20 praktických rád do jesenného interiéru

30. 10. 2020
Zdieľať

Kolorit farieb. Jeseň so sebou prináša príznačnú farebnosť, ktorá dodáva tomuto ročnému obdobiu nezameniteľnú atmosféru. Príroda však nie je jediné miesto, ktoré sa rozohrá farbami. Dovoľte to aj svojmu interiéru, ktorému to v novom šate určite veľmi pristane.

tehlovočervená stena v interiéri

Zdroj: IKEA

V odtieňoch tehly

Jeseň sa nepochybne spája so zemitými farbami, medzi ktorými si svoje miesto vydobyla aj veľmi populárna tehlovočervená. Ak sa použije ako základová farba na stenu alebo v jej odtieni zvolíte nejaký konkrétny kus nábytku, veľmi smelo ju môžete kombinovať s inými materiálmi. Pristane jej to s kovom, drevom alebo aj sklom.

hrdzavooranžová farba na stene obývacej izby

Zdroj: Madam Stoltz

Oranžová zahreje

V interiéroch ladených do jesenných tónov kraľujú teplé farby, napríklad aj hrdzavooranžová. Na stene v kombinácii so správne zvoleným osvetlením vynikne jej čaro a zároveň nabije priestor pozitívnou dávkou energie. Navyše, v spojení so sklom a doplnkami z neho vyrobenými premení miestnosť na žiarivé a slávnostné miesto.

Prečítajte si tiež
Jesenné dekorácie do interiéru: Ako si originálne vyzdobiť byt na jeseň
mix jesenných farieb v interiéri

Zdroj:Cellbes

Mix jesenných farieb

Chcete si zútulniť bývanie, ale neviete, po akých farbách siahnuť? A čo tak zamerať sa na mix farieb, ktoré v tomto období dominujú v prírode? Poobzerajte sa okolo seba, koľkými farbami hýri príroda a v akom farebnom šate nám pod nohami šuštia opadané listy zo stromov. Inšpirujte sa nimi aj vy a vneste si kúsok jesene aj do svojho príbytku.

interiérové doplnky v odtieňoch bordó

Zdroj:Bloomingville

S chuťou červeného vína

Aká farba by nemala vo vašom interiéri chýbať? Bordová! Tohtoročné trendy hovoria o tmavých sýtych farbách, či už bordovej, tmavozelenej, alebo dokonca aj modrej. Podstatné je, aby boli sýte a v interiéri hrali prím. Ak sa bojíte premaľovať stenu natmavo, potom zvoľte ľahšiu cestu, a to doplnky v odtieňoch bordó.

Oddychový kútik

Daždivé a sychravé počasie ponúka ideálnu príležitosť venovať čas sebe a svojim záľubám. Vytvorte si preto svoj vlastný kútik, kde sa budete môcť pohodlne usadiť, zahriať a robiť presne to, na čo máte práve náladu.

teplá deka a vankúš so spiacimi očami

Zdroj: Westwing

Radostné chvíle pohody

Pohodlne sa usaďte, zalejte si svoj obľúbený čaj, prikryte sa hrejivou dekou a vychutnávajte si tieto čarovné okamihy. Niekedy k chvíľkam šťastia a radosti netreba naozaj veľa. A ak si k tomu všetkému doprajete aj nejakú malú hmotnú radosť, potom vás zaručene poteší aj drobnosť v podobe milého vankúšika so spiacimi očami.

kvetinové motívy na vankúšoch

Zdroj: Bella Rose

Ponorení do kvetov

Čo viac dokáže rozžiariť vaše obľúbené miestečko, ak nie záplava kvetov? Ak aj vy hľadáte spôsob, ako čo najefektívnejšie odohnať ponurú atmosféru jesene, kvetinové motívy vás zaručene nesklamú. V obchodoch na ne natrafíte na každom kroku, a tak je už len na vás, či sa zamilujete do kvetinových textílií alebo dekorácií.

