Ako vybrať vodovodnú batériu do vašej novej kúpeľne

18. 02. 2019 Zdieľať

Skôr ako si začnete vyberať kúpeľňovú vodovodnú batériu, položte si nasledujúce otázky. Pokiaľ si na všetky odpoviete a dobre vyberiete, tak vaša kúpeľňa bude dokonalá.

Skôr ako pôjdete nakupovať

Najdôležitejšie je poznať rozmery vašej budúcej kúpeľne a rozhodne nezabudnite do plánu zaradiť aj vedenie elektriny, prípojky na vodu, prípadne umiestnenie bojlera. Od tohto sa potom odvíja výber ďalšieho zariadenia a nábytku. Určite budete musieť vyriešiť boj medzi vaňou a sprchovým kútom. Ak zvíťazí vaňa, bude rohová? Ak vyhrá sprchový kút, tak akým spôsobom budete otvárať sprchové dvere?


Ako vybrať vodovodnú batériu do vašej novej kúpeľne

Ako vybrať vodovodnú batériu do vašej novej kúpeľne
Hornbach

Akú batériu vybrať?

Pri kúpe nevhodne zvolenej umývadlovej alebo vaňovej batérie by, okrem iného, voda mohla zle stekať. Kúpte si najlepšie batériu v sete. Predídete komplikáciám, či nákladom navyše napr. za umývadlovú výpusť.

Priplaťte si za kvalitu, pretože nevýhodou lacnejších modelov je ich životnosť. Lacné modely batérií v cene do cca 40 eur majú zvyčajne plastovú kartušu, ktorá sa ľahko opotrebuje. Začne sa na nej usadzovať vodný kameň, batéria začne prekvapkávať a jej chod sa začne zadrhávať. A preto je vždy lepšie kúpiť kvalitnú batériu s keramickou kartušou, u ktorej je opotrebenie takmer vylúčené. Dajte si pozor, všetci zahraniční výrobcovia dodávajú iba 150 mm rozstup. 100 mm rozstup kúpite výhradne od českých a slovenských výrobcov batérií.


Ako vybrať vodovodnú batériu do vašej novej kúpeľne

Ako vybrať vodovodnú batériu do vašej novej kúpeľne
Hornbach

Kam vodovodnú batériu umiestniť?

Je dôležité vedieť, či budete vodovodnú batériu inštalovať na stenu, priamo na vaňu, umývadlo, bidet alebo ju budete zabudovávať pod omietku či obklad.

Vybrať si môžete z troch typov batérií. Nástenná sa umiestňuje na omietku, či obklad a najčastejšie sa používa na vane, sprchy, prípadne umývadlá ku kúpeľni. Stojanková sa inštaluje priamo na umývadlo či bidet, kde sa tiež najčastejšie využíva.


Ako vybrať vodovodnú batériu do vašej novej kúpeľne

Ako vybrať vodovodnú batériu do vašej novej kúpeľne
Hornbach

Podomietkovú batériu schováte za obklad, takže napr. v sprchovom kúte získate viac miesta a máte ľahšiu údržbu batérie. Do moderných kúpeľní neodmysliteľne patria sprchové batérie v sete a sprchové panely. Majú v sebe zabudované jedinečné funkcie. Rôzne masážne trysky a sprchové hlavice možno vyberať aj podľa toho, aký typ vodovodnej batérie vám padne do oka.

Ako chcete umývadlovú batériu ovládať?

Záleží na vás, ako chcete miešať teplú a studenú vodu a aké sú vaše požiadavky na úspory. Termostatická batéria má v sebe zabudovaný termostat, takže si sami prednastavíte teplotu vytekajúcej vody. Teplota vody je nemenná aj v prípade kolísania tlaku či teploty vody. Čo oceníte napr. v panelových domoch, kde klesá teplota vody, akonáhle si ju pustí viac domácností. Pokiaľ máte termostatickú batériu, je teplota vody stále rovnaká.

Jej vlastnosti ocenia tiež rodiny s deťmi. Prednastavená teplota a poistka, ktorú je potrebné pre zvýšenie teploty vody zatlačiť, znižujú riziko obarenia na minimum.

Nevýhodou je nevhodnosť použitia s prietokovým ohrievačom. V takom prípade hrozí riziko, že bude teplota vody nadmerne kolísať, zvlášť ak pustíte vodu na viacerých miestach súčasne.

Vďaka úspore energie až 50 % aj vody sa investície do termostatickej batérie oplatia po 1-2 rokoch užívania. Predáva sa ale iba s rozstupom 150 mm.


Ako vybrať vodovodnú batériu do vašej novej kúpeľne

Ako vybrať vodovodnú batériu do vašej novej kúpeľne
Hornbach

Páková vodovodná batéria plynule a ľahko mieša vodu na požadovanú teplotu. Rýchlo jednou rukou navolíte teplotu a silu prúdu vody a tým znížite spotrebu vody.

Veľkou výhodou oproti ďalším typom je jej univerzálnosť. Pákovú batériu môžete použiť všade, teda pri kuchynskom dreze, umývadle, vani aj sprche. Po kohútikovej vodovodnej batérii siahnu milovníci retro dizajnu. Vodu si miešate sami otáčaním kohútikov.

Výber kúpeľňovej vodovodnej batérie záleží výhradne na vás a vašom vkuse. Odporúčame dodržiavať základné pravidlo. Zachovávajte oblé alebo naopak hranaté tvary v celej kúpeľni. A tiež čítajte HORNBACH blog, kde každý týždeň nájdete nové návody, rady a tipy.

Zdroj: PR článok spoločnosti HORNBACH

Kategória: Kúpeľňa, WC
Tagy: hornbach vodovodné batérie zariaďovanie kúpeľne
Zdieľať článok