Zariaďte si kuchyňu podľa najnovších trendov. Toto je 9 najmodernejších kuchynských štýlov

14. 02. 2019
Zdieľať

Nie, kuchyňa nemusí slúžiť výhradne na varenie či pečenie. Kuchyňa je predsa srdcom celého domova, a preto sa v nej dá robiť aj množstvo iných príjemných vecí. Oddychovať, tráviť čas s deťmi, zabávať sa, spať, tancovať, pestovať... Čokoľvek vám napadne a jej priestor vám to dovolí.

Štýl 1

KREATÍVNA A HRAVÁ

Ak patríte k tým, ktorí majú radi netradičné riešenia a milujú originálne nápady, možno sa vám budú pozdávať vo vašej kuchyni namiesto barových stoličiek hojdačky. Toto mimoriadne štýlové riešenie je navyše celkom nenáročné, keďže si stačí presne zamerať miesto, odkiaľ pôjdu laná a potom už len namontovať dosku a užívať si dobroty pri bare s nohami vo vzduchu.


FOTO JAKUB KOMRSKA

9 trendy kuchynských štýlov


FOTO JAKUB KOMRSKA

Štýl 2

RUKA V RUKE s obývačkou

Dnes je už takmer každá moderná kuchyňa prepojená s jedálenskou a obývacou časťou, keďže činnosti v kuchyni chceme spojiť aj s bežným rodinným životom. Interiérové štúdiá ponúkajú aj také riešenia, kde v prvom momente ani nezbadáte, či ste v obývačke alebo v kuchyni, pretože tie sú navzájom spojené do absolútne kompaktného a elegantného celku.

 


FOTO MARTIN ZEMAN

9 trendy kuchynských štýlov


FOTO MARTIN ZEMAN

Štýl 3

S MIESTOM NA ODDYCH

Prečo si neoddýchnuť počas toho, kým sa upečie nedeľný obed? Priamo v kuchyni, takže máte stále všetko pod kontrolou. Ak plánujete novú linku a priestorom šetriť nemusíte, zakomponujte do nej aspoň malú pohodlnú lavičku, ktorá sa určite stane najobľúbenejším miestom všetkých členov domácnosti. Bonusom môže byť pekný výhľad z nej a úložný priestor v nej.


FOTO PINTEREST

9 trendy kuchynských štýlov


FOTO PINTEREST

Štýl 4

PREPOJENÁ S EXTERIÉROM

Nie je nad kuchyňu prepojenú s terasou či záhradou. Vďaka posuvným dverám, ktoré otvoria priestor, môžete mať počas sezóny pocit, že varíte priamo pod holým nebom a štebot vtákov sa ozýva zo špajze. Rovnako servírovanie jedál a nápojov na terasové sedenie bude omnoho jednoduchšie, ako keby bola kuchyňa na opačnej strane domu. Myslite na to už pri jej plánovaní.


FOTO TEMPO KONDELA

9 trendy kuchynských štýlov


FOTO TEMPO KONDELA

Štýl 5

AKO V BOTANICKEJ ZÁHRADE

Vášniví pestovatelia izbových rastlín sa môžu realizovať aj v kuchyni. Veď pestovať sa tam dajú nielen bylinky potrebné na varenie, ale aj rôzne iné druhy rastlín a kvetov. Tie môžete postaviť na horné skrinky v pekných kvetináčoch, prípadne zavesiť nad kuchynský ostrov a vašej kuchyni dodajú neopakovateľné čaro. Určite si však vopred naštudujte, ktoré druhy sú na to vhodné.


FOTO HÜBSCH

9 trendy kuchynských štýlov


FOTO HÜBSCH

Štýl 6

PRÍSTUPNÁ K DEŤOM

Pri plánovaní kuchynskej linky netreba zabúdať ani na deti. Veď tie sa najradšej motajú presne tam, kde my dospelí. A veľakrát je to práve kuchyňa. Preto, ak nechcete, aby robili samovoľnú revíziu v zásuvkách a spodných skrinkách, možno vám padne vhod tabuľová farba na dvierkach či stene, pri ktorej sa môžu počas vašich kulinárskych výtvorov realizovať omnoho kreatívnejšie.


FOTO IKEA

9 trendy kuchynských štýlov


FOTO IKEA

Štýl 7

Na prvý pohľad Skrytá

Nie každý potrebuje mať pompéznu a prvoplánovo jasnú kuchynskú linku s typickými kuchynskými doplnkami a zariadením. Ak máte radi skôr minimalizmus a nenápadné, ale estetické a funkčné riešenia, vyberte si kuchyňu, ktorá bude vyzerať na prvý pohľad skôr ako obývacia časť. Určite do nej zakomponujte aj umenie v podobe obrazov či dekorácií a nezabudnite na rafinované osvetlenie.


FOTO HANÁK

9 trendy kuchynských štýlov


FOTO HANÁK

Štýl 8

S miestom na spanie

Kedysi boli nezriedka bežnou súčasťou kuchýň aj postele či pohovky. Dnes takéto riešenie bežne vídať v malých bytoch či loftoch, kde sa nad kuchynskou časťou nachádza tá nočná s posteľou. A prečo nie? Ak máte dobrý odsávač pár a nezvyknete v nedeľu klepať rezne, kým váš partner ešte spí, takéto riešenie vôbec nemusí byť na škodu. Naopak, je naozaj funkčné a originálne.


FOTO ISTOCK

9 trendy kuchynských štýlov


FOTO ISTOCK

Štýl 9

MALÁ, ALE FUNKČNÁ

Ak bývate v malom byte, prípadne je pre vás kuchyňa len miestom prípravy teplých pokrmov a radšej trávite čas celkom iným spôsobom, stačí vám naozaj len potrebné minimum kuchynského vybavenia, ako je drez, sporák či dvojplatnička, malá chladnička a zopár políc. Aj tak v nej dokážete plnohodnotne pripraviť jedlo a o to predsa ide. Nezaberie pritom viac, ako pár štvorcových metrov.


FOTO IKEA

9 trendy kuchynských štýlov


FOTO IKEA

 

TEXT: KATARÍNA BAROŠOVÁ

FOTO: ARCHÍV FIRIEM

Zdroj: Časopis Môj dom

Kategória: Kuchyňa, jedáleň
Tagy: kuchynské linky kuchynské štýly zariaďovanie kuchyne
Zdieľať článok

Diskusia