Ako si postaviť dom, aby bol chránený pred povodňami

25. 01. 2019
Zdieľať

Malé mestečko , v ktorom sa tento dom nachádza, je charakteristickým vidieckym sídlom v delte dvoch vodných tokov. Krásne prírodné prostredie však nie je všetko – domy, ktoré tu stoja, musia rátať aj s povodňami.

V delte dvoch riek

Pozemok, na ktorom stojí jednoduchý dom z dielne architektov FRAM arquitectos, sa nachádza blízko rieky Luján. Súčasťou pozemku boli typické stromy pre lokálnu deltu. Rieka je schopná spôsobiť záplavu a vyrastené stromy boli základom, od ktorého sa architekti pri navrhovaní domu odrazili. Tretím rozmerom, ktorý včlenili do projektu, bola časť domu tvoriaca prechod medzi interiérom a exteriérom: galéria, ktorá sa nachádza pozdĺž celého domu. 

 


Dom v Dique Luján

Dom v Dique Luján
Fernando Schapochnik

Na železobetónových nosníkoch

Osadenie domu na juh pozemku umožňuje jeho plnohodnotné využitie, v súvislosti s ním je riešená aj dispozícia. Technické a servisné miestnosti sú orientované pozdĺž južnej steny a hlavné sa otvárajú smerom k súkromnému pozemku. Priestor galérie, ktorý podľa architektov symbolizuje ostrov, je prerušený terasami, jedna z nich je vstupná, druhá obklopuje vyrastený strom.


Dom v Dique Luján

Dom v Dique Luján
Fernando Schapochnik

Dôležitým riešením bolo umiestnenie domu do výšky vďaka trom železobetónovým nosníkom. Je to ochrana pred povodňou, a zároveň umožňuje plynulý odtok vody pod domom.


Dom v Dique Luján

Dom v Dique Luján
Fernando Schapochnik

Flexibilné riešenie vďaka drevenému rámu

Drevený rám okolo domu vymedzuje vnútorné a vonkajšie priestory. Je nosnou konštrukciou. „Riešenie formou tohto rámu dáva veľkú flexibilitu pri montáži interiéru a exteriéru, ale aj pokiaľ ide o rozmery a úpravy okien,“ vysvetľujú výhody rámu samotní architekti. Strecha je na dvoch miestach prerušená – nad terasami zostali len trámy dreveného konštrukčného rámu.


Dom v Dique Luján

Dom v Dique Luján
Fernando Schapochnik

Ako je riešená dispozícia?

Vchod do domu je riešený schodiskom vedúcim na vstupnú terasu, ktorá je spríjemnená kvetmi a posedením. Je súčasťou galérie, rovnako ako druhá terasa. Vpravo od vchodu sa nachádza spálňa, naľavo hlavná denná miestnosť, za ktorou je ďalšia izba. Zo všetkých izieb je možné vyjsť na galériu. Menšia terasa so stromom sa nachádza medzi izbou a obývacou miestnosťou. Kuchynská linka a hygienické zázemie sú umiestnené pri južnej stene domu spolu s technickými miestnosťami.


Dom v Dique Luján

Dom v Dique Luján
Fernando Schapochnik

Interiér necháva vyznieť drevo v rôznych formách a v časti spoločenskej miestnosti, ktorú tvorí jedáleň i obývacia miestnosť s krbom, sú takmer dve celé steny presklené.


Dom v Dique Luján

Dom v Dique Luján
Fernando Schapochnik

 

Dom v Dique Luján v skratke

Architektonický ateliér: FRAM arquitectos

Architekti: Franco Riccheri, Agustín Mendiondo

Lokalita: Dique Luján, Argentina

Plocha: 100 m2

Rok realizácie: 2018

Sabína Zavarská

Foto: Fernando Schapochnik

Kategória: Návšteva
Tagy: povodne rodinný dom
Zdieľať článok

Diskusia