Žite aj Vy svoj NETRADIČNÝ život, žite v Lofte

21. 12. 2019 Zdieľať

Betónové podlahy, odhalené tehlové steny, priznané stropy a potrubie, pohľad na vysoké stropy a oceľové trámy, okná od podlahy až k stropu. Hľadal by niekto čosi takéto v dome či byte? Určite áno! Ak sledujete novinky v oblasti dizajnu interiérov, existuje jeden nadčasový trend, ktorý nikdy neomrzí, a tým je industriálny dizajn loftu.

Žiť v lofte však nie vždy znamenalo atraktívne a luxusné bývanie. Od čias, kedy boli lofty po prvý krát využité ako obytné priestory, prešli dlhou cestou. V 50. rokoch v New Yorku sa loft stal obľúbeným miestom pre umelcov, keďže tieto priestory mali nízke režijné náklady a zároveň boli vzdušné s dostatkom denného svetla. Stúpajúcou popularita umelcov ako aj moderného umenia sa iniciovala záujem a dopyt aj po ich životnom štýle. Kedysi bohémske a nie vždy legálne bývanie pre chudobných umelcov sa stalo atraktívnym životným štýlom, rýchlo sa rozširujúcim do celého sveta.

Do určitej miery však k popularite loftu prispel aj rozpad formálnych rodinných vzťahov, rodových nerovností a bariér medzi prácou a životom.

Loft totižto možno považovať za oslobodenie od tradične naprogramovanej organizácie domácností so sériou špecifikovaných miestností, založených na typickej rodinnej štruktúre. Takýto otvorený priestor sa stal odrazom nových sociálno-kultúrnych hodnôt, ako sú napríklad menej diferencované manželské role, menej formálnych vzťahov medzi členmi domácnosti a väčšia interakcia medzi jej členmi.

Bývalé priemyselné stavby sú tak dnes inšpiratívnymi obytnými priestormi pre mnohých moderne zmýšľajúcich ľudí, ktorým flexibilný otvorený priestor dozaista podnieti zmysel pre slobodu a neobmedzenú voľnosť, stimuluje predstavivosť a podporuje hľadanie vlastných a nekonvenčných riešení.

Bývalé továrne, obchody s odevmi, staré mlyny a sklady po celom svete prešli konverziou k novému životu a využitiu, pričom sa stali nositeľmi kontinuity, aj originálnej identity. Väčšina konverzií pritom rešpektuje budovu a hľadá spôsoby ako skombinovať pôvodný priestor s novou, na pohľad protichodnou funkciou. Nepopierateľnú jedinečnosť dodá priestoru práve voľba tradičných materiálov zachovávajúcich industriálny podtón, ako kov, tehla, drevo a betón, použité moderným spôsobom.

Nakoľko je lepšie raz vidieť ako 100-krát počuť, pozrite sa spolu snami ako sa tento skutočne osobitého životný štýl rozšíril po celom svete.

Industriálny loft zo starej továrne v Moskve, Rusko

Stará továreň v Moskve sa zmenila na moderný dvojpodlažný loft, ktorý je v každom svojom detaile verný industriálnemu štýlu, odkazujúcemu na minulosť tohoto jedinečného priestoru. Má skutočne všetko, čo od takéhoto typu loftu očakávate: odkryté murované steny, drevené podlahy, priemyselné akcenty, priznané nosné konštrukcie a potrubie. Priestor je plný osobitosti a je rozdelený, i keď iba vizuálne, na verejnú a súkromnú časť. Interiéry pôsobia temno a náladovo, čo je výsledkom dekorácie stien červenou tehlou, obrovskými oknami, klenutými oblúkmi a všadeprítomnými chrómovými rúrami. Priemyselná estetika zdôrazňuje hrubú štruktúru materiálov, náladové farby a úmyselnú nedbanlivosť dokončovania.

zdroj: www.designrulz.com/design/2013/11/unconventional-modern-design-for-a-loft-in-a-old-factory-moscow/

Nekonvenčný loft z bývalej maštale v Ríme, Taliansko

V oblasť Trastevere v Ríme nájdete ešte stále niekoľko starých stajní a stodôl zo začiatku 20. storočia, z ktorých niektoré prešli konverziu, aby im bol vdýchnutý nový život. Jedným z takýchto prípadov je aj prezentovaný loft. Vzhľadom na pôvodnú funkciu budovy sa v lofte nachádzajú interiérové priestory, ktoré  sú v porovnaní s domami v danej oblasti skutočne nadrozmerné, pričom výška stropov dosahuje v niektorých častiach až 10 metrov. Prízemie je veľký, otvorený a unikátny obytný priestor, ktorý kombinuje tradičné a moderné prvky dizajnu.