štýlové hojdacie kreslá

Zdroj: Jysk

Pohojdajte sa

Každý milovník pohody a relaxu by si prial mať vlastné hojdacie kreslo. Akoby aj nie, keď ide o taký mimoriadne pohodlný kus nábytku. Už len tá predstava, ako si vezmete do rúk obľúbenú knižku, uvelebíte sa v štýlovom hojdacom kresle a necháte sa pokojne a pohodlne pohojdávať, znie naozaj dokonalo.

Zlaté vyhotovenie kresla v kombinácii so zvieracími motívmi

Zdroj: bonami.sk

Kráľovské sedenie

Aj vy sa môžete cítiť naozaj kráľovsky! Stačí vám k tomu jeden poriadny kúsok, ktorý bude už svojím nápadne vznešeným dizajnom pripomínať sedenie hodné kráľa. Zlaté vyhotovenie kresla v kombinácii so zvieracími motívmi pôsobí naozaj veľkolepo. Tak sa usaďte, veličenstvo, a nechajte sa rozmaznávať.

Správne osvetlenie

Jeseň so sebou prináša okrem nestabilného počasia aj čoraz menej prirodzeného svetla. Myslite preto na vytvorenie vhodných a dostatočných svetelných podmienok v interiéri, ktorými doň vnesiete potrebnú dávku svetla.

svietidlo v tvare hviezdy

Zdroj: bonami.sk

Hviezdne svetlo

Je zrejmé, že k jeseni neodmysliteľne patria aj teplejšie tóny farby osvetlenia, ktoré dokážu navodiť príjemnú atmosféru. A ak bude svietidlo v zaujímavom tvare, akým je napríklad hviezda, celkom určite bude pútačom celej miestnosti. Práve takéto jemne zvolené osvetlenie premení izbu na čarovné miesto plné lásky.

sviečky a aromatické difúzory

Zdroj: www.bytove-parfumy.sk

V opojení vône

Jednou z možností, ako si spríjemniť pochmúrny jesenný večer, je zapáliť si sviečku. Ak ale túžite po ešte intenzívnejšom opojení, odporúčame siahnuť po aromatických difúzoroch. Tie vás môžu zaujať nielen svojou krásnou podmanivou vôňou, ale aj štýlovým dizajnom, ktorý zaujímavo okorení akýkoľvek jesenne ladený interiér.

Prečítajte si tiež
Ako si poradiť s jesenným upratovaním záhrady?
Svetelná reťaz

Zdroj: Jysk

Čaro svetielok

Svetelná reťaz je skvelou voľbou na zútulnenie akejkoľvek izbičky. Na stene pôsobí dekoračne a zároveň plní veľmi praktickú úlohu. Jej veľkou výhodou je, že ju ľahko zvesíte a zavesíte kamkoľvek sa vám zažiada. Odhalené žiarovky navyše pôsobia veľmi moderným a sviežim dojmom, čo zaručene nadchne každého návštevníka miestnosti.

krištáľové lustre v ružovej izbe

Zdroj: Cellbes

So žiarivými odleskami

Ak osvetliť miestnosť, tak jedine poriadnymi kusmi svietidiel! O dokonalý zážitok sa postarajú napríklad aj krištáľové lustre, ktoré pôsobia skutočne výnimočne až majestátne. V priestore vás oslní ich žiarivý lesk a noblesný dizajn, ktoré vytvoria v interiéri dokonalý harmonický obraz. Navyše, punc jedinečnosti pristane aj vášmu interiéru.

Výber textílií

Nastáva čas, keď uprednostníte pohodlie večerov doma, v spoločnosti dobrej knihy, čaju a teplej prikrývky. Práve výber tých správnych textílií sa postará o pravú domácu pohodu a zároveň prispeje k okúzľujúcej romantickej atmosfére.

kašmírové interiérové doplnky

Zdroj: www.msj.sk

V objatí kašmíru

K materiálom, ktoré rozhodne nesmú chýbať vo vašej domácnosti v čase chladných dní, patrí aj kašmír. Ide o prírodný materiál, ktorý sa získava zo srsti kašmírskej kozy. Je veľmi príjemný na dotyk, výdatne zahreje a skvele drží svoj tvar. Nezabudnite ale, že kašmír má veľmi jemné a citlivé vlastnosti, a preto si vyžaduje aj špeciálnu starostlivosť.

