Prečo teplotu vnímame zakaždým inak?

11. 12. 2018 Zdieľať

Pokiaľ je teplota v našom okolí ideálna – nevnímame ju. V momente, kedy nám začína byť horúco alebo zima, okamžite zbystríme pozornosť.

Aj faktory ako zlá nálada či prebdetá noc môžu ovplyvniť vaše vnímanie okolitej teploty. Prenikavé svetlo alebo napríklad nepríjemný hluk potom tepelnú nepohodu ešte znásobia. Možno sa budete triasť od zimy alebo naopak potiť aj pri teplote, ktorá vám inak problém nerobí. A nejde len o aktuálnej pocity. Kto celý život žije v chladnom podnebí, stredoeurópska zima mu môže pripomínať príjemnú jar. 
 
Môže však byť príjemne všetkým? Aká teplota je pre nás ideálna? To sa líši od človeka k človeku, odo dňa ku dňu. Väčšina z nás sa ale zhodne, že príjemnou je teplota v rozmedzí od 20 do 23 ° C. Pri tej sa nám pracuje aj odpočíva najlepšie. Na ulici v sparnom lete ju síce nezabezpečíme, môžeme ju však mať doma či je február alebo júl. Pri jej dosahovaní nám výrazne pomôže kvalitná izolácia, dobrá ventilácia a správne tesniace okná. 

Tepelná pohoda – správna teplota je základ

V Multi-komfortnom dome je celoročne optimálna teplota 20 až 23 ° C, ktorá je ideálnou pre efektívnu prácu a osviežujúci odpočinok. Ako dom dosiahne takúto teplotnú stálosť?
 
Nepustí dovnútra teplo ani zimu
Kvalitná izolácia zaistí, že v zime neuniká teplo von a v lete sa dom vplyvom počasia neprehrieva.
 
Získava teplo, kde sa dá
Teda nekúri len kúrenie, ale aj slnko prechádzajúce do domu oknami, elektrospotrebiče, žiarovky aj samotní obyvatelia. To všetko je nezanedbateľným zdrojom tepla.
 
Nevetrá, rekuperuje
To znamená, že využíva teplo z odvetrávaného vzduchu na ohriatie toho čerstvého, ktorý do domu privádza ventilácia. 
 
Kúri, až keď to inak nejde
Zakúri, až keď je to naozaj potrebné. Ale neplytvá. Úspora energie na vykurovanie oproti bežnému domu je až 90%. 

vrstvy izolácie

2307273
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products, s.r.o.


vrstvy izolácie

Tepelná pohoda nie je len o teplomere

Nie vždy vychádza pocit tepla alebo zimy z teploty, ktorú v miestnosti nameriame. Záleží aj na vlhkosti a prúdení vzduchu. Riadené vetranie udržiava v celom dome zdravú vlhkosť 40-60%, takže sa nám dobre dýcha a netvoria sa plesne.
 
Dobre izolované priestory zaistia, že nás neobťažuje prievan a vďaka správnym materiálom necítime chlad ani z podláh, okien či múrov. Tie sú totiž maximálne o 2 ° C chladnejšie ako okolitý vzduch.
 

Prečo teplotu vnímame zakaždým inak?

2307271
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products, s.r.o.

Koľko to stojí?

Kvalitná tepelná izolácia nestojí imanie, no nešetrite na dobrých remeselníkoch, ktorí dokážu správne ošetriť takzvané tepelné mosty (miesta, kadiaľ teplo najčastejšie uniká). Všeobecne platí, že Multi-komfortný dom je oproti bežnej výstavbe drahší len asi o 10 – 20%. Pri stavbe či rekonštrukcii investujete do technológií, ktoré vám budú každodenne šetriť náklady za elektrinu a vykurovanie, a zároveň sa vám dom odmení neobyčajným pohodlím.
 
ZDROJ PR článok spoločnosti Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products, s.r.o.
Kategória: Materiály
Tagy: riadené vetranie tepelná izolácia tepelná pohoda vykurovanie rodinného domu
Zdieľať článok