5 tipov, ako si znížiť účty za plyn

27. 12. 2018
Zdieľať

Platby za energie tvoria významnú čiastku vo výdavkoch každej domácnosti. Ak doma varíte na plyne, prípadne aj vykurujete a ohrievate vodu plynom, ponúkame vám niekoľko tipov, ako ušetriť menšiu či väčšiu sumu z rodinného rozpočtu.

1. Ušetrite pri varení 

Nemusí vás to stáť ani cent, stačí len upraviť svoje zvyky. Napríklad, zbytočne veľa vody v hrnci znamená viac spotrebovanej energie. Pri varení vajec stačí trocha vody na dno – vajcia sa uvaria v pare. Podobne to funguje aj so zemiakmi či brokolicou. Používaním pokrievky znížite spotrebu energie až o polovicu. Najviac energie (viac než 60 %) aj času (až 80 %) ušetríte s tlakovým hrncom. Je výhodný najmä pri surovinách, ktoré sa varia dlho, napríklad fazuľa či hovädzie mäso. Pravidelne tiež čistite plynové horáky – zanesené a zamastené zvyšujú spotrebu a varenie sa zbytočne predraží. Skontrolujte aj ich nastavenie – oheň má horieť rovnomerne po celom obvode modrým plameňom bez žltých špičiek a pri prepnutí z plného výkonu na minimum nesmie zhasnúť. 

 

Ak žijete v rodinnom dome a na plyne varíte, vykurujete ním aj ohrievate vodu, u dominantného dodávateľa plynu zaplatíte ročne približne 1 650 €. Vďaka nižším cenám v SSE tak môžete ušetriť aj viac ako 100 € za rok

2. Sledujte ceny u dodávateľov plynu 

Cena plynu na burze už v minulom roku rástla, čo predznačilo nárast cien aj pre slovenské domácnosti. Nie všetci dodávatelia však ceny zdvihli. Napríklad spoločnosť Stredoslovenská energetika (SSE) ako jeden z mála dodávateľov plynu na Slovensku ceny nezvýšila. „Pozorujeme síce nárast ceny plynu na burze, ale naši zákazníci sa nemusia v tomto roku zvyšovania cien obávať. Pre domácnosti sme udržali zľavu z ceny dodávky plynu až do výšky 16 % oproti dominantnému dodávateľovi, čo pri vykurovaní a ohreve vody môže priniesť zákazníkom výraznú úsporu,“ hovorí riaditeľ pre predaj B2C zákazníkom SSE Michal Jaloviar.

Zmena dodávateľa plynu pritom môže popri nižších platbách priniesť aj ďalšie výhody – napríklad to, že máte všetky energie „pod jednou strechou“ a komunikujete iba s jednou energetickou spoločnosťou. Pre nových zákazníkov navyše pripravila SSE aj špeciál­ny bonus – cestovný poukaz v hodnote 100 €, ktorý sa dá uplatniť vo viac ako 200 hoteloch v Európe. 


5 tipov, ako si znížiť účty za plyn

2314553
iStock

3. Regulujte kúrenie

Znížením teploty v miestnosti o 1 °C ušetríte až 6 % energie! Pre zdravú klímu stačí v obývačke či detskej izbe asi 20 °C, v kuchyni a spálni 16 – 18 °C, na chodbách 15 °C. Ak si nainštalujte programovateľné termostaty, môžete si vopred nastaviť teplotu podľa potreby – večer vyššiu, v noci a cez deň, kým ste v práci, zasa nižšiu.

4. Obmedzte úniky tepla 

Tu už sme v oblasti úsporných opatrení, ktoré si vyžadujú vyššiu investíciu aj dôslednú prípravu, prinášajú však aj najvýraznejší efekt. Spotreba plynu na vykurovanie, samozrejme, súvisí s tým, koľko tepla potrebujete do domu či bytu dodať. A na túto potrebu tepla majú výrazný vplyv jeho úniky cez okná, steny, strechu či podlahy. Moderné okná izolujú až 4-krát lepšie než staré a kvalitné zateplenie vonkajších stien, strechy a pivnice vám môže ušetriť viac ako polovicu nákladov na kúrenie. Zaizolovať treba aj teplovodné potrubia v nevykúrených miestnostiach, napríklad v pivnici. 

Na podporu prípravy teplej vody môžete využiť aj ekologickú energiu zo slnka – moderné plynové kotly bývajú na takúto spoluprácu už pripravené. Solárny kolektor s plochou 1,5 m2 na osobu pokryje viac ako polovicu ročnej spotreby teplej vody.

5. Vymeňte kotol 

Aj táto rada patrí do oblasti finančne náročných, môže však priniesť významné úspory (najmä ak je moderný kotol spojený s inteligentnou reguláciou). Dnešné kotly totiž dokážu využiť viac energie obsiahnutej v zemnom plyne. Pri výbere nového kotla si všímajte jeho účinnosť – kotol s vyššou účinnosťou totiž spotrebuje na rovnaké množstvo odovzdaného tepla menej zemného plynu. Najúspornejšie sú kondenzačné kotly, ktoré pracujú s účinnosťou až 98 %, o niečo nižšiu účinnosť majú kotly nízkoteplotné – 89 % – a na poslednom mieste sú klasické kotly, ktorých účinnosť sa pohybuje do 84 %. Pri výbere čo najúspornejšieho kotla vám pomôžu tiež energetické štítky, aké sa používajú aj pri domácich spotrebičoch.

Odborníci odporúčajú kontrolu plynového kotla 1× za rok.

Bezchybný technický stav plynových zariadení totiž môže znížiť spotrebu plynu až o 25 %.

Zorientovať sa pri výbere nového plynového kotla vám pomôže energetický štítok.

Podľa smernice EÚ ho musia mať kotly rovnako ako iné spotrebiče.

PRIPRAVILA: ERIKA KUHNOVÁ
FOTO: ISTOCK.COM
ZDROJ: časopis Môj dom 11/2018

Kategória: Energia
Tagy: plyn plynové kotly
Zdieľať článok

Diskusia