Snehové frézy – ideálni pomocníci pri odpratávaní snehu

07. 01. 2019 Zdieľať

Tak nám konečne nasnežilo! Už bolo na čase… Deti a lyžiari jasajú, ale majitelia domov, chalupári, obyvatelia horských samôt a majitelia horských penziónov to skôr vidia ako Jaromír Nohavica vo svojej známej pesničke Ladovská zima: „Zas padá!“

Brodíte sa aj u vás závejmi snehu? Záchrana je na ceste! So snehovou frézou ušetríte množstvo času a energie a vyhnete sa boľavému chrbtu. Spočítali sme, že v porovnaní s hrablom a lopatou odprace snehová fréza sneh štrnásťkrát rýchlejšie. 

Človek vs. snehová fréza

V rámci testovania snehovej frézy Ariens Sno-Tek 20 uskutočnila spoločnosť Mountfield test „Človek vs. snehová fréza“. Súťažnou plochou sa stal dvor bytového domu s výmerou 40 m2 s 30 cm čerstvého snehu, rozdelený na dva rovnaké diely. Jeden bol vyhradený figurantovi, mužovi stredného veku v dobrom zdravotnom stave, vyzbrojenému hliníkovou lopatou s hmotnosťou 1,17 kg. Druhý už spomenutej snehovej fréze, s ktorou manipuloval rovnako muž stredného veku v dobrom zdravotnom stave. Hádajte, kto vyhral!
 
Nie je ťažké to uhádnuť, ale možno vás prekvapí, aký veľký rozdiel to bol: Muž s lopatou odpratával sneh 1 hodinu 29 minút. Mužovi s frézou to zabralo 6 minút 26 sekúnd, teda štrnásťkrát menej.

Čo ponúka trh? 

V dosahu elektrickej zásuvky

Jednostupňové elektrické snehové frézy predstavujú lacné a funkčné riešenie. Ak bývate v nížine a odpratávate čerstvý sneh z terasy alebo zo spevnených plôch okolo domu, bohato postačia tam, kde dosiahne šnúra. Sú ľahké, kompaktné a ľahko ovládateľné, takže s nimi budú bez problémov zachádzať aj ženy alebo staršie osoby.

Bez obmedzenia vzdialenosti

Benzínové snehové frézy vás oslobodia od elektrickej zásuvky. Poháňa ich spaľovací motor, teda s nimi prejdete kamkoľvek, kde je to potrebné. Podľa systému odpratávania snehu sa delia na jednostupňové a dvojstupňové.
 

Odpratanie snehu z prístupovej cesty hladko zaistí jednostupňová benzínová snehová fréza Toro Quick Clear CCR 6053 R

Odpratanie snehu z prístupovej cesty hladko zaistí jednostupňová benzínová snehová fréza Toro Quick Clear CCR 6053 R
Mountfield

 
Jednostupňové snehové frézy sú majstrami v odpratávaní čerstvého alebo neutlačeného snehu z menších spevnených plôch ako asfalt, dlažba a betón. „Ich princíp spočíva v tom, že rotujúce lopatky z tvrdenej gumy naberajú sneh z odpratávaného povrchu a cez odhadzovací komín ho odhadzujú do vzdialenosti, ktorú si sami nastavíte. Tieto stroje vynikajú malými rozmermi, takže nezaberú príliš veľa miesta,“ upresňuje Martin Suchý, odborník zo spoločnosti Mountfield.
 
Dvojstupňové snehové frézy potom využijete aj v tých najnáročnejších snehových podmienkach, napríklad v horách. Dvojstupňové frézy sneh odrezávajú, naberajú a odhadzujú, zvládnu teda aj taký, ktorý je mokrý, udupaný či premrznutý a zľadovatený a pokojne aj z trávnatej poľnej cesty.
 

Dvojstupňová snehová fréza Ariens Compact 22 E

Dvojstupňová snehová fréza Ariens Compact 22 E
Mountfield

 
Dvojstupňová snehová fréza Ariens Compact 22 E
výkon: 6 HP
záber: 56 cm
počet rýchlostí:
vzdialenosť odhodu 12 m
množstvo snehu: až 686 kg/min
výška bunkru 51 cm
liatinová prevodovka
nadštandardná výbava: štartér, svetlomet

Prečo vybrať kvalitnejší model?

„Rovnako ako pri inom tovare platí – čím dlhšia záruka, tým lepšie. Osobne by som vyberal frézu, na ktorú je aspoň sedemročná záruka. Odporúčam tiež zistiť, v akej krajine bol stroj vyrobený. Ak pochádza z Japonska alebo z USA, máte istotu, že je kvalitný. Niektoré modely fréz sú navyše vybavené technickými vychytávkami pre pohodlnejšiu prácu. Môžete napríklad sami zvoliť smer, kam odhadzovať sneh, v mrazoch si zahrejete ruky na vyhrievaných rukovätiach alebo si počas tmy posvietite na cestu,“ radí Martin Suchý.
 
Kvalitné dvojstupňové frézy majú viac výhod:
 
Pevný, robustný bunker. Pri silnom zatlačení zhora oboma rukami sa ani nepohne. Zvládne aj zľadovatený sneh.
Stabilne ukotvenú oceľovú závitovku s odolnými lopatkami a zubami. Dokáže rozdrviť a odhodiť aj silné kusy ľadu.
Jednoduché ovládanie: Všetky modely sú vybavené vlastným pojazdom s niekoľkorýchlostnou prevodovkou vrátane spiatočky. Vďaka tomu sa dokážu pohybovať v rôznych terénoch.
Precízne a hladké radenie rýchlostí. Čo najkratšie dráhy radenia umožňujú zmenu rýchlosti počas jazdy.
Radiaca páka na hlavnom ovládacom paneli. Nemusíte sa k nej zohýbať.
Jednoduché nastavenie komínu. Ovládacia kľučka, prípadne joystick umožňujú rýchle natočenie.
Veľké kolesá pre hladký pohyb na nerovnom povrchu.
 
Viac informácií na www.mountfield.sk
 
ZDROJ PR článok spoločnosti Mountfield a.s.
Kategória: Záhradná technika
Tagy: snehové frézy
Zdieľať článok