Vlnená deka na posteli

Zdroj: Bloomingville

Vlna vás zahreje

Vlnu radíme k materiálom s veľmi dlhou tradíciou. Pre pokožku predstavuje jedno z najprirodzenejších vláken, a preto je v chladnejšom počasí veľmi žiadanou a obľúbenou. Vyniká výbornou schopnosťou viazať pot a na rozdiel od rastlinných vláken aj hreje. Vlnená deka je jednoducho kúsok, ktorý musíte mať!

Umelá kožušina v spálni

Zdroj: Westwing

Radšej v podobe imitácie

Umelá kožušina nepôsobí v interiéri nudne, naopak, je priam jeho oživujúcim prvkom. V trendovej sivohnedej dokonalo ladí s prírodnou drevenou podlahou a je tiež veľmi príjemná k bosým nohám. Už oddávna totiž slúžila v domácnostiach na zahriatie, preto i vy rozhodne oceníte jej hrejivosť. A určite nebudete sami… 🙂

zamatové ružové kreslo

Zdroj: Green Gate

Kraľujúci zamat

Ak túžite svoj domov zahriať a zároveň mu chcete dodať luxusný šarm, stavte na zamat. Či už ho uplatníte ako poťah na kresle, prípadne na vankúšoch, závesoch či prikrývkach, výsledok bude rovnaký – prívetivý a noblesný interiér, ktorý zmení náladu celej miestnosti. Veď čo iné, ak nie vznešená a útulná atmosféra je ako stvorená na chladné jesenné večery?

Výroba dekorácií

Vyrobiť si čokoľvek vlastnými rukami dodáva veciam nezameniteľnú hodnotu. Spríjemnite si preto aj vy dlhé večery výrobou niečoho originálneho. Či už si tým vyzdobíte svoj príbytok, alebo zhotovenú vec niekomu darujete, zaručene tým vyčarujete úsmev.

svietniky z jabĺk

Zdroj: isifa/shutterstock

Svietnik z jablka

Aj z obyčajného jablka dokážete vykúzliť skvelú dekoráciu. Neveríte? Tak sa inšpirujte, ako si pomocou neho zhotoviť jednoduchý svietnik. Postup je úplne nenáročný – vydlabete vrchnú časť jablka a vsadíte do nej malú čajovú sviečku. Potom ju stačí už len zapáliť a nechať sa unášať príjemnou vôňou, ktorá razom prevonia váš byt alebo dom.

vázičky v pletenom svetri

Zdroj: isifa/shutterstock

Oblečte ich

Slnečných dní je stále pomenej, a tak pomaly, ale isto prichádza čas, kedy treba naplniť šatník teplejším oblečením. Využite túto príležitosť a doprajte teplo aj svojim bytovým doplnkom. Zaodejte svoje vázičky alebo šálky do teplého šatu a potešte sa pohľadom na tieto milé „zababušence“, ktorým tento zimný „look“ náramne pristane.

jesenný svietnik

Zdroj: isifa/shutterstock

Svetielková krása

V maličkostiach spočíva krása. Občas stačí skutočne málo, aby sme sa potešili čímsi kúzelným. Napríklad aj takýmto svietnikom, ktorý si zhotovíte presne podľa svojich predstáv. Nájdite starú sklenenú nádobu, namaľujte na ňu farbami na sklo nejaký jednoduchý motív a na vrchnú časť uviažte špagát. Nenáročné, a pritom tak krásne.​

text: Michaela Labodiová
foto: isifa/Shutterstock, archív firiem
zdroj: časopis Tvorivé bývanie

Kategória: Farby, materiály
Tagy: jesenné dekorácie svietniky tehly zariaďovanie interiéru
Zdieľať článok

Diskusia