Zbúraním múru sa zmenili vlastnosti pozemku. Ako si s tým architekti poradili?

12. 02. 2019
Zdieľať

Odhalené kamenné murivo nemusí byť len snahou o modernú realizáciu, ale niekedy aj nevyhnutnosťou. Napríklad, ak sa dom nachádza v historickom priestore, kde by čokoľvek iné než kamenné murivo pôsobilo ako päsť na oko.

Španielski architekti zo štúdia HARQUITECTES sa pokúsili skĺbiť súčasnú architektúru a potreby modernej rodiny s historickou časťou lokality tak, aby nepoškodili génia loci. Podarilo sa im to?


Dom 1413

Dom 1413
Adrià Goula

Zbúraním múru sa zmenili vlastnosti pozemku

Pôvodný pozemok bol ohraničený vysokým kamenným múrom, ktorý ponechával viditeľné iba vrcholce stromov. I keď tento múr bol veľmi pôsobivý a mal historický význam, bolo potrebné rozšíriť ulicu. Zachovanie múru teda nebolo možné. Jeho zbúraním dostal pozemok absolútne odlišné vlastnosti ako mal pôvodne. Bolo nevyhnutné rekultivovať pozemok a postaviť nový dom, ktorý by bol čestnou reakciou na okolie a svojím spôsobom nahrádzal chýbajúci kamenný múr.

 


Dom 1413

Dom 1413
Adrià Goula

Lepí ranu po búraní

Domu jednou stranou lepí ranu po zbúranom historickom múre, zároveň je experimentom s novým dlhým tvarom, ktorý sa prispôsobuje ulici. Sleduje materiálovú i konštrukčnú logiku pôvodného kamenného múru, ale prispôsobuje ju súčasným požiadavkám. Nosné steny domu sú úplne nové, ale používajú kamene zo starej stavby zmiešané s vápencom a cementom. Do tohto tradičného základu sú primiešané aj častice z recyklovaného skla.


Dom 1413

Dom 1413
Adrià Goula

„Natiahnutý“ dom chráni súkromie pozemku

Celý dom tvoria štyri celky spojené vonkajšími terasami. Zo strany ulice sú uzatvorené a strohé (i keď v jednej časti sa nachádza veľké presklenie, ostatné okná sú malé), naopak, smerom k záhrade je dom otvorený – vizuálne aj reálne.


Dom 1413

Dom 1413
Adrià Goula

Všetky miestnosti na prízemí je možné úplne otvoriť do záhrady a spojiť s exteriérom. Tým, že budovy z dvoch strán chránia záhradu, vytvárajú súkromný priestor na trávenie voľného času. Z materiálov stavby zo strany záhrady a v interiéri zohrávajú najdôležitejšiu úlohu betón a drevo.


Dom 1413

Dom 1413
Adrià Goula

 

Dom 1413 v skratke

Architektonický ateliér: HARQUITECTES

Architekti: David Lorente, Josep Ricart, Xavier Ros, Roger Tudó

Spolupráca: Montse Fornés, Maya Torres

Projekt: 2014 až 2016

Realizácia: 2015 až 2017

Zastavaná plocha: 330 m2

Lokalita: Ullastret, Girona, Španielsko

Sabína Zavarská

Foto: Adrià Goula

Kategória: Návšteva
Tagy: kamenné murivo kamenný dom rodinný dom
Zdieľať článok

Diskusia