Stvárnená láska k vode: V tomto dome sa budete cítiť ako na lodi

18. 02. 2019
Zdieľať

Ťažko by sa dal vymyslieť hodnovernejší názov tomuto domu. Vyjdete na krytú terasu s posedením a cítite sa ako na palube lodi.

Výhľad na jazero, správna výška, osvetlenie a stromy v pozadí pripomínajúce ostrov, na ktorom chcete zakotviť. Nie je to ostrov, nie je to more, nie je to loď.


Dom Loď, a69

Dom Loď, a69
Petra Hajská

Stvárnený sen jachtárov

Architekti zo štúdia a69 vytvorili domov, ktorým splnili sen rodine vášnivých jachtárov. Hlavná idea domu spočívala od začiatku v stvárnení lásky k vode a jemnom prechode zo sucha „do mokra.“ 

„Vedeli sme, že nestačí dom doplniť mólom a malou lodenicou… Od začiatku sme hľadali motív, ktorý bude symbolizovať podstatu lodnej konštrukcie, ponesie v sebe veľkorysosť, ale aj pokojnú istotu stability,“ opisujú svoje uvažovanie architekti.


Dom Loď, a69

Dom Loď, a69
Petra Hajská

 

Drevo a lodná konštrukcia

Východiskovým materiálom – tak, ako to už pri stavbe lodí býva – bolo drevo. Tvorcovia návrhu ho vnímajú nielen ako základný stavebný materiál lodí, ale tiež ako materiál, ktorý je nevyhnutný, ak chcete vytvoriť príjemnú domácu atmosféru. Blízkosť k jazeru nie je jediným momentom, ktorý dom približuje k lodi. Drevené väzníky majú mäkké krivky – sú ohnuté, priestor pod nimi voľne tečie a rozvíja sa. Skoro ako voda.


Dom Loď, a69

Dom Loď, a69
Petra Hajská

Čo môžete očakávať vo vnútri?

Interiér je dotvorený vložením boxov do voľne plynúceho priestoru. Tieto boxy prakticky obsluhujú obytnú časť domu. Rytmus nosníkov v module jedného metra prestupuje celým domom a je základom pro vnútornú štruktúru. Dom je otvorený pozdĺžne, pričom prechádza od najsúkromnejších zón až k splynutiu s prírodou vo forme južného presklenia a paluby, ktorá nadväzuje na spoločenskú zónu domu.


Dom Loď, a69

Dom Loď, a69
Petra Hajská

Hranicu medzi interiérom a exteriérom stiera nielen veľkorysé posuvné presklenie, ale aj predĺžené nosníky tvoriace zastrešenie terasy – paluby lode.  Z tejto paluby môžete prejsť priamo na chodník k jazeru. Popri ňom je samostatné technické zázemie so skladom. A potom ďalej po móle, až na jachtu…

Prečo práve táto podoba?

Okrem toho, že tvar domu prirodzene zosobňuje asociácie s okolím, pre domácich má viacero významov. V prvom rade je bezpečným útočiskom plným pohodlia, pokoja a harmónie, kde má každý člen rodiny vlastný priestor. V druhom rade – nemenej podstatnom – je to miesto, prešpikované zážitkami z ďalekých morských ciest.


Dom Loď, a69

Dom Loď, a69
Petra Hajská

V podobnom duchu sa nesie aj zariadenie interiéru. Prehnuté krivky drevených väzníkov skvele vidieť aj zo strany ulice. Prekrývajú vstup do garáží tvoriac zastrešené parkovacie státie. Tu je aj malá okrasná záhradka, do ktorej je včlenený odrastený strom prenikajúci vysoko ponad strechu.  

 

Dom Loď v skratke

Architektonický ateliér: a69

Architekti: Boris Redčenkov, Prokop Tomášek, Jaroslav Wertig

Spolupráca: Erik Hocke

Technické riešenie, spolupráca: OMEGA project, s.r.o.

Lokalita: Jesenice u Chebu, ČR

Realizácia: 2017

Sabína Zavarská

Foto: Petra Hajská

Kategória: Návšteva
Tagy: drevené podlahy rodinný dom
Zdieľať článok

Diskusia