Predstavujeme Vám vzorový dom JUBILEUM PLZEŇ

21. 12. 2018 Zdieľať

Moderný dom postavený v difuzne otvorenej konštrukcii a vybavený technológiami, ktoré mu dávajú prívlastok „inteligentný“.

Variabilný vzorový dom Jubileum je rozdelený na dve samostatné hmoty spojené s priestranným zádverím. Podkrovná časť a časť bungalovu môže fungovať spoločne aj oddelene ako dvojgeneračný dom, alebo pre potreby domáceho podnikania. Na konštrukciu vzorového domu bola použitá difuzne otvorená skladba DifuTech IZO PASIV v hrúbke 436mm so súčiniteľom postupu tepla U =0,1 W/m2K
 
A špeciálna drevená základová doska z dielne ATRIUM, ktorá je vhodná práve pre pasívne domy. V dome je nainštalované tepelné čerpadlo a nútené vetranie s rekuperáciou, automatické aj manuálne ovládanie všetkých súčastí zaisťuje inteligentný systém elektroinštalácie.
 

Predstavujeme Vám vzorový dom JUBILEUM PLZEŇ

2314457

 
Spýtali sme sa:
Ing. arch. Simony Brezovanovej, autorky vzorového domu JUBILEUM v Plzni
 
Ako vznikal návrh tohto vzorového domu?
Celý projekt vyplynul z požiadaviek firmy ATRIUM na vzorový dom, ktorý bude možné v budúcnosti predať. Preto aj keď mal samozrejme určité špecifiká, mal byť funkčne navrhnutý ako klasický rodinný dom.
 

Predstavujeme Vám vzorový dom JUBILEUM PLZEŇ

2314459

 
O aké špecifiká šlo?
Predovšetkým o dispozíciu domu. Vzorový dom musí byť čo najbližšie k ulici, musí byť maximálne otvorený, aby lákal  na návštevu všetkých kto prechádza okolo. To samozrejme klasický rodinný dom nechce. Tu sú veľké okná orientované do ulice, aby sa z domu večer po rozsvietení stala priezračná výkladná skriňa.
 
Špecifické je tu aj použitie viac druhov materiálov a typov rôzneho zariadenia, pretože sa v dome muselo ukázať, čo všetko je možné, aké sú rôzne cenové aj kvalitatívne možnosti, aké druhy otvárania okien firma Atrium ponúka, aké podlahy, obklady a podobne. Taktiež tu mali byť prezentované dva možné spôsoby návrhov interiérov – drahší zákazkový a lacnejší, z bežne dostupného nábytku.
 

Predstavujeme Vám vzorový dom JUBILEUM PLZEŇ

2314461

 
Takže v jednom dome môžeme vidieť dva interiéri?
Áno, dom má dve časti, menšiu jednopodlažnú a väčšiu dvojpodlažnú. Tieto dve oddelené jednotky majú samostatné vstupy. Väčšia má slúžiť štvorčlennej rodine, menšia ako garzonka pre seniora, alebo juniora, prípadne ako byt na prenájom, alebo kanceláriu. Na prízemí dvojpodlažného objektu je umiestnená kúpeľňa, technická miestnosť a hlavný obytný priestor, na poschodí spálňa.
 
Zatiaľ čo dvojpodlažná časť je zariadená originálnym a často na mieru zhotoveným nábytkom, bungalov má záujemcom ukázať, že aj klasickým nábytkom sa dá dom zariadiť vkusne.
 

Predstavujeme Vám vzorový dom JUBILEUM PLZEŇ

2314463

 
Je prístup k návrhu vzorového domu iný ako k domu pre konkrétneho zákazníka?
Rozhodne. Vždy sa navrhuje horšie pre tisíc neznámych ľudí ako pre jedného konkrétneho klienta. Samozrejme, že nikdy nevyhoviete všetkým, ale musíte sa držať v najsilnejšom prúde. Musí proste pôsobiť príjemným dojmom a byť nadčasový, aby ďalšiu sezónu nevyšiel z módy.
 
Ako by ste teda interiér ako celok charakterizovala?
Dom má charakterizovať spoločnosť ATRIUM, teda firmu, ktorá realizuje drevostavby, kladie dôraz na prírodné materiály a zdravé bývanie. Hlavný obytný priestor sa teda nesie v neutrálnych prírodných farbách , s maximálnym použitím prírodných materiálov, bez výrazných extravagancií.
 
Ako základ slúžia podlahy, obklady, dlažby, a dvere v tónoch kávovej a šedej farby, doplnené stenami vo farbách bielej a svetlo hnedej. Ako výrazný a zapamätateľný prvok bola použitá horčicovo žltá sedačka, a interiérové  doplnky v rovnakej farbe. Veľmi jednoduché sú riešené aj kúpeľne. Za svoj charakteristický prvok môžem označiť hnedú tapetu, jej listový motív sa opakuje aj na schodiskovej stene a vnáša tak do neutrálneho interiéru trochu osobnosti. Bungalov je oproti väčšiemu objektu riešený farebnejšie a veselšie.
 

Predstavujeme Vám vzorový dom JUBILEUM PLZEŇ

2314465

 
V rovnakom duchu sa nesie aj horné poschodie?
Druhé poschodie začína priestrannou galériou, ktorá má slúžiť ako knižnica a študovňa detí – ich izby by im mali slúžiť len ako herňa, alebo na oddych. Dom je navrhnutý pre modernú rodinu s dvoma deťmi – štvorročnú Aničku a sedemnásťročného Petra. Izba dievčatka je v jasnejšej žltej farbe s detailami, ktoré sa hodia k menšiemu dieťaťu, Petrovu izbou dominujú serióznejšie farby, ako je modrá, šedá a hnedá. Pretože spálňa rodičov je naozaj priestranná, mohla som si dovoliť tmavšie farby, kombinujem teda svoju obľúbenú bielu, antracitovú a tyrkysovú. Tapeta na stene za posteľou je v odtieňoch tmavomodrej, za čelo postele som umiestnila podsvietený portál očalunený bielou koženkou. Tento výstredný prvok dodáva priestoru potrebný luxus. Spálňa rodičov má vlastnú šatňu a kúpeľňu, deti majú toto zázemie spoločné. Zo všetkých miestností druhého poschodia je možné vyjsť na spoločný balkón.
 
Konštrukcia domu: ATRIUM DifuTech  IZO PASIV
 
Konštrukcia ATRIUM DifuTech IZO PASIV vytvára optimálnu vnútornú klímu vnútri domu nielen v zimnom období, ale aj v lete. Vďaka použitiu drevovláknitých dosiek, ktoré majú vysokú tepelne akumulačnú schopnosť, nedochádza v letných mesiacoch k prehrievaniu interiéru a v zimných mesiacoch tento materiál výborne tepelne izoluje.
 
päťhviezdičkové výhody konštrukcie DifuTech:
výborná tepelná izolácia
tepelná stabilita v zime aj v lete/ochrana proti letnému prehrievaniu/
ekologické materiály z obnoviteľných zdrojov/žiadne škodlivé spojivo a žiadne lepené dosky/
umožňuje prestup vodnej pary konštrukciou/bezpečnejšia konštrukcia s dlhšou životnosťou!/
vynikajúce akustické vlastnosti
 
DifuTech je jednoduchšie povedané konštrukcia bez kompromisu. Originálny konštrukčný systém DifuTech získate len od firmy ATRIUM.
 
 
ZDROJ PR článok spoločnosti A T R I U M – S K, s.r.o.
Kategória: Stavba
Zdieľať článok