom som navrhla čiastočne zapustený do terénu, aby pôsobil ako stavba so zvýšeným prízemím a nevyčnieval rušivo nad úroveň okolia. V súčasnej dobe, keď je hustá susedná zástavba už dokončená, vnímajú majitelia čiastočné vyvýšenie nad záhradou ako výhodu,“ dodáva.

Jasne čitateľný dom

Zastrešené átrium otvára podkovu domu južnému slnku a umožňuje majiteľom vonkajšie posedenie aj pri letných prehánkach. Stalo sa tak ďalšou obytnou miestnosťou, a preto má drevenú podlahu. Masívne dubové drevo prechádza ako veľkorysý obývací priestor s jedálňou a kuchyňou, tak súkromnou zónou s tromi spálňami. Veľkoformátovú dlažbu v neutrálnej šedej naopak nájdeme na celej ploche spojovacieho krčku a v priestoroch, ktoré tvoria zázemie, vrátane garáže. Súčasťou podzemného podlažia je tiež multifunkčný priestor s priamym vstupom do záhrady, ktorý zatiaľ čaká na konkrétne využitie.

Viac si o dome môžete prečítať na webe domztehly.sk

Kategória: Návšteva
Tagy: dvojpodlažný dom poschodové domy rodinný dom tehlové domy
Zdieľať článok

Diskusia