Ako si vybrať správnu chladničku

08. 12. 2018
Zdieľať

Dôležitým kritériom výberu chladničky je klimatická trieda. Iné požiadavky budete mať na chladničku do kuchyne, kde je celoročne stála teplota, než na prístroj na chate, kde sa teploty často menia.

V súčasnosti je chladničkou vybavená takmer každá domácnosť vo vyspelom svete. Chladničky je možné dostať v celom rade rôznych veľkostí a vyhotovení, ich základný princíp je však zhodný – ide o izolované tepelné čerpadlá, ktoré vo svojom vnútri udržujú nižšiu teplotu, ako je teplota okolitého vzduchu. Tým spomaľujú rýchlosť množenia baktérií a pomáhajú udržať potraviny dlhšie čerstvé.

V závislosti od svojich potrieb a možností si môžete vybrať klasickú voľne stojaciu chladničku, podstavnú chladničku, ktorú môžete umiestniť napríklad pod kuchynskú linku, alebo niektorý zo vstavaných modelov, ktorý po zabudovaní do interiéru kuchyne splynie s prostredím a pôsobí nerušivým a elegantným dojmom. Mnohým ľuďom samotná chladnička nestačí, a tak volia kombinované modely chladničky s mrazničkou, ktoré v hornej časti chladia a v dolnej mrazia (alebo naopak). Náročnejších užívateľov by mohli zaujímať takzvané americké chladničky, kde chladiaca a mraziaca časť nie je rozdelená horizontálne, ale vertikálne. Tieto prístroje sú však okrem vyššej ceny priestorovo náročnejšie. V našich testoch sa zameriavame na kombinované chladničky s klasickou konfiguráciou chladnička hore, mraznička dole.

 

Podľa čoho vyberať?

Energetický štítok

Či sa nám to páči, alebo nie, chladnička predstavuje jeden z kľúčových prvkov v domácnosti. Jej rozmery sú nezanedbateľné a po ekonomickej stránke ide o spotrebič, ktorý vašu peňaženku zaťaží najviac. Na rozdiel od väčšiny ostatných spotrebičov totiž chladničky bežia takmer nepretržite, a preto si pozorne prezrite priložený energetický štítok. Štítok podľa platnej legislatívy musia mať všetky predávané chladničky. Nájdete na ňom tieto údaje:
• energetickú triedu – informuje o energetickej účinnosti. Stupnica sa pohybuje od A+++ až po G, kde prvé označenie znamená energeticky najšetrnejší výrobok. Platí, že na základe smernice o ekodizajne môžu byť od júla 2014 uvádzané na trh len chladničky triedy A++ a najlepšie z kategórie A+. Avšak pozor, ide skôr o orientačný údaj. V teste sme totiž narazili na niekoľko výnimiek – modely triedy A+ s dobrým hodnotením za spotrebu energie a, naopak, dostatočne hodnotené chladničky triedy A++.

•  ročnú spotrebu v kWh/rok – aj v tomto prípade sa majte na pozore. Ako totiž ukázali naše testy, uvádzaná ročná spotreba je skutočne iba orientačná a od skutočných hodnôt sa môže pomerne výrazne líšiť. Ročná spotreba energie uvádzaná na energetických štítkoch je len orientačná, pretože táto hodnota vychádza z nereálnych podmienok. V našom teste uvádzame spotrebu vypočítanú na základe reálneho používania chladničky, do ktorej je zahrnuté pravidelné ukladanie potravín do mrazničky a chladničky. Od deklarovanej sa líšia v rade desiatok, niekedy aj stoviek kilowatthodín.

•  úžitkový objem – udáva, aké množstvo potravín môže teoreticky pojať. Do tretice platí, že tvrdenia výrobcu nemožno brať doslova. Skutočný nameraný využiteľný objem chladničky (a mrazničky) môže byť aj o niekoľko desiatok litrov menší. Výrobcovia pri uvádzaní objemu totiž často nepočítajú s tým, že v chladničke alebo mrazničke sú ešte poličky a zásuvky, ktoré výsledný objem znižujú. Naše hodnoty nameraného úžitkového objemu ukazujú, koľko sa toho do chladničky skutočne vojde.

•  hlučnosť – výhodnejšie je pochopiteľne zvoliť tichšiu chladničku. Hluk produkovaný týmto spotrebičom, respektíve jeho kompresorom, sa môže zdať zanedbateľný, avšak najmä vo večerných a nočných hodinách, kedy je v domácnosti ticho, môže pôsobiť veľmi rušivým dojmom.

Počet kompresorov a termostatov

Na praktické používanie kombinovanej chladničky tento technický údaj príliš veľký význam nemá. Nevypovedá ani o výkone, ani o životnosti. Zato dvojkompresorové modely sú drahšie. Oveľa dôležitejšie je, či má kombinovaná chladnička dva termostaty, teda či umožňuje nezávislé a presnejšie nastavenie teploty v chladiacej a mraziacej časti.

Aj keď väčšina chladničiek s dvoma termostatmi má zároveň dva kompresory, niektoré majú len jeden. Pri výbere môžete na počet kompresorov s pokojom zabudnúť a vyberať podľa počtu termostatov. Na trhu sú už spotrebiče s troma termostatmi, ktoré umožnia separátne nastavenie teploty aj pre tzv. nulovú zónu, ktorá je určená na uchovávanie chúlostivých potravín, ako sú čerstvé mäso alebo ryby (výrobcovia ju nazývajú napríklad BioFresh, CoolSelect a podobne). Viac termostatov sa hodí aj v prípade, že chcete odmraziť mrazničku pri zapnutej chladničke alebo naopak.

Rozmery

Ak kupujete kombinovanú chladničku podľa rozmerov, počítajte s tým, že na správne fungovanie je potrebné nechať okolo nej pár cm priestoru kvôli cirkulácii vzduchu. Po stranách je to väčšinou len pár cm, ale nad ňou to môže byť 5 alebo 10 cm. Odporúčané odstupy nájdete väčšinou v návode na použitie a my ich v našich hodnotiacich tabuľkách už započítavame k rozmerom prístroja. Ak sa nimi nebudete riadiť, počítajte s navýšením spotreby.

Mimo starostlivého zmerania miesta, kam hodláte svoju novú chladničku umiestniť, si rozmyslite, na ktorú stranu sa majú otvárať dvierka chladničky. Niektoré modely umožňujú obojstranné otváranie, čo sa hodí najmä v domácnostiach, kde nie je miesta nazvyš.

Bez námrazy to ide lepšie

Odporúčame vyberať modely s beznámrazovým systémom ako v chladiacej, tak mraziacej časti, pretože tým odpadá nutnosť vnútorné priestory pravidelne odmrazovať. Tieto systémy sa väčšinou nazývajú No Frost, v poslednom čase sa objavujú aj názvy Low Frost alebo Smart Frost. Ak by ste chladničku aj mrazničku pravidelne neodmrazovali, prejaví sa to horším fungovaním a vyššou spotrebou energie.

Chladničky rovnako ako mnoho iných spotrebičov zahaľuje rad mýtov. Poďme si v krátkosti predstaviť príklady potravín, ktoré v chladničke nemajú čo robiť:

•  Paradajky – pobyt v chladnom prostredí negatívne ovplyvní ich chuť a štruktúru.
•  Červený melón – v sparnom lete príde kúsok pekne vychladeného melónu rozhodne vhod, máločo vie osviežiť rovnakou mierou. Problém je v tom, že rovnako ako v prípade paradajok aj melóny po dlhšom čase v chladničke strácajú na kvalite svojich senzorických vlastností.
•  Zemiaky – v chladničke môžu nepríjemne zosladnúť.
•  Cibuľa – rýchlo mäkne a plesnivie.
•  Cesnak – pri uložení v chladničke začína pomerne rýchlo klíčiť, mäkne, stráca šmrnc a ľahko splesnivie.
•  Pálivé omáčky – čili a iné pálivé dochucovadlá zvyčajne nemajú problémy s trvanlivosťou ani niekoľko rokov uložené pri izbovej teplote.
•  Banány – pri nízkych teplotách rýchlo černejú a získavajú horšiu chuť.

So zápachom v chladničke môžete bojovať aj inak ako nákupom filtrov či pohlcovačov pachov. Môžete si vyrobiť vlastné – fungovať môže napríklad prášok na pečenie či aktívne uhlie. V zásuvke so zeleninou prenos pachov výrazne znižuje pokrčená guľôčka z papiera.

TESTOVANÉ MODELY


Ako si vybrať správnu chladničku

2307377

Beko BCHA 275 K3S

celkové hodnotenie: dobre (60 %)
chladiaci výkon: veľmi dobre 
mraziaci výkon: veľmi dobre 
tepelná stabilita: dobre 
odporúčané nastavenie teplôt: uspokojivo 
optimalizované nastavenie teplôt: uspokojivo 
spotreba elektrickej energie: dostatočne
obsluha: dostatočne 
hlučnosť a vibrácie: veľmi dobre 
534 €


Ako si vybrať správnu chladničku

2307375

Gorenje NRKI5182A1

celkové hodnotenie: dobre (65 %)
chladiaci výkon: veľmi dobre 
mraziaci výkon: dobre 
tepelná stabilita: uspokojivo 
odporúčané nastavenie teplôt: veľmi dobre 
optimalizované nastavenie teplôt: veľmi dobre 
spotreba elektrickej energie: dostatočne
obsluha: dostatočne 
hlučnosť a vibrácie: dobre 
899 €


Ako si vybrať správnu chladničku

2307369

LG GBB60PZEFS

celkové hodnotenie: veľmi dobre (89 %)
chladiaci výkon: veľmi dobre 
mraziaci výkon: veľmi dobre
tepelná stabilita: veľmi dobre
odporúčané nastavenie teplôt: veľmi dobre 
optimalizované nastavenie teplôt: veľmi dobre 
spotreba elektrickej energie: veľmi dobre 
obsluha: uspokojivo 
hlučnosť a vibrácie: veľmi dobre 
599 €

 


Ako si vybrať správnu chladničku

2307371

Siemens KG36NHI32

celkové hodnotenie: dobre (68 %)
chladiaci výkon: veľmi dobre 
mraziaci výkon: dostatočne
tepelná stabilita: veľmi dobre
odporúčané nastavenie teplôt: veľmi dobre 
optimalizované nastavenie teplôt: veľmi dobre 
spotreba elektrickej energie: dobre 
obsluha: dostatočne 
hlučnosť a vibrácie: veľmi dobre 
1 278 €


Ako si vybrať správnu chladničku

2307373

Whirlpool WNF8 T3 U W

celkové hodnotenie: veľmi dobre (80 %)
chladiaci výkon: veľmi dobre 
mraziaci výkon: nedostatočne
tepelná stabilita: veľmi dobre
odporúčané nastavenie teplôt: veľmi dobre 
optimalizované nastavenie teplôt: veľmi dobre 
spotreba elektrickej energie: veľmi dobre 
obsluha: uspokojivo 
hlučnosť a vibrácie: veľmi dobre 
559 €

Ako hodnotíme:  veľmi dobre 100 – 80 %   dobre  79 – 60 %   uspokojivo 59 – 40 %   dostatočne 39 – 20 % nedostatočne 19 – 0 %

text dTest 
foto archív výrobcov, isifa/Shutterstock
zdroj tvorivé bývanie

Kategória: Domáce spotrebiče
Tagy: chladničky mrazničky
Zdieľať článok

Diskusia