Architekti sa držali troch materiálov a to: kovu, dreva a skla, pričom sa snažili dať každému miestu svoj vlastný jedinečný charakter. Veľké zasklené plochy umožňujú prirodzenému svetlu vniknúť do celého priestranstva v prízemí, čím zabezpečili svetlé, vzdušné a príjemné prostredie. Vo všeobecnosti je dizajn interiéru kombináciou moderných a tradičných prvkov. Detaily, ako je veľký závesný luster v obývacej izbe, klenuté otvory, drevená strecha a dokonca aj farebná paleta, sú navrhnuté tak, aby dopĺňali rad zjednodušujúcich prvkov a nakoniec vytvorili harmonický dekor.

zdroj: www.homedit.com/unconventional-loft-apartment/

Bohémsky loft v Sofii, Bulharsko

Tento impozantný loft sa nachádza v 12. poschodí v budove “ Červené jablko“ v Sofii a má celkovú plochu 96 metrov štvorcových. Jedná sa o budovu, ktorá sa vyznačuje typickým dizajnom Soho v New Yorku, na čo prihliadali aj samotný dizajnéri pri  dekorovaní interiéru. Majiteľom priestoru je človek s bohémskym a dobrodružným duchom a presne taký je aj tento loft.

Interiér v sebe kombinuje špecifický kontrast prírodných materiálov, ako sú tehly, drevo a kov, s čistým a minimalistickým moderným dizajnom. Šesťmetrová výška v obývacej izbe umožnila výstavbu prechodovej platformy, ktorá je miestom pre relaxáciu, meditáciu, čítanie a hlavne pre rozjímanie ohromujúceho pohľadu na mesto.

zdroj: https://freshome.com/2015/03/26/impressive-loft-design-in-sofia-adapted-to-a-bohemian-character/

Originálny a pestrý loft v Londýne, Anglicko

Skutočne pozoruhodný industriálne ladený loft sa nachádza v starej továrni v Londýne. Interiér je ladený veľmi hravo, farebne a umelecky a z každej jeho časti stúpajú veľmi pozitívne vibrácie. Priestor loftu je prestavaný na dve spálne a veľký otvorený obytný priestor, ktorý je opticky rozčlenený na salónik, kuchyňu a jedáleň. Dynamika sa dosahuje prostredníctvom mnohých línií, ktoré smerujú a presmerujú pozornosť diváka do všetkých rohov interiéru.

Architektonické detaily majú priemyselný ráz, ktorý umocňujú betónové stropy a odhalené potrubie. Čisté línie a vysoké stropy boli zdokonalené bledou širokou dlažbou a modernou kuchyňou. Na rozdiel od energetickej spoločenskej zóny, zo spálni vyžaruje pokoj. Tento pocit sa dosiahol pomocou mäkkých odtieňov bielej a béžovej a absenciou nadmernej výzdoby.

Zdroj: https://freshome.com/colorful-loft-in-london/

Nekonvenčný loft v Prahe, Česko

Posledná ukážka nie je typický loft v pravom slova zmysle, priestor sa totižto nachádza v novostavbe Hřebenky a na loft bol prerobený na základe požiadavky majiteľa. Architektka Dagmar Štěpánová, kompletne prepracovala pôvodné rozloženie apartmánu v podkroví a vytvorila priemyselne inšpirované nekonvenčné dizajnové riešenia, vďaka ktorým vyhral v Čechách cenu interiér roka 2016.

„Nemôžem naozaj pochopiť,“ zdôrazňuje, „prečo mnohé z týchto nových bytových domov v Českej republike úplne nemajú žiadnu formu osobnosti“.

Rezidenčný byt o výmere metrov štvorcových má súkromný výťah a vonkajšiu terasu s rozlohou 50 metrov štvorcových.

Štěpánova prekonala problematiku roztriešteného priestoru a veľkých chodieb a chodieb realizáciou unikátneho výberu nábytku na zákazku: celkom 44 atypov – vrátane stolov, sedacích súprav, postelí, knižných kníh, dverí a vešiakov – sú zmiešané s nábytkom škandinávskeho typu a niekoľkými dizajnovými kúskami prevažne z 50. rokov minulého storočia. Napriek tomu, že priestoru dominuje betón, roxor, kov a sklo, pôsobí útulne.

Architektka podrhla industriálny interiéru cez jeho surový, zdanlivo nedokončený, cementovými stierkami na  podlahe, drôtmi a oceľovými výstužami v otvorenom betóne, či pštrosím torzom, ktoré víta návštevníkov hneď pri vstupe z výťahu.

zdroj: www.elledecor.com/it/best-of/g21759227/restyling-loft-prague-industrial-style-eng/

zdroj http://ipopcycle.cz/vytahem-az-do-bytu-takovyhle-loft-byste-v-prazske-novostavbe-asi-necekali/

https://homebydleni.cz/bydleni/design-interieru/interier-roku-2016-loft-pstrosim-torzem-prazskych-hrebenkach/

ZDROJ: PR článok spoločnosti LOFTY s.r.o.

Kategória: Navrhovanie interiéru
Tagy: byty loftové bývanie lofty
Zdieľať článok