4 najdôležitejšie otázky pri výbere dverí

21. 02. 2019 Zdieľať

Traduje sa, že šťastie praje pripraveným. Aby ste aj vy mali pri výbere nových interiérových a vchodových dverí šťastnú ruku a jasnú predstavu, pripravili sme pre vás prehľad najdôležitejších bodov.

Aký typ dverí potrebujete?

Či už sa vraciate z práce do svojho domu alebo bytu, hlavné vchodové dvere sú tými prvými, ktorými prejdete pri vstupe do budovy. Vedľajšie vchodové dvere využijete ako druhý rezervný vchod, vstup do pivnice alebo na záhradu. Spoločným prvkom všetkých vchodových dverí do bytu či domu je to, že by sa vždy mali otvárať smerom dovnútra.

V interiéri samotnom sa stretávame s ďalšími typmi dverí. Záleží na vašich potrebách. Budú sa vám do izieb hodiť dvere z laminátu, masívne, s 3D fóliou, sklenené alebo posuvné dvere? Alebo dvere zhrňovacie, pretože len jednoducho nemáte dostatok miesta?

Špeciálne upravenú konštrukciu majú dvere, ktoré plnia bezpečnostnú a protipožiarnu funkciu. Stretnete sa tak s dverami protipožiarnymi, ktoré sú odolné voči plameňom a teplu alebo s dverami bezpečnostnými, ktoré majú zabudované prvky proti prerazeniu či vypáčeniu. Aby bola funkcia bezpečnostných dverí zaručená, musí tieto dvere inštalovať len odborník. Navyše protipožiarne dvere do bytu s protipožiarnou úpravou je podľa stavebného zákona nutné zasadiť do protipožiarnej obložkovej zárubne.

Ruka v ruke so zabezpečením dverí ide aj zabezpečenie okien. Myslite teda aj na to, že moderné plastové okná, drevené a hliníkové okná ponúkajú množstvo ochranných prvkov, ktoré vlámanie sťažujú. Preto odporúčame zoznámiť sa s ponukou doplnkov a najmä s kvalitou a parametrami kovania, ktoré zásadne ovplyvňujú kvalitu dverí a okien.


4 najdôležitejšie otázky pri výbere dverí

4 najdôležitejšie otázky pri výbere dverí
Hornbach

Aký materiál a povrch dverí preferujete?

Vchodové a interiérové ​​dvere rozdeľujeme podľa konštrukcie materiálu a povrchu. Ak ste priaznivcom robustnejších materiálov, potom vás určite zaujme oceľ. Oceľové zárubne a dvere majú v sebe väčšinou zabudované aj bezpečnostné prvky. Nestarnúcou klasikou sú drevené dvere, k ich výrobe sa používa napríklad smrek, smrekovec, dub a z vonkajšej strany môžu byť chránené ďalším materiálom. Dvere plastové sa zase ľahko udržiavajú a dostupné sú v rôznych farebných prevedeniach, takže ich môžete kombinovať aj s oknami.

V interiéri sa vám môžu vynímať hladké dvere z ľahkého dreveného rámu alebo dvere rámové, ktoré majú najčastejšie sklenenú výplň. Pre milovníkov masívneho dreva sú v ponuke tzv. vidiecke dvere, priaznivci skla určite siahnu po sklenených dverách z bezpečnostného skla. Ak musíte riešiť každý centimeter, určite sa poobzerajte po posuvných a zhrňovacích dverách. Posuvné dvere na stenu nepotrebujú žiadny priestor pre otváranie a zhrňovacie dvere je možné nasadiť do existujúcich zárubní aj otvorov.


4 najdôležitejšie otázky pri výbere dverí

4 najdôležitejšie otázky pri výbere dverí
Hornbach

Ako správne určiť orientáciu dverí?

Predstavte si, že stojíte pred dverami. Rozhodnúť sa musíte medzi dverami, ktorým sa hovorí „pravé“ alebo medzi dverami, ktorým sa hovorí „ľavé“. Pravé dvere majú usadenie pántov na pravej strane a kľučku vľavo. Dvere otvárate pravou rukou smerom k sebe. Ľavé dvere majú usadenie pántov na ľavej strane a kľučku vpravo. Dvere otvárate ľavou rukou smerom k sebe.


4 najdôležitejšie otázky pri výbere dverí

4 najdôležitejšie otázky pri výbere dverí
Hornbach

Aký rozmer dverí potrebujete a ako ho zmeriate?

Ak už doma máte zabudované zárubne (futra) a vyberáte k nim už len dverné krídlo, potrebujete vedieť presné rozmery čistého priechodu, tzv. svetlosť. To znamená, že zmeriate šírku a výšku od zárubne k zárubni. Podľa výsledného rozmeru vyberiete aj rozmer dverí. V opačnom prípade, keď vyberáte kompletné dvere so zárubňou a obložkou, potrebujete vedieť presné rozmery stavebného otvoru a tiež hrúbku steny. Pripravený stavebný otvor zmerajte najlepšie na troch miestach, a to výšku, šírku a šírku steny.


4 najdôležitejšie otázky pri výbere dverí

4 najdôležitejšie otázky pri výbere dverí
Hornbach

Až príde tá chvíľa, kedy za sebou precízne vybraté dvere prvýkrát zatvoríte, nezabudnite sa pochváliť. Zvládli ste to ľavou zadnou.

ZDROJ: PR článok spoločnosti HORNBACH

Kategória: Dvere, brány
Tagy: dvere interiérové dvere
Zdieľať článok