Tipy, ako ošetriť a obnoviť podlahy

25. 02. 2019 Zdieľať

Podlaha je základom každého interiéru, dáva mu charakter a rešpektuje spôsob jeho využitia. Správna údržba podlahy predlžuje jej životnosť, ktorá sa počíta na viac ako jedno desaťročie.

Bežná údržba

Najrôznejšie systémy s mopmi slúžia na vytieranie takmer do sucha, zametanie môže nahradiť ručný vysávač s vysokým výkonom a nie príliš obľúbené vysávanie hravo zvládnu robotické vysávače, z ktorých mnohé majú aj funkciu vytierania.

Drevená podlaha

Drevené podlahy síce patria k najdrahším podlahovým materiálom, majú však oproti lacnejším laminátovým, vinylovým či korkovým podlahám jednu zásadnú výhodu. Ak dôjde k ich opotrebovaniu, dajú sa úspešne zrenovovať ako celok.


Tipy, ako ošetriť a obnoviť podlahy

Tipy, ako ošetriť a obnoviť podlahy
Hornbach

Drevo stále pracuje, jeho objem sa mení v závislosti na zmenách teplôt a vlhkosti. Nevyhnutné je opraviť škáry a rozostúpené lamely k sebe zložiť tak, aby lícovali, podlahu zbrúsiť a napustiť ju špeciálnym lakom, ktorý zaistí aj zatiahnutie škár. Vymeňte soklové lišty a odporúča sa aj náhrada starých rohových a prechodových líšt novými.

Laminátová podlaha

Laminátová podlaha sa ľahko udržuje bežným upratovaním a z času na čas jej prospeje, ak sa ošetrí prípravkom určeným výhradne pre plávajúce laminátové podlahy. Zvýši lesk a ochráni hornú vrstvu.

Laminátová podlaha sa zaraďuje medzi krytiny, ktoré stačí pozametať, prípadne povysávať. Vytierať musíme naozaj iba vlhkou handrou a dávať pozor na rozliatu vodu. Pri domácej nehode sa podlaha musí okamžite vysušiť.


Tipy, ako ošetriť a obnoviť podlahy

Tipy, ako ošetriť a obnoviť podlahy
Hornbach

PVC podlahy

PVC podlahu stačí pozametať alebo povysávať a pri vytieraní sa odporúča pridať prípravok na elastické podlahy. Predĺži jej životnosť. Ak je povrch porézny, odporúča sa PVC podlahu navoskovať. To preto, aby sa voda nedostala do štruktúry krytiny a tá nepopraskala.

Koberec

Či už premýšľate o vhodnom záťažovom koberci, koberci na schody alebo o kusovom koberci typu shaggy, bez výkonného vysávača, a z času na čas aj pomocníkov na mokré čistenie, sa v domácnosti nezaobídete.


Tipy, ako ošetriť a obnoviť podlahy

Tipy, ako ošetriť a obnoviť podlahy
Hornbach

Dlažba

Hlavne do kúpeľní, predsiení, kuchýň či ku krbu sa hodí „stará dobrá“ dlažba. Na údržbu postačí voda a handra na metle. Ak sa vám podarí jednotlivé dlaždice poničiť, možno ich jednotlivo vymeniť. Slabinou je len skutočnosť, že po mnohých rokoch už sotva zoženiete pôvodný typ a vzor, takže sa pravdepodobne rozhodnete vymeniť celú dlažbu.

Vinylové podlahy

Pri podlahovej krytine z vinylu je dôležitý správny výber typu a dostatočnej triedy záťaže. Povrch vinylovej podlahy je príjemný, odolný voči poškriabaniu a dobre tlmí kročajový hluk.

Vinylové podlahy okrem nespočetného množstva farieb a ľahkej údržby ponúkajú aj jednoduchú pokládku a vymeniteľnosť dielcov. Znesú vysoký stupeň záťaže a sú protišmykové.

Marmoleum

Ide o ekologickú podlahu z prírodných surovín ako sú ľanový olej, živica a vápenec. Na marmoleu vzniká antistatická elektrina, preto nepriťahuje prach. Drobné nehody, ktoré marmoleum poškodia, sa dajú odstrániť opatrným zoškrabaním a následným obnovením ochrannej vrstvy. Pre marmoleum je vhodnejšia údržba za sucha, pretože má hladký, neporézny povrch. Je odporúčaný prachový mop. Pri väčšom znečistení môžete siahnuť po vlhkom mope.

Korková podlaha

Korkové podlahy sú pocitovo teplé, neprepúšťajú tekutiny ani plyny a sú netoxické. V prípade nutnosti je možné poškodenú časť vymeniť. Korkovú podlahu nikdy nesmieme nechávať mokrú, stierame naozaj do sucha. Ku korkovej podlahe kúpime aj tzv. čistiacu zónu, čo je obyčajná rohožka umiestnená pred miestnosťou. Ochranný film na korkovej podlahe sa musí obnovovať, aby udržala farbu.


Tipy, ako ošetriť a obnoviť podlahy

Tipy, ako ošetriť a obnoviť podlahy
Hornbach

Kamenný koberec

Nielen vaše steny môže zdobiť dizajn kamennej mozaiky. Do kategórie takmer nezničiteľných podlahových krytín patrí aj mramorový koberec do interiéru. Jedná sa o univerzálny finálny povrch z prírodných mramorových okruhliakov a špeciálneho spojiva, ktorý sa aplikuje na podlahy. Kamenný koberec sa podľa miery znečistenia udržuje v čistote vysávaním či vytieraním. Starostlivosť o neho nie je o nič náročnejšia ako pri bežnej dlažbe.

Zdroj: PR článok spoločnosti HORNBACH

Kategória: Podlaha, dlažba
Tagy: drevené podlahy laminátové podlahy podlahy PVC podlahy vinylové podlahy
Zdieľať